2012-12-08

Snabbvariant

Vilken dag det har varit idag. Solen har lyst och snön har gnistrat så vackert. Men jag har inte varit utomhus mer än när hundarna (Orvar är här hos oss) har rastats. För jag har hållit på att baka, städa, tvätta och pysslat lite. Men nu är jag klar och det har blivit kväller och snart ska vi ta ett dopp i tunnan och bara sitta och njuta i värmen. Men först ska ni få ett recept på goda baguetter. Jag satt degen igår kväll, så har den stått över natten innan jag bakade ut den. Receptet har jag hittat här

Snabbvariant på surdegsbröd med julkryddor, 3 baguetter:
1 tsk pomerans, mald
0,5 tsk kardemumma, mald
2 tsk ingefära, mald
2 tsk nejlika, mald
1 tsk jäst
1,5 dl julmust, ljummen
1,5 dl porter, ljummen
0,5 dl socker
1,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl special

Blanda samman de malda kryddorna pomerans, kardemumma, ingefära och nejlika för sig. Smula ner jästen i en bunke, och rör ut den med ljummen julmust och porter. Rör ner kryddblandningen, salt och socker, och rör sedan ner mjölet. Degen blandas med slev tills den känns någorlunda smidig, men är fortfarande ganska kladdig. Täck degbunken med plastfolie, och låt stå och jäsa i 10-15 timmar.

Vid utbakning, stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Vik degen en gång över sig själv, så att båda sidor blir mjölade. Dela den i 3 lika stora delar, och mjöla snittytorna. Vrid degen med lätt hand till 3 baguetter som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Degen ska arbetas så lite som möjligt, för att de karaktäristiska "surdegsbubblorna" som bildats vid jäsningen ska behållas. Låt baguetterna vila medan du värmer ugnen till 275C. Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen, spraya ugnen lite grann invändigt med vatten, både uppe och nere med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa. Grädda bröden i 13-15 min. De är klara när de låter ihåliga om man tar ut dem och knackar på undersidan av dem. Låt dem sedan svalna på galler utan bakduk.

5 kommentarer:

 1. Nu är det snurrigt trodde jag skrev på din blogg,vojne,vojne skrev på min egen blogg.Nu är no
  morsan trött.
  Välkomna både du och <<maken förstås.
  Det jag skelle göra imorse har jag gjort nu, men då är det bara att krypa till kojs sen.Så duktig Du har varit med allt som Du fixat i dag.

  SvaraRadera
 2. gott det lät, bra med snabbvariant:) kram Nilla

  SvaraRadera
 3. Jag har aldrig bakat vörtbröd, har ett bageri alldeles i närheten som gör det för mig, hehe!

  kram

  SvaraRadera
 4. Åh vad gott, gillar ju vört. Såg i går i mataffären att de hade börjat med vört-tunnbröd men just det fick vaara för min del men detta ser bra ut. Kram Katta

  SvaraRadera
 5. Det där brödet ser smarrigt ut så det måste testas..

  Kram Maidi

  SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.