2020-05-06

Vad har hänt 😲


Gubben fick se igår att någon hade börjat att mumsa rätt rejält på vår vinranka nu också. Vi har haft lite problem ett tag med små sniglar som kommer fram på kvällen när solen gått ner. De små rackarna har ätit nästan på allt det gröna som står i krukor på gården. Skulle de nu också börja äta upp vinrankan för oss.

Så gubben började att nypa bort de ätna och fula bladen som var rätt så många. När han skulle ta ett lite större blad kände han något tjockt under det. Det kändes nästan som något gjorde utfall mot fingrarna. Han vände på bladet och fick se en väldigt stor larv på det. Precis lika grön som bladet själv. 

Nu blev det att vända bladprincipen på vart enda blad på vinrankan även de som inte hade någon gnagande kant. Gubben hittade 15 st. sådana här larver i vinrankan, och jag vi var inte barmhärtiga och lät dem överleva.

Vi sökte febrilt på nätet för att hitta vad det kunde vara för en larv, men utan resultat. Så gubben skrev till Skansen och fick svar med en gång. Det var en silverbandssvärmare som vi hade fått i vår trädgård. Vi googlade och fick se att den blir en vacker liten sak med vingar när den gått i genom sin process, men tyvärr inte de vi hade haft hos oss.

Gubben har nu fått hem snigelgift som en kompis köpt åt honom, som han var och hämtade när han var på vårdcentralen (kompisen bor i närheten). Så nu hoppas vi att allt i vår trädgård kommer ha hela vackra blad igen, och kommer vara befriad från allt som har med sniglar och svärmare att göra.



Det är inte ögonen man ser utan ett mönster på kroppen.

 Vacker grön färg hade den.

 Så dolda under bladen satt de.


Såhär ser den ut när den är färdigutvecklad.

 Här fångade ett spindelnät upp snigelgiftet när gubben gick och kastade ut i trädgården.

 Inte mycket med vår paprika planta.

Klippt ner mycket efter snigelangreppen. Hoppas det tar fart igen nu.

9 kommentarer:

  1. Fina larver men förstår att de inte var välkomna.
    Ormen vi hade på altan var oxå fin men INTE välkommen, haha
    Kram

    SvaraRadera
  2. Dom var finare som larver än som färdiga svärmare, men jag förstår att det blev dödsdom för dom när dom betett sig på det där glupska viset. Hoppas att allt tar sig nu igen!

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  3. Förvisso är de fina men på en planta vill man inte ha dem! Hoppas att de inte återkommer.

    Kram och ha en fin dag!

    SvaraRadera
  4. Vilket bra kamouflage utseende för att gömma sig under gröna blad. Hoppas ni blir av med dom nu. Så er trädgård får blomstra i fred.
    Kram Carina

    SvaraRadera
  5. Hu, nästan ormliknande..., den gröna färgen på larven var vacker. Men, inget man vill ha i trädgården. Lycka till med att allt växer och tar sig igen.
    Kram Tummelisa

    SvaraRadera
  6. Vad tråkigt! Ja man får vara beredd på det mesta när man odlar eller har trädgård. Lycka till med utrotningen. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  7. Hua dom såg lite läskiga ut , förstår att dom inte syns så bra kamouflerade som dom va, Ha en fin kväll //Christina.

    SvaraRadera
  8. Vilket monster ni fått in på er vinranka. Fast vacker på något sett. Men jag vet precis hur ni känner, för jag fick in liknande larver i mitt växthus. De livnärde sig på mina tomater, både bladen och tomaterna. Faktiskt liknade de era larver och de skulle också utvecklas till någon sorts fjäril. Det är jobbigt när man inte får ha sina odlingar ifred.Ifjol hade vi möss som gillade bifftomater.Men de var lättlurade och hamnade i en fälla. Hoppas hoppas att det blir en lugn sommar med tanke på detta.
    En underbar sommardag här idag med 20 gr. Gillar det. Ha det fint önskar Eva

    SvaraRadera
  9. Usch... det där ser ju ut som de där äckliga sakerna som älskar att vara i våra doftkaprifoler på framsidan. De nästan anfaller en när man sitter där ute på sommarkvällar!!! De som är hos oss ser verkligen ut som en blandning mellan en liten kolibri och en fjäril (tror nog det är samma) och de är superläskiga! Tur ni slipper 15 nya sådana... ;)
    Häftigt med de blå kornen i nätet!
    Vårt bad är också på baksidan och har väl egentligen bara insyn från ena grannen. Och det är mest bara deras ungar ute och hoppar studsmatta ibland när vi badar. Inget som stör ;) Ut mot gatan syns nog egentligen inte mycket då badet står en bit in innanför husknuten och våra bilar skymmer också insynen. Det är nog mest att vi vill ha en mer instängd känsla.
    Tack för info om bananerna :) Ska verkligen tänka på det när bananerna inte ätits upp i tid!
    Kram och ha en fin torsdag!
    /Maria

    SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.