2008-08-12

Nypon


Vi var ute och gick en sväng med jycken. Då passade jag på att ta kort på nyponen. När dom börjar mogna, ja då är det höst på G. Vi plockade förr massa nypon om höstarna. Torkade dom i ugnen och gjorde nyponsoppa sedan på dom. Den nyponsoppan blev så god och hade även en mörkare röd färg än den man köper i affären. Tror nog jag ska plocka lite nypon i år när dom är klara för det. Visste ni att nypon innehåller det i särklass högsta antioxidantiavärdet av alla frukter: 40 mmol/100 g. Granatäpplen är tvåa med 11 mmol/100g och blåbär trea med 8 mmol/100 g.
Ytterligare en dag med regnskurar om vartannat. Vår gräsmatta börja låta som man går i sumpmarken (slurp slurp slurp) bara man sätter ner fötterna i den. Vårt projekt att måla huset på några dagar under semestern. Det känns som det kommer att bli ett evighetsprojekt snart. Vi springer ut och in med dessa penslar och målarpytsar hela tiden.
Tack för alla goa kommentarer på mina recept. Det är alltid kul att dela med sig.
Bilden är klickbar


16 kommentarer:

  1. Underbara nypon! Såg att en annan bloggare oxå hade röda fina nypon hos sig, här i urskogen har de inte fått så fin färg ännu , men vi väntar med spänning! Ska man torka dom i ugnen eller på bänken?

    SvaraRadera
  2. Låter ju supergott med hemmagjord nyponsoppa! Ska se om jag kanske an få tag i några nypon och prova...

    Ang brödet så delar jag det bara i 2 delar med en hård slickepott, strör över lite mjöl på händer och degklumpar (när degen ligger på plåten) och plattar till brödet lite så det blir ett par-tre cm tjockt.

    Ha en fin kväll i rusket!

    SvaraRadera
  3. Ja, det är supergott med egen nyponsoppa. Man skulle allt gå ut och plocka lite:-)
    Här låter det också slurp slurp på gräsmattan.
    Ha en trevlig kväll.
    kram

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Men så mycket gott du bakat, tänk om man var så duktig......

    Detta regn väder, fick en skur här alldeles nyss, tror att det regnat i en vecka nu.....trist!!!!!!!!

    Ha det så gott nu vill vi ha sol!
    MiaMaria

    SvaraRadera
  5. Himmel så mycket goda recept du bjuder på, och bilder, mmm så gott! Mari.

    SvaraRadera
  6. Ååå nu blev jag sugen på nypossoppa.. Åt det mycket då jag var liten, med glass och "pluppar" i ( mandelbeskvi)
    oj vad gott!

    Trevlig kväll/Annelie

    SvaraRadera
  7. Du får ALLT att se så vackert ut på dina bilder, fortsätt att fota. Vi har bara en sida kvar på huset att måla, vi springer vi med. Jag ska tänka på dig då!!
    Kram Hannah

    SvaraRadera
  8. Vad det låter enkelt när du bakar och donar i köket!! För en annan är det evighetsprojekt....*suck*....Vad du är duktig du.....inte avis..närååå....jag som sitter på baken och gör ingenting....fast det verkar som det hjälpt, och då får jag väl vara nöjd.

    Det är väldigt vackert med nypon, men inte vill vi ha höst än....*buhuuu*...lite för tidigt, visst?

    Torka nypon i ugn? Hur många grader, hur länge....?
    Låter lite kul att försöka.

    Kramar, Ulrika

    SvaraRadera
  9. Vilken fin bild på nyponen! Tack förrensten!!

    SvaraRadera
  10. Intressant det där med vad som är nyttigt med olika föda och hur.Nyponsoppa är rätt gott men det var många år sen jag åt det.Kram Katta

    SvaraRadera
  11. Så vacker bild du tagit på nyponen,och så bra fakta att få veta om dom..trodde att det var blåbär som innehöll mest,men där ser man.=)

    Åhh,hemmagjord nyponsoppa det låter gott!Bäst med hemmalagat då vet man att det inte finns en massa tillsatser och E-ämnen,bara nyttigheter!

    Du har alltid så söta små bilder vid ditt namn,jättefint!Ha en bra dag vännen!

    Kram Maria

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Mysigt med nypon o gott dessutom! Det är mysigt att ta tillvara på naturens godsaker :-) Ja det var minst sagt jobbigt med reportaget men nu känns det bara spännande o jättekul!

    kram Maria

    SvaraRadera
  13. Jag har varit ute och plockat lite nypon, men bara för att ha som dekoration. Har aldrig gjort egen nyponsoppa, men borde kanske prova det.
    Här har det också regnat i mängder, fullkomligt vräkt ner! Men just nu är det liiite klart på himlen, hoppas det får vara uppehåll!
    Ha det gott!
    Kram, Carina

    SvaraRadera
  14. Hejsan, vilka recept. Man blir lika sugen på att baka som då man kollar Leilas bok. Har tyvärr redan hunnit baka idag - hennes Rasbary cupcakes. Underbara! Får bil din rabarberpaj imorgon..... Till resten av familjen - själv kör jag GI. Trist men nödvändigt! Jag är ju dålig på teer. Rött te? Hum, jag tror det. Några av teerna blir röda i vattnet....
    Fredrika

    SvaraRadera
  15. Nu fick jag allt lära mig något nytt, att nyponsoppa är såå nyttigt! Blir nog ännu nyttigae om man gör den själv.. utan alla tillsatser! Ha det fint:)

    SvaraRadera
  16. Underbart med nypon! De är så vackra! Och om man sedan kan göra något gott OCH nyttigt av dem är det ju helt klart ett plus :-)

    SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.