2017-03-06

Gröt i ugnen

Jag älskar havregrynsgröt och äter det varje morgon till frukost på vardagarna vinterhalvåret. En tallrik med havregryn blandat med nötter, en klick äpplemos och så lite mjölk till. Nu hittade jag ett recept där man fixar till gröten med lite andra tillbehör och så tjoff in i ugnen i 30-40 minuter. Det blev kanongott, så en bit av den här får bli min frukost i morgon.

Gröt i ugn med hallon & blåbär med kokos
4-6 portioner

ca 4 dl hallon och blåbär
4 dl havregryn
1/2 tsk vaniljpulver
1/4 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl mjölk + 2 dl vatten (går lika bra med bara mjölk eller bara vatten)
2 ägg
1/2 dl smör


Topping
2 msk neutral olja
3 msk Acasia honung
1 dl riven kokos
1 dl cashewnötter
1 dl solrosfrön


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form och täck bottnen med hallon & blåbär. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Vispa ihop mjölk (vatten) och ägg i en separat skål och blanda det i de med dom torra ingredienserna.
För toppingen, blanda ihop olja och honung till en smet i en liten skål. Rör ner kokos, nötter och frön och knåda ihop det.

Häll grötblandningen över hallonen & blåbären i formen. Klicka ut smöret ovanpå och avsluta med att fördela toppingen i ett jämt lager över gröten. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Låt svalna lite innan du äter den. Ät som frukost, brunch, mellanmål eller kvällsmat. Eller närhelst du är sugen på en lyxigare variant av havregrynsgröt.
Ser inte mycket ut för världen, men supergott.

Garnera med bär.

6 kommentarer:

  1. Här är Havregryns- gröten etta också, men jag kör på det gamla vanliga viset.
    40 minuter på morgonen är ju en hel evighet.
    kram från hungriga vargen här på landet.
    kram från Hajan

    SvaraRadera
  2. Smidigt sätt att "koka" gröt på. Ser gott ut. Kram.

    SvaraRadera
  3. Det där såg spännande ut. Kram Anette

    SvaraRadera
  4. Spännande. Jag ska nog ta och testa det där receptet. :)

    SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.