2008-08-05

Brödbak


Gjorde stek i römertopfsgrytan i fredags. Den använde vi mycket för kanske en 5 år sedan om inte ännu längre tillbaka. När jag läste i den lilla kokboken som hör till, fick jag se att man kan baka bröd i den också. Så på söndagen testade jag det och det blev jättegott.

Römertpfsgryta 1,5 liters
5 dl vatten
½ dl olja
25 g jäst
2 tsk salt
ca 1 ½ liter vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader. Tillsätt oljan. Smula ner jästen i degbunken. Häll på lite av degspadet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt resten av degspadet, saltet och större delen av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs den i bunken 1 timme.

Lägg under tiden grytan i vatten. Arbeta ihop degen med resten av mjölet och ta upp den på bakbordet. Forma degen till ett avlångt bröd. Ta upp grytan ur vattnet och olja in både gryta och lock. Lägg i brödet. Nagga det med en gaffel. Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt denna på 200 grader. Låt brödet grädda ca 1 timme. Stjälp upp det och låt det svalna inlindat i bakduk.
Det här tänker jag göra fler gånger.

21 kommentarer:

  1. Åhhh, vad det ser gott ut:-)
    Kanske man skulle testa detta recept.. Mmm, kan riktigt känna hur det luktar nybakat.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Det var ett bra tips. Min lergryta står bara och samlar dammm... men nu fick jag en anledning att plocka fram den.

    SvaraRadera
  3. Hej vännen!

    så gott det ser ut.
    Har tyvärr ingen men jag har sett många på loppisar..får till att köpa en.. *LER*
    Gjorde förr kycklinggryta i en sån...mums.

    Kram Nilla

    SvaraRadera
  4. Självklart. Kom du bara! ;-)

    Va gott det lät med nybakat bröd, och som ska ätas. Annars är det ju så poppis att baka "skådebröd" numera. Snacka om lustigt mode. Testade, glad i hågen, att baka ett bröd en gång i min lergryta. Tog en himla tid, men det är det säkert värt tänkte jag... Resultatet fick mig nästan att börja gråta. Vart som en betongklump. Vågar man testa ditt recept, är min tanke just nu. Jo, kanske. Får ta det efter resan. Har även ett recept på Grekiskt lantbröd på lut, som jag ska testa vid tf.

    Här är kallt som 17. Så deprimerande. Tur jag har resan att se farm emot iaf. Önskar bara den varade för evigt. Det är en skön känsla.

    Kramis
    /Ewa veva

    SvaraRadera
  5. Oj det ser jättegott ut:-Man kan baka i vad som helst verkar det som, hihi.
    Ha en underbar dag!

    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  6. Vilket läckert bröd. Det ser verkligen gott ut, visste inte att man kunde baka i åna grytor vi har ju faktiskt en undangömd i ett skåp.Ulriksdals trädgård med orangeriet och växthuset kan jag varmt rekomendera om du besöker Stockholm.Kram Katta

    SvaraRadera
  7. Vad gott. Duktiga du.:-) Kramis

    SvaraRadera
  8. Undrar om jag inte har en sådan gryta i skåpen någonstans. Det låter ju superenkelt, och sådant uppskattar jag!
    Ska genast pröva det imorgon!!

    ha det så gott!
    Kram Willewira

    SvaraRadera
  9. Undrar just var min gryta är nånstans? Det var längesen den användes, men nu får jag nog lov att leta i skåpen. Brödet låter jättegott!
    Ha det bra!
    Kram, Carina

    SvaraRadera
  10. Har också använt en förr men nu tror jag inte jag vet var den är. Jag känner doften av nybakt bröd ända hit!
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  11. Det såg gott ut!!!
    Kul att baka när det regnar och blåser...blir så varmt och gott i köket då!kramiz:)

    SvaraRadera
  12. Jag älskar min lergryta och använder den flitigt. Dock inte till att baka bröd i, men nu ska jag prova.
    Jag gillar enkelheten i lergrytan, den sköter sig själv i ugnen.
    Ha en underbar dag!
    kramis

    SvaraRadera
  13. Oj vad det ser gott ut, har nog inte min lergryta kvar.
    Men man kan låna en och prova gör lita bröd.
    Kram Irene

    SvaraRadera
  14. Ooops vad mycket jag missat här då....Grattis till din Award!!

    Vad smart du var som kortade ner den där enormt lååånga utmaningen....trodde aldrig att det skulle ta slut!!*fniss*...tänkte aldrig så långt som du gjorde.

    Så ni har också en liten kotte hos er....det ska ju vara bra att ha dem i trädgården....vi har döpt våran till Iggy...efter Iggy Pop*tihi*

    Ha det gott!
    Kram, Ulrika

    SvaraRadera
  15. Heej!!

    Oj! Vad ditt bröd ser gott ut. Jag har också haft en gryta men den är kastad sedan längen, kanske ska skaffa en ny. Dina bilder är så otroligt vackra, duktiga du.
    Kramar Hannah

    SvaraRadera
  16. Måste genast ut på jakt efter en sån gryta.
    Användbar till mycket ser jag ju nu.
    Doften av nybakat gjorde inte min hunger mindre denna arla morgonstund.
    Måste nog äta frukost tror jag.
    Kram från mig.
    Synne.

    SvaraRadera
  17. Hi hi... Ja det hade ju inte varit dumt, med tanke på vad hon hunnit spela in för pengar, men jag tror nog tyvärr att det är för sent. Hade man börjat för 15-20 år sedan, så kanske... *suck*

    Kram
    /E

    SvaraRadera
  18. Mums vad gott det såg ut :)

    SvaraRadera
  19. Det där var ju ingen dum idé, vilket bra recept, men jag äger ingen lergryta... Hm ingen sån bra mamma som serverar goda köttgrytor till barnen :-)
    Men mormor har nog en extra till övers...
    Kramar till dig, och tack för dina gulliga kommentarer, Malin

    SvaraRadera
  20. Kommer ihåg den där grytan, tror min Mor & far hade en & har sett att man kan baka bröd i den =0)

    Ser gott ut...

    Kram, Nettan

    SvaraRadera
  21. Aldrig sett tidigare...läckert!!
    Kram Camilla

    SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.