2009-03-30

The big day


Idag är det stora dagen här hemma, vi har varit gifta i 24 år. Tänk vad fort åren går, jag fick denna ljuvliga bukett av min käresta :-)

2009-03-29

Helgen är över

Nu har denna helg sprungit iväg också. Det går himla snabbt dessa dagar, men det gör veckorna med har vi konstaterat. Idag var svärfar här på middag och dottern och pojkvän igen. Dom skulle hämta hem sitt lilla yrväder Orvar. Jag bjöd på lasagne och sallad och till kaffet blev det hallonglass och hallongrottor. Dottern hade med sig en vattenkokare till gubben och mig. Så jag slipper koka upp mitt tevatten på spisen. Det går mycket snabbare och så spar man lite el. Man ska tänka på miljön tyckte hon, och det har hon rätt i. Så vi testade den med en gång och den fungerade som den skulle. Jag och gubben badade tunna när dom åkt hem och solen tittade faktiskt fram en stund när vi satt däri. Jag har gjort en fiskgratäng för lunchlådorna tills i morgon. Men den blev inte så vacker så det blev inget foto på den. Ha nu en ny bra vecka alla här ute i cybern.


2009-03-28

Trevlig lördag



Vaknade imorse 06.20 och var klarvaken, försökte somna om men stört omöjligt. Så jag gick upp och tog morronprommisen med prinsessan. Fixade till tunnan och tände den så den skulle vara badvänlig lite senare på dagen. På middagen kom dottern och pojkvän och lämnade Orvar (Jack Russeln) för vi skulle vara hundvakt. Jag hade fixat till lite lunch/middag till oss. Det blev en wok med nudlar, nötkött och wokgrönsaker. Stekta kycklingbitar och en paj med salami, lök och zucchini i och en god grönsallad till. Såklart skulle jag ta kort på bordet när det var dukat, då började mina barn att spexa till det lite. Till kaffet åt vi en supergod hallonpaj, jag googlade och hittade receptet på Pernilla Wahlgrens blogg. Nu har vi badat tunna och sedan ska vi se på Robinson.
Hallonpaj recept
Sätt ugnen på 200 grader.
Pajskal:
3,5 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
100 g margarin
2 äggulor (spara vitorna!)
Gör så här:
Arbeta ihop degen och låt den vila i kylen i 30 min.
Fyllning:
4 dl frysta hallon (funkar också med blåbär eller andra bär)
2 dl strösocker
2 msk maizenamjöl
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda fyllningen, rör försiktigt så inte bären mosas sönder.
Klä en pajform med degen. Förgrädda i 10 min.
Gör toppingen under tiden.
Topping:
2 äggvitor
100 g mandelmassa
Gör så här:
Vispa äggvitorna hårt och rör försiktigt i den rivna mandelmassan.
Häll bärfyllningen i pajskalet och bred toppingen ovanpå.
Grädda i 25 min (fortfarande 200 grader)
Servera som den är, eller med valfritt tillbehör....

Ha en bra lördagskväll, så får vi hoppas på lite sol imorgon. Vaknar jag tidigt i morgon också, så är ju klockan ändå en timme mer för vi går över till sommartid nu.

2009-03-27

Middag på fredagskvällen


Ja, den bestod av grönt, nötkött, aromsmör, vitlöksås och några pommesbitar av något slag. Självklart hade vi ett glas rött till detta. Nu är allt undanplockat och det är bara att förflytta sig in till soffan och tv:n. Där ska jag äta lite chips och bara mysa till finalen i Let´s Dance. Ha en skön och bra fredagskväll.






2009-03-26

Rama de cerezo

Blev lite förvånad idag när jag satt och pluggade spanskaglosor. Jag satt och tittade rakt ut i luften, och fick se att mina körsbärskvistar hade slagit ut. Jag plockade in dom för ett par veckor sedan. Har hållit på och bytt vatten, men ingenting har hänt med dom. Men skam den som ger sig, nu är det små vita blommor på kvistarna. Vet att jag tjatar, men vill bara påminna om att det är min favoritdag i morgon för det är FREDAG.

,

2009-03-25

Våfflor i stora lass

Idag har väl ingen undgått att det är våffeldagen. Inte jag i allafall, först åt vi våfflor på jobbet på eftermiddagsfikan. Sedan har vi ätit nu här hemma också. Nu står det mig ända upp i halsen av grädden och sylten. Tur att det bara är en gång om året denna dag. I morse hade jag -11 på termometern när jag steg upp. Men det blåste inte någonting som tur var. Mitt arrangemang vid ytterdörren med påskliljor och bellis såg inte för vackert ut längre. Bellisen var som snor och påskliljorna nickade. Är väl bara att köpa nytt när kylan har lagt sig här i landet.

2009-03-24

Som bort blåst


Var tog våren vägen någonstans. Ja, inte är den här i krokarna hos mig i allafall. Termometern stod på -7 i morse när jag gick morgonpromenaden med prinsessan. Sedan tog jag cykeln och trampade iväg till jobbet. Det blåste lite grann, men jag hade tur att ha medvind. Men när jag cyklade hem från jobbet hade jag definitivt ingen medvind. Skulle ju hem lite snabbt för att hämta voven och gå till gubbens jobb. Vi skulle på spanskan, som vi har på tisdagarna. Spanskan är lite klurig nu, när man börjat med grammatiken Det snurrar rejält i huvudet när man går därifrån. Men någon gång hoppas jag polleten ska trilla ner på mig också. Gjorde en sallad till lunchlådan imorgon. Den innehöll gurka, tomat, blandad sallad, groddar, feta ost, kräftstjärtar, kokt ägg, paprika och mathavre. Glömde ta bild på salladen, kom på det när jag redan fixat lådorna och ställt in dom i kylen.
Mamma C

2009-03-23

En fanfar


Nu är dragningen klar på min utlottning av ett halsband.
Det blev Kristina med bloggen Lyktor och tyg .

2009-03-22

Arrangemang

Igår var vi bjudna på middag hos mina föräldrar. Vi fick stek, potatis och sås med mycket kokta grönsaker till. Till efterrätt hade mamma gjort blåbär med kokostäcke och ingefära och vanilj kesella till. Sedan var det kaffe och hembakt peti choukrans med drottningsylt och grädde i. Sedan var man proppmätt och belåten efter allt detta. Jag gjorde ett arrangemang och tog med mig. Det var nejlikor, grönmossa, vide, blåbärsris och brudslöja. Slingrade ett vitt pärlband igenom arrangemanget. Sedan tryckte jag ner kung groda mitt i alltihopa. Jag tror han är kungen och inte prinsen :-) Hittade honom på Blomsterlandet och kunde inte motstå att köpa den. Tycker han är så söt där han sitter på stenen. Ha en bra söndag och en fin ny vecka.

2009-03-21

Don´t forget

Min tävling som avslutas i morgon. Har ni nu missat den, så har ni ju chansen nu. Bara att skrolla neråt på sidan, så hittar ni den på sidan 2 (klicka på äldre inlägg). Ha en skön och solig lördag allihopa, imorgon ska det visst bli kallare ett tag igen.
Mamma C

2009-03-19

Bakat


Idag har jag bakat lite igen. Jag gjorde en äppelkaka i silkonformen. Men nu är det andra gången som kakan blir kompakt. Börjar misströsta med denna silikonform nu, eller annars är det väl jag som gör fel. Jag bakade rågbrödskakor också med äpple, linfrön, olja, salt, russin, musli, groddar och hallon/rabarbermarmelad i. Ska testa en till teet sedan. Ja, nu är det fredag i morgon igen, gud så himla skönt. Hoppas att vädret håller i sig med solsken då med.



2009-03-16

Sallad

Idag har det varit riktigt vårväder på förmiddagen i allafall. Solen kikade fram en stund innan molnen tjocknade till sig igen och gömde den. Jag fixade en makaronsallad tills imorgon i våra lunchlådor. Den räckte även för ett provsmak i kväll också. Har lite svårt att bara göra mat till tre när jag gör något. Jag hade tortellini, makaroner, kräftstjärtar, knaperstekt bacon, rödlök, fetaost, soltorkade tomater, gröna oliver, herrkuvert, majs, alfagroddar och blandad grönsallad i den. Ska göra en honungsdressing till den med.

2009-03-15

Söndag redan här




Ja dom går fort dessa två dagar man har ledigt. Igår var jag ute i stort sett hela dagen. Brorsan var här och klippte fruktträden åt oss. Jag plockade upp alla grenar som klipptes bort. Jag eldade upp tunnan så att den skulle vara badklar tills gubben slutade jobbet. Jag bjöd brorsan på middag, som tack för hjälpen med träden. Han tyckte jag var lite knasig, som tog kort först på tallriken innan vi började att äta. Förklarde att så är det när man har blogg. Då tar man kort på allting. Sedan tog prinsessan och jag en promenad och mötte gubben när han slutade. När vi skulle se på melodifestivalen på kvällen poppade jag lite popcorn. Det var evigheter sedan, gjorde det ofta förr på helgerna.
Idag ska vi på kalas ena mågen fyller år. Jag har bakat rågbröd och tänker lämna en limpa var till våra tjejer. Den ena är glutenfri och den andra är en vanlig. Det är inte lätt att få glutenfritt bröd att bli bra. Men idag fick jag visst till det verkar det som. Nu ska jag ta ett varv med penseln på de sista stolarna i köket. Stolar var inget kul att måla, men alla ska vara vita.
Ha en fortsatt bra söndag.

2009-03-13

Drinktime


Skulle bara önska er alla en skön och trevlig helg. Jag gjorde en drink som var i tidningen Laga Lätt den här gången. Den hette Svensk syrling, men den föll inte i vår smak. Men någon annan kanske vill prova så här kommer receptet för två glas.

2dl blåbärsoppa
2dl vatten
2 citroner
8cl mörk rom
1msk honung
1/2 äggvita

Häll ihop blåbärsoppa och vatten i en shaker. Pressa ner citronsaften och häll i romen, honungen och äggvitan. Skaka ordentligt och häll upp i glasen.



2009-03-12

Smulpaj


Idag när jag var och storhandlade på Ica Maxi hade dom kunderbjudande på smulpaj. Hade man en kupong fick man en gratis. Den turen hade jag, så det blev smulpaj och vaniljglass till kvällstet. Nu på Ica hos oss håller dom på att göra om. Dom snurrar runt på hela butiken, och snurrig är bara förnamnet vad man blir. Man hittar ingenting nu längre, kommer ta veckor innan man lärt sig allt igen. Jag skriver alltid min inköpslista efter hur jag går i affären. Men det går inte längre nu. Det blir en massa annat som åker ner i stället än det som står på listan.

Då vara bara en dag kvar på denna vecka, som vanligt sa det bara swich. Men jag klagar inte på det, det får säga swich ännu snabbare om det vill.
Glöm inte bort att vara med i tävlingen som jag har lite längre ner på sidan.

2009-03-11

Baka kaka + lite till

Idag när jag kom hem från jobbet hade jag värsta överskottsenergin. Satt igång och gjorde matlådor för två dagar. Svepte ihop degen till kakorna och in med det i kylskåpet. Gjorde en omelett på potatis och tre stycken fläskkottletter som bara låg i kylen. Sedan gjorde jag hallonkräm på frysta hallon, efter jag gjort krämen rensade jag köksbänkarna med allt som jag använt. Jag har en förmåga att stöka till ordentligt när jag sätter igång i köket. Sedan tog jag fram kakdegen från kylen och gjorde dessa blåbärskakor. Så det blev en till teet nu när jag sitter här vid datorn. Receptet som jag hittat var i gram, så jag fick väga ingredienserna.

210 g vetemjöl
210 g havregryn
145 g smör
55 g farinsocker
90 g socker
2 tsk. bakpulver
1/2 tsk. salt
2 msk. sirap
125 g blåbär
60 g russin
1/2 dl vatten
Blanda ihop allt till en deg och ställ in i kylen i 30 minuter. Rulla kakorna till bollar och tryck ut dom på plåten. Sätt in kakorna i ugnen (200 grader) sänk till 175 och grädda i 10-15 minuter. Det blir ca. 20-24 kakor.


2009-03-09

Nytt


Hos mig är nu, att jag flyttat min sida med mina smycken som jag gör till en bloggsida. Min förra sida som jag hade min smyckena på byggde jag själv. Det tog så lång tid med allt som ska göras för att få det att fungera. Nu är det bara att ladda upp bilderna så är det klart. Sidan har jag döpt till Drottningsylt, för det blir det av hallon och blåbär om man kokar ihop det. Nu tänkte jag ha en liten utlottning för jag startat den sidan + att jag har pacerat 20.000 besökare. Denna utlottning håller på till den 22/3. Skriv en rad och länkar du också har du en chans till på vinsten.

2009-03-08

Söndagsfika

Vilken trist och grå söndag det har varit idag. Det har hängt i luften hela dagen detta snöblask som kommer ner nu. Idag har vi haft svärfar på middag, det blev fläskkottletter med svampsås och till fikat hade vi kladdkaka med grädde till. Receptet på kladdkakan hittade jag här .Jag gjorde min i en pajform av silikon, så jag skulle ha minskat på tiden lite. Den blev inte så kladdig som den skulle ha varit. Men det var inget fel på smaken, så ner i magen kom den till kaffet. Jag har målat stolarna en gång till idag också. Men jag måste svepa över med pensel en gång till igen. Men det får bli någon gång i veckan eller nästa helg. Vi har badat tunna ett tag i snövädret också. Nu ska jag snart ta mig en kopp rött te och sätta mig vid tv:n och invänta Beck som är ikväll.

2009-03-07

Krona


Hittade en sådan fin rostig krona på Blomsterlandet häromdagen. Den var så billig att det blev två stycken. Dom hade fått hem mycket rostiga och snygga prylar, för både inne och utomhusbruk. Ha en bra lördag allihopa.

2009-03-05

Nya kompisar

Har annlänt till vårt vardagsrum. Gubben köpte dessa två charmiga fåglar härom dagen. Dom fick en plats i vårt vardagsrum bredvid tv:n. Så när vi kollar på burken, så står dom och kollar in oss i soffan. Idag gjorde jag mannagrynspudding och saftsås som vi ska ha med oss i våra lunchlådor i morgon. Vet att det inte är någon middag, men man måste ha något i magen på dagen. Vi ska ta hem thaimat imorgon efter jobbet. Mannagrynspudding gjorde ofta min farmor när jag var liten, och jag älskade den och saftsås till. Nej, nu är det natta här hos mig, ska ju snart upp igen och då är det FREDAG.

2009-03-04

Kunde inte vänta

Till helgen att testa formen. Slängde ihop en smet när jag kom hem ikväll i silikonformen. Den blev inte så hög min kaka men den blev god. Att den inte blev så hög beror nog på mig. Tog bara lika delar av allt förrutom bakpulvret och vaniljsockret och vispade ihop. Det var inga problem alls att baka i denna silikonform. Nu är det bara småformarna kvar att testa, men det får bli en annan dag.

2009-03-03

Lovat att visa




Jag lovade att visa mina silikonformar som jag fick av min mamma. Jag har inte provat att baka i dom ännu. Men det kanske blir till helgen. Jag lovade även att visa en glass som jag hade köpt för ett par veckor sedan. Jag berättade att den var så himla god, så här har ni en bild på den också. Ni kommer inte att bli besvikna om ni köper den. Nu har vi varit på spanska i kväll igen och lärt oss lite mera. Ha en bra tisdagskväll alla bloggisar.

2009-03-01

Slapp Söndag

Idag var det lite segt i starten, gubben och jag var på partaj igår. Idag var vi hos mina föräldrar på middagen och firade pappsen som fyller 83 år. Vi fick sparrissoppa och gott bröd med ost till. Sedan blev det våfflor till fikat. Jag fick jättefina silkonformar av min mamma. Hon hade skickat efter en sockerkasform och 10 st. muffinsformar.(Ska ta bild på dom imorgon) Muffinsformarna kan man ju även göra fina tvålar i. När vi kom hem blev det byte direkt till myskläder igen och lite slapp på sängen. Nu sitter jag här vid datorn med en kopp rött te och knäckemackor och ska kolla runt hos er. Sedan ska jag inta ryggläge i soffan och se på Beck. Ni ska ha en ny bra vecka allihopa.