2010-03-21

Surt var det här

Bakade bröd förra helgen på surdeg. Jag gjorde en snabbvariant av surdegsgrunden, för jag hade ingen i kylskåpet. Så jag gjorde den på blandat vete och rågmjöl med en gnutta ca 10g jäst i som fick stå från fredag till söndags morgon. Den bubblade fint när jag skulle baka på den. Jag lät degen jäsa till tredubbel storlek, så den stod hela dagen och jäste på bänken. Sedan stjälpte jag upp den på mjölat bakbord och bara skar ut bitar med degskrapan och lät dom jäsa på plåten ca 1 timme. Efter det in med dom i ugnen ca 15-20 minuter. Det blev en god söndagsmacka till kvällsteet.

13 kommentarer:

  1. Ser jättegoda ut, det där med degsrapan var en ny variant för mej... ska jag testa nästa gång. När det gäller surdeg brukar jag alltid göra en stor sats och dela opp i lagom portioner och förvarar i frysen så att jag alltid har. Annars är mitt nya sätt att alltid långjäsa numera. Sätter degen på morgonen och så får den stå tills jag har tid eller lust att baka ut.

    SvaraRadera
  2. Mmmm vad sugen jag blev. Lurat länge på surdeg...men kommer aldrig till skott.
    Kanske idag....
    Ha en skön söndag.
    Vårkram Ingis

    SvaraRadera
  3. Oj vilket härligt bröd, luktar gott ändahit tror jag. Jag bakade surdegsbaguetter i går, men fick dem inte riktigt helt bra. Kanske blev det lite för mycket
    mjöl i dem.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  4. Så gott det ser ut.
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  5. De ser gode ut, jeg har lyst til å prøve å bake med surdeig.
    He ei fin uke!
    Klem : )

    SvaraRadera
  6. Så gott det ser ut. Måste våga mig på det där med surdeg. Men hur gör man egentligen.
    Ska man blanda mjöl, vatten och jäst och låta det stå? Hur länge ska det stå osv....
    Osäker som katten på det där.
    Så tips tages emot med stort tack.
    Ska sätta en deg nu.
    Inte surdeg då tyvärr.
    Ha en fortsatt skön söndagskväll.
    Kramen.

    SvaraRadera
  7. Å men du det där ser ju hur gott ut som helst med lite tee till.Kram Katta

    SvaraRadera
  8. Ser jättegott ut :) Jag vill också prova att baka surdegsbröd nån gång.

    Ha en härlig vecka!
    Kram Helena

    SvaraRadera
  9. Det ser supergott ut, det blev en toppenhelg, ett minne för livet, kram

    SvaraRadera
  10. Så gott det ser ut.:-)
    Kram Stina

    SvaraRadera
  11. Åh vad gott det ser ut!

    Jag ska med prova göra surdegsbröd någon dag.

    Just nu håller vår lilla spanjorska och min dotter på att göra snickers i köket. Det går väldigt bra med henne och hennes familj i Granada har ringt och givit oss en stående inbjudan att komma till Grananda för de är så lyckliga över att deras dotter trivs så bra hos oss.

    Själv tycker man inte att man gör så speciellt mycket mer än att vara deltagande....

    Det känns som om denna vecka kommer springa iväg snabbt :)

    Ha re gott

    Kram Lena

    SvaraRadera
  12. mmmm så goda de sur ut att vara, jag önskade jag hade lite mer tid till att tex baka lite bröd, hos dig ser det såå gott ut.
    Kram på dig/Ingela.

    SvaraRadera
  13. Någon gång när du hinner kan du väl maila mig receptet, både på surdegen och brödet. Om du vill.

    blogg@zettervall.se

    SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.