2009-08-31

Presenterar här min Herman


Jo, det är så att jag fick en Herman för sådär 10 dagar sedan. Han har stått hemma hos mig och frodats och vuxit till sig. Herman kan även kallas för vänskapskaka ibland. Man får en liten degsmet av en kompis som man sedan matar och rör om i varje dag. Efter 10 dagar är det dags att dela upp Herman i 5 lika delar. Man bakar sin kaka och ger bort dom andra delarna till vänner och bekanta. Så är det deras tur att mata sin Herman och skicka deras delar vidare sedan. Det blir nästan som ett kedjebrev, fast i kakformat. Första gången jag fick en sådan här degsmet av en kompis var nog för 5 år sedan. Så detta går väl i vågor som allting annat brukar göra. Här har ni en länk som ni kan läsa om Herman

2009-08-29

Krämigt

Oj, vad tiden rinner iväg. Jag har inte gjort något inlägg på flera dagar. Har helt enkelt inte hunnit eller haft tid att sitta vid datorn. Man jobbar och har lite att styra med när man kommer hem. Sedan har jag inte orkat att sitta länge när man väl satt sig vid datorn. Jag fick denna ljuvliga burk av dottern idag. Har tyckt det luktat så himla gott om henne när vi träffats. Hon hade köpt denna burk på The Body Shop i somras till sig. Så nu har även jag en egen burk och kan lukta gott.
Vill tacka alla er som lämnar små gulliga kommentarer här hos mig. Nu ska jag försöka att hinna ta mig en titt hos er också. Ha en fortsatt trevlig helg allihopa.

2009-08-24

Surdeg

Jag tog den sista delen av den gamla surdegen ur frysen förra veckan, så det var dags att sätta en ny igen. Jag gör min surdeg på grovt rågmjöl och på det paketet står det precis hur man sätter en surdeg. Enligt det receptet får man ett par stycken, som jag sedan fryser in och plockar fram när jag ska baka. Som oftast när jag bakar matbröd, så har jag inget recept jag går efter. Här blandas det hej vilt, ibland blir det bra ibland mindre bra. Det blev ett par mjölsorter, vetekli, hela linfrön, honung, salt, vatten och olja. Brödet stod och jäste nästan hela söndagen innan jag gräddade det. Så det blev ett par mackor innan vi hoppade i säng igår. Det finns inget godare en nygräddatbröd där smöret och osten nästan smälter.

2009-08-22

Stooora blåbär




Nu var det redan lördagskväll och jag har nu hamnat vid datorn. Det har inte blivit många timmar denna vecka. Har inte orkat att satt mig vid datorn på kvällarna. Idag plockade jag av våra Amerikanskablåbär på vår buske och gjorde en blåbärskaka och egen vaniljsås till kaffet. Nu ska jag försöka att ta mig en sväng hos er andra och se vad ni gjort i veckan.
Givetvis ska det vara rikligt med blåbär i kakan, såg nu att jag hade missat det på receptet. Dom strör jag över kakan och sedan hyvlar jag smöret över dom. Har även glömt e:et på amerikanska blåbär. Men så här kan det bli när man är lite trött. Då hänger inte hjärnkontoret med hela tiden.
Bilderna är klickbara.





2009-08-18

Pust och stön slit och släp



Nu har man jobbat i två dagar och man är precis slut, och så är det tre dagar kvar på denna vecka (puuuussst). Det var lite segt när klockan ringde i måndags. Idag var det ännu segare, bävar för hur det ska vara i morgon. Men bara jag kommit upp så går allt som en dans och cykeln är nyservad så den går som ett spjut till jobbet. I söndags fick vi åka och köpa en ny dammsugare den gamla ville inte mera. Samtidigt då köpte vi en digitalkamera, en liten smidig sak att ha med när man är på semester. Vår system kamera är så jobbig att bära med sig ibland tycker jag. Ingen liten sak man stoppar ner i väskan när man tagit ett kort. Men det kan man göra med denna lilla metalicgröna sak.

2009-08-16

El último día


Nu har man bara söndagen kvar sedan börjar allvaret igen. Inga sovmornar, inga sena kvällar, inga slappdagar, inget mera ta dagen som den kommer. För i morgon ringer klockan 05.20 och man ska stiga upp till jobbet igen. Nu har våra fyra veckor tagit slut. Nu får man vänta på semestern som man ska ha i november då vi reser till värmen. I veckan bakade jag cupcakes med chokladkräm på, hittade recept på Linneasskafferi. Min gamla sprits kunde jag inte andvända till chokladkrämen. Får köpa mig en ny bättre så att man kan spritsa ut så där fint. Men dom var ätbara i allafall och det var det som var meningen. Ha en skön söndag alla bloggisar. Här blåser det riktiga höstvindar idag.

2009-08-13

Skogspromenad





Vi var ute en sväng i skogen igår, vi hade hört att kommunen hade fixat upp en bastu. Den ligger på en vandringsled som ligger vid en sjö. Vi hittade dit med en gång för vi har varit och badat i sjön flera gånger. Bastun ligger precis vid vattnet, och så var det ett vindskydd en liten bit därifrån. Vid vindskyddet var det en stor eldstad med bänkar runt om. Denna bastu kan man låna gratis, man ringer bara kommunen så får man en kod så man kan låsa upp den. Det ska vi prova nästa sommar. När man går tillbaka på denna vandringsled går man även förbi en kolarkoja. Vi hade tänkt att bada, men när vi hade tittat på bastun och vindskyddet var det övermulet och småkyligt. Undra om man kommer att bada någon mera gång i år. Idag var vädret bra på förmiddagen, då var vi och handlade. Nu är det riktigt skitväder ute, regn och rusk.
Bilderna är klickbara.

2009-08-12

Nostalgisoppa



Plockade lite körsbär för ett par dagar sedan. Vi har en massa körsbärsträd som står på en gammal ödetomt. När jag skulle plocka var jag lite sent ute, för det var redan avplockat på de nedersta grenarna av andra som redan varit där. Jag fick hoppa och hänga mig i grenarna för att komma åt lite bär. Men jag fick ihop till en körsbärskaka och en skål med spöttsöppe. Kakan glömde jag ta kort på när den var klar och vips så var den uppäten. Soppan däremot tog jag kort på så fort den hälldes upp i skålen.

2009-08-09

Sommar, sommar, sommar



Inte har jag velat suttit vid datorn när nu sommaren har infunnits sig igen. Vilka fantastiska dagar vi har haft. Jag har slutat att tänka på måsten och bara jäst i solen. Gubben och jag har badat första gången för i år också. Det var jätteskönt i vattnet, t.o.m. Prinsessan tyckte det var skönt. Det fanns doppingar i vattnet som gjorde Prinsessan väldigt fundersam.
Nu går vi in på vår sista vecka, kan inte fatta att tiden gått så fort. Vädret ska visst hålla i sig några dagar till om vi har tur.
Bilderna är klickbara.

2009-08-05

Ketchup




Var ute i växthuset och skördade lite, hittade ett gäng tomater som är underbart goda i smaken. Man kan göra sin egna ketchup på dom, så vet man vad man får i sig för något. Receptet som jag visar här har man använt färdigkrossade tomater. Ska man ta sina egna tomater måste man skålla dom först och riva av skalet på dom.
Idag hade dom lovat sol hos oss, och när man slår upp sina blå så är det bara grått på himlen. Men det är inte kallt ute så man får väl låta bli att klaga. Ska ta en sväng med gräsklipparen och sedan plocka lite körsbär och kanske göra en körspärspaj.

2009-08-03

Dragit en vinnare


Nu har jag avslutat min tävling som jag haft. Vinnaren av armbandet blev Mary med bloggen matlek. Maila din adress till mig så skickar jag armbandet till dig.

2009-08-01

Svamp och blåbärsplock


Vi var i skogen häromdagen för att hitta lite svamp hade vi tänkt. Det var inte det lättaste precis, våra ställen hade blivit kalhyggen. Så någon svamp blev det inte mycket av. Vi plockade även lite blåbär, och det finns det gott om. Fast det börjar bli urplockat av det med i skogen nu. Vi skarapade ihop till en varsin kvällsmacka av svampen och blåbären har vi på filen på morgonen. Det enda djur som vi blev ertappade av i skogen. Var fästingen och inte björnen som figurerar på bilden och älskar sina Blåbär.