2014-03-31

Busenkelt och gott

När vi åkte iväg till skärgården fixade jag till lite fikabröd som vi hade med oss. Jag gjorde ett recept som jag gjort för länge sedan. Långpanebullar med vaniljkräm, som är busenkelt och går snabbt också.

BULLDEG
150 gram smör
1 pkt. jäst
5 dl. mjölk
1 st. ägg
1 dl. socker
0,5 tsk. salt
10 dl. vetemjöl
 
FYLLNING
Vaniljkräm
2 äggulor
3 dl standardmjölk
3½ msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång
Låt allt sjuda ihop till en tjock kräm. Ställ åt sidan och låt den svalna.
 
Smält smöret och blanda i mjölken så vätskan blir fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och lös sedan upp med degvätskan. Vispa i ägg, socker och salt. Tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta samman till en lös deg. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Tryck ut degen i långpanna på ett bakplåtspapper. Gör 48 hål i degen och tryck ner ungefär en tsk fyllning i varje. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 15-20 min. Låt svalna och skär sedan upp i 48st rutor.
 
Jag gjorde inte min egna vaniljkräm utan var bekväm och köpte ett paket vaniljsås och bara röde ihop den med kall mjölk. Jag hade även lite av vår marmelad i bullarna. Så en klickmarmelad och sedan vaniljkräm över.


    

2014-03-30

Härlig helg

Vilken kanonhelg vi har haft med ett väder som har varit helt toppen. Vi åkte iväg till skärgården även denna helg och denna gång sov vi över också. Så jag bakade superenkla och goda bullar, rågbullar till frukosten som vi hade med oss. Vi bjöd även på middagen igår som var Per Morbergs goda lövbiffsrullader.  Den här gången glömde jag kameran hemma. Den stod kvar på köksbordet  där jag ställt fram den för att den skulle med. Så några bilder blev inte knäppta förutom en när vi var ute och gick i skogen. Jag såg dom första vitsipporna för i år, men jag plockade inte någon bukett utan knäppte en bild med mobilen.

Idag firar vi vår plywoodsbröllopsdag och det innebär i siffror 29 år. Så nästa år får man hitta på något extra. Jag fick min fina bukett med 29 rosor i fredags. Eftersom vi inte var hemma idag.

2014-03-26

Marmelad



Idag kom gubben hem från jobbet med en hel påse fylld av kumquat. Han hade tänkt att göra marmelad och det gjorde han också. Men jag var snäll och hjälpte till att dela och kärna ur dom när det var reklam i Mästerkocken som jag satt och kollade på . Marmeladen blev god när den var klar och fyra glasburkar och en pytteburk blev det av allt. Nu skulle man ha haft en nygräddad scones till marmeladen, men det får bli i morgon.

2014-03-25

Så gott

Idag ringde jag till mamma och sa att vi kom på fika efter jobbet. Jag föreslog att vi skulle käka våfflor eftersom det är våffeldagen idag. Hon blev jätteglad, men sa bestämt ifrån när jag erbjöd att köpa med mig alla grejer från affären innan vi kom. För hon hade allting hemma redan som behövdes. Så när vi ringde på dörren var allting färdigt och framdukat. Det var bara och sätta sig och hugga in. Vid min plats hade hon lagt kuvertet med räkningarna för denna månad. Jag ska lägga det på lådan i morgon, för jag passerar ett par stycken från jobbet. Så slipper hon gå ut i detta skitväder som vi har nu.

2014-03-23

Ibland blir det ändring




Idag hade jag tänkt att börja lite smått ute i vår trädgård med allt vad det innebär så här på vårkvisten. Men så blev det inte för när klockan var 09.00 ringde telefonen. Det var dottern som tänkte ta en sväng förbi och hälsa på. Och det säger man inte nej till. För det är tusen gånger bättre än att ligga på knä ute i rabatten. När hon kom åt Axel sin lunch sedan blev han nerstoppad i vagnen och vi tog en långpromenad med honom och Orvar. Solen var framme men det blåste som bara den. Hemma igen blev det lite fika innan dom skulle åka hem till sitt.
Nu är badtunnan varm och jag och gubben ska krypa i och bara njuta. För nu är snart helgen slut.

2014-03-22

Här kommer Karl Alfred Boy







 Nej det var väl att ta i lite. Men ett jäkla träningspass har vi gjort idag nere i skärgården. Nu är det ved igen som vi har varit och hämtat. Man ska alltid bocka och tacka om någon skänker ved säger min gubbe. Nu var det gubbens faster och farbror som gjorde det den här gången. Det här var träd som ramlat när det har blåst under hösten och vintern. Så allt kunde vi inte lasta på vår kärra, man skulle ha haft en trailer istället. Men veden ligger kvar så det kommer bli fler besök med kärran. Dom blir glada för att få bort det. Och vi blir glada i vinter för värmen som den ger oss.
Jag hade med mig kameran för att ta lite bilder för dom bor så fint vid vattnet. Men det blev inte så mycket knäppt, och när jag gjorde det var solen bakom molnen. För vädret kan man inte klaga på som vi har haft. Det har varit riktigt varmt dom stunderna solen varit framme.

2014-03-21

Fredag Yeeeeeeeeeeeeesss!!!

Då var det fredag igen och man undrar verkligen om det är sant. För jäklar vad dagarna rusar på i veckan. Man tänker på söndagskvällen att nu har man en megalång arbetsvecka framför sig. Men blink, blink så är det fredag igen. Inte så att jag klagar och tycker det är jobbigt att det går så fort. Det ända är väl att även helgen dundrar på lika snabbt tempo.
Men nu är det fredag och det är en helg som väntar på en. Vi har precis ätit musselsoppa och vitlöksbröd och druckit lite skumpa till det. Nu ska vi snart sätta oss i soffan och ta vår lilla godispåse och se på dumburken. I morgon ska vi åka till gubbens faster och farbror och hämta ved. Så vi får hoppas på uppehållsväder då.

2014-03-20

Nytt

Äntligen var dom här, mina nya glasögon som jag väntat på. Jag beställer mina glasögon över nätet. Det har jag gjort i ett par år nu och det har fungerat jättebra. Man får ju ett par progressiva glasögon på nätet från 1.100:- - 2.000:-. Går du till en optiker i stan får du ge mellan 6.000:- - 8.000:-. Så jag handlar mina på nätet och så behöver jag inte ha några märkesbågar heller. Den här gången blev det lite större glasögon och mattsvarta bågar. Hur gör du när du handlar glasögon, du som behöver det?


2014-03-19

Bra att ha

Tittade i skafferiet häromdagen för att se om det fanns något att slänga ihop något gott till kaffet. Jag hittade både kokosmjöl, mandelmjöl, kakao och choklad. Blandade mjölet med smör, kakao, sirap och kallt kaffe och rullade små bollar av det. Sedan smälte jag chokladen och doppade bollarna i den. Garnerade dom lite med strössel också. Så nu finns det glutenfria små chokladbollar i frysen att ta fram när det kommer besök eller barnen kommer förbi.

2014-03-17

Titta vad jag hitta

Styrde benen in på ICA en snabbis när jag gick hem från jobbet idag. Skulle faktiskt handla lite färska grönsaker till woken jag skulle göra. Och så hittade jag både lök och morötter för 10:- knippen. Det här är verkligen ett vår eller nästan lite sommartecken när det finns i affären. Men gud så gott det är med dessa morötter och färsklöken.

2014-03-16

Söndag

Då var det söndag och solen skiner så vackert på den blå himlen. Men lite kyligt är det fortfarande, termometern visar bara på +2. Här ska åkas till returpunkten med alla grenar som kapades igår och så ska vi hämta hem våra palmer som har varit på vinterförvaring. Hade ju ingenting gjort om dom hade fått varit kvar där mars ut, men tyvärr så gick inte det. Utrymmet behövs till annat än våra palmer just nu. Så vi får verkligen hoppas att det inte blir ett köldslag av dess like nu framöver. För några måste få pinas ute med en gång på altandäcket. För alla får inte plats i garaget där vi har citrusen.

2014-03-15

Lördagsjobb

Det är inte klokt vad det har blåst idag. Man höll nästan på att lätta från backen i mellanåt. För idag har brorsan varit här och klippt våra fruktträd åt oss. Han är snäll och hjälper oss med det, eftersom vi inte är så bra på det. Så brorsan har klättrat omkring i träden och klippt, och gubben och jag har plockat och räfsat upp grenarna som damp ner. Jag gjorde ett litet break i arbetet och gick in och lagade lite middag till oss. Det blev fylld kycklingfilé och ris. Efter maten blev det kladdkaka till kaffet. Vad har ni haft för er idag då?
 

2014-03-13

Underbart

 
Vilket väder vi har nu, man blir så glad när man äntligen får packa ihop och gå hem från jobbet. För när jag är på jobbet och solen skiner som mest måste jag vinkla mina persienner. För annars kan jag inte jobba. Mitt skrivbord står så (o) bra vid fönstret så allt starkt ljus lyser rakt in i datorskärmen.
Men när det piper till i mobilen och jag ser att dottern skickat en ursöt bild på Axel och Orvar. Då glömmer man bort för stunden att man har det tråkigt bakom persiennerna.

2014-03-11

Utflykt

Vi styrde bilen till Tropicariumet i Kolmården i lördags med barnbarnen. När våra egna barn var små hade vi årskort där. Det som drogs oss mest dit då var alla fåglar som dom hade. Numera finns det bara en Ara och någon mindre fågel att beskåda. Vi själva hade en zoologisk trädgård hemma då, som många av våra vänner sa när dom kom och hälsade på. Det var fåglar från små till stora arter, kaniner, fiskar och hundar. Men nu har vi inga djur här längre förutom silverfiskarna på toa.
I lördags var det nog de små aporna som var roligast för barnen. För en apa bet nämligen morfar i örat så det började att blöda. Här kommer en bildkavalkad på lite av vad vi såg.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2014-03-09

Tyst och stilla






Nu har våra gullungar åkt hem till sitt för denna gång. Men en toppen helg har vi haft. Vi fortsatte gårdagen med att bada tunna till solen försvann ner. Sedan duschade vi av oss och åt  en ostbricka innan Mellot började på tv:n. Stortuss är lite galen i ost och åt lite för mycket. Så i natt vaknade hon och mådde lite tjyvtjockt. Allt kom upp som hon hade proppat i sig på kvällen.
Men idag när vi vaknade var allt okej igen. Leken fortsatte där den slutat kvällen före, och jag passade på att förbereda middagen. För idag kom hela gänget på middag, och då är vi elva stycken runt bordet. Till efterrätt gjorde jag Tinas goda recept och det gillades mycket här.