2016-04-30

Sommar i glaset

Idag när vi ska sjunga in våren gör jag en drink som påminner om sommaren. Spanska gubbar, citron, lime och vindruvor. Hemmagjord Limoncello, Aperol och vanligt bubbelvatten.

2016-04-28

Spännande

Det här ska bli spännande att se hur dessa kraftiga och ståtliga tulpaner blir när dom är helt utslagna. Dom hade fått in ett parti på gubbens jobb, så han köpte 2 buketter med en gång. Dessa tulpaner kallas piontulpaner och kommer nog likna mer en pion än en tulpan när dom slår ut.

2016-04-27

Cajsa Wargbakat

Med det menar jag det myntade uttrycket "man tager vad man haver". Det var så det fick bli i morse innan jag stack till jobbet. Hittade ett halvt paket jäst i kylskåpet, sedan rotade jag i skafferiet efter ingredienser. Kan inte säga hur mycket av varje det blev. För här gick jag på känslan med mina fingrar och händer när jag gjorde degen. Men jag hittade rågmjöl både grovt och finmalet. Havregryn, brödkryddor, salt, vetemjöl, mörk sirap, rapsolja, pumpa frön och så cashewnötter. Blandade ihop det med kallt vatten och drog gladpack över bunken och drog till jobbet. När jag kom hem nu ikväll satt jag ugnen på 225 grader och så klickade jag ut degen i lagom stora bollar på plåten. Gräddade brödet i ca. 15-18 minuter. Dom blev godkända, så nu har vi kvällsmackan fixad ett par dagar framåt.
 
 

 
 

2016-04-26

Ett litet diy till

Det här har jag gjort hela helgen med hjälp av grabben.Vi har satt nytt kakel i köket alldeles själva. Så det måste väl räknas som ett DIY. Gubben hjälpte mig på morgonen att få bort allt gammalt kakel innan sonen dök upp. Det gamla har nog suttit sedan 1986 tror vi. Vi är inte så jättesnabba i startgroparna för att förnya oss eller renovera. Men äntligen har det fula åkt ner med de gulnande fogarna som blivit under årens lopp. Det var inte det enklaste att kakla om precis. Eftersom vårt hus är så gammalt och inte rakt någonstans. Men i vårt tycke så är det tusen gånger snyggare nu än förut.





2016-04-21

DIY Dinosaurieägg

Ville göra något kul till Wilmer när han fyllde år, och eftersom han är tokig i dinosaurier blev det ett dinosaurieägg.
Jag tog en ballong och blåste upp den. Sedan gjorde jag papier maché på den. Efter det fick den torka ett par dagar.


 
 
När ballongen torkat gjorde jag ett hål i den och stoppade i den här lilla dinon i det. Efter det klistrade jag på lite papper över hålet och lät det torka.

 
Efter det var det bara att ta fram färgen och måla det vitt och så klistra på ett Jurassic parks märke.


2016-04-20

Hipp, Hurra

Idag var vi på kalas efter vi slutat jobbet. Wilmer fyllde 7 år  och det han önskade sig var allt som hade med dinosauries att gör. Så såklart hade vi köpt det åt honom. Han såg helnöjd ut när  han öppnade alla sina presenter. Han sa att det hade varit en toppendag när vi skulle åka hem. Kul när man gör de små så glada och nöjda.
Alltid lika kul att se på när barn öppnar sina paket.
Dinosauriebok.
 
Tar i för kung och fosterland.

 
 
Wilmer hade bakat den glutenfria sockerkakan ihop med pappa.

 
 

2016-04-18

Två små skatter

Igår morse ringde telefonen och jag svarade. Då var det någon som undrade om morfar och mormor skulle vara hemma. För Axel, Orvar och så mamma såklart ville komma och hälsa på. Dom skulle hämta några armeringsjärn som vi hade stod hemma hos oss. Vi käkade och fikade innan dom drog hemåt igen.

 
Här är dom mina små skatter.

 
Kompisar i vått och torrt.

Och delar på allt.

 
 

 

2016-04-17

Sista buketten

Den sista buketten för säsongen av tulpaner har nu åkt i sopen här hemma. Nu får man köpa hem andra snittblommor som pryder köks och rumsbordet framöver.
 
 
 

 

 
  

2016-04-15

Fisk på tallriken

Go kväll i stugorna. Här blev det lax på tallriken ikväll med bulgur och blomkålsris, och en god kall sås med dill i till detta. Nu är det snart dags att sjunka ner i soffan och mysa vid brasan. Ja, vi har faktiskt tänt en brasa för att få lite extra värme i huset.

2016-04-12

Bovetescones

Hittade detta recept på bovetescones och var tvungen att testa det. Men njaa, dom blev sådär tyckte jag. Men tänker prova att byta ut lite bovetemjöl mot havregryn nästa gång.

2016-04-10

Blandad lördag

Igår så delade vi upp sysslorna lite här hemma, jag var kreativ och gubben min var social. Han åkte iväg till sin pappa på korttidsboendet. Jag själv tog räfsan och fortsatte i trädgården med att fixa lite vårfint. När gubben kom tillbaka var tunnan uppvärmd och badklar. Vi tog oss ett glas skumpa och njöt i solgasset. Sedan blev det mat på altanen och senaste Beck.
Idag är vädret ännu finare, så arbetskläderna åker på igen. Vedklyvning står överst på listan.
Ha en skön och solig söndag allihopa.
Man blir törstig av att räfsa löv.

Nu är det dags att byta, den här har gjort sitt.
Ska köpas ny i år när vi är i Spanien.
Krusbärsbusken börjar knoppa sig.
Vackraste iris.
Drycken till tunnan.
 
Rullader på altanen i kvällssolen.

2016-04-08

Utan pinnar

Hade faktiskt tänkt lite träning på fredagskvällen innan tv-apparaten. Men tyvärr så hittade jag inte pinnarna som vi skulle ha haft till denna rätt. Men mätta och belåtna gick vi från bordet till tv:n ändå. Så blev det även varsin matlåda också, och det är ett stort +.
Här hittar ni receptet

2016-04-07

Bakflow

Var bara tvungen att testa det här receptet på snabba frallor som dessutom är glutenfria. Kan verkligen rekommendera alla att göra dom, för jag tror inte man kan misslyckas. Dom blev inte jättestora men 8st. blev det.

Snabbfrallor
2dl rismjöl
2 msk linfrön
4 msk solrosfrön
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg
2 dl yoghurt
4 msk olivolja

Blanda ihop alla torra ingredienser ordentligt. Sedan yoghurt, äggen och olivoljan. Rör om alltihopa men inte för länge. Forma till runda bollar med blöta händer. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och grädda på 200 grader i 15 minuter.
 

2016-04-05

Gott till fikat

Ikväll satt jag igång ett litet bak samtidigt som jag gjorde matlådorna tills i morgon. Det blev en glutenfri variant som en gaffelkaka och dom blev jättegoda. Så nu blir det en eller två till kaffet när vi ska se ett avsnitt av The walking dead på tv:n.

KNAPRIG GAFFELKAKA
200g. rumsvarmt smör
2dl. rårörsocker
1tsk. salt
3dl. rismjöl
2,5dl maizena
2tsk. bikarbonat

Blanda ihop alla ingredienser till en deg och ställ kallt en stund i kylskåpet. Rulla sedan små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dom inte allt för tätt, eftersom dom flyter ut när man gräddar dom. Gör ett gaffeltryck i varje boll innan dom sätts i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i ca. 15-20 minuter på 175 grader.
 

2016-04-03

Sätta sig vid dukat bord

Igår var gubben och jag bjudna på restaurang av hans farbror. Vi var på Japankrogen i stan som han föreslog. Allt var jättegott som han rekommenderade där. Så var det kruxet att försöka äta med pinnar. Gubbens farbror som är 80 kunde detta med bravur. Jag kämpade, men det tog tid. Men det är ju bra i och för sig, för då hinner maten att smälta. Kan ni äta med pinnar?
 

2016-04-01

Inget Aprilskämt

Nej, detta är rena rama sanningen utanför mitt köksfönster just nu. Men såhär vet man ju att Aprilvädret kan vara. Men solen och värmen som har varit i ett par dagar nu, gör ingenting om den kommer tillbaka igen.
Önskar er alla en bra fredag nu.