Bakade bröd förra helgen på surdeg. Jag gjorde en snabbvariant av surdegsgrunden, för jag hade ingen i kylskåpet. Så jag gjorde den på blandat vete och rågmjöl med en gnutta ca 10g jäst i som fick stå från fredag till söndags morgon. Den bubblade fint när jag skulle baka på den. Jag lät degen jäsa till tredubbel storlek, så den stod hela dagen och jäste på bänken. Sedan stjälpte jag upp den på mjölat bakbord och bara skar ut bitar med degskrapan och lät dom jäsa på plåten ca 1 timme. Efter det in med dom i ugnen ca 15-20 minuter. Det blev en god söndagsmacka till kvällsteet.
Vi värmer oss med en rykande het Svampsoppa
2 timmar sedan
Ser jättegoda ut, det där med degsrapan var en ny variant för mej... ska jag testa nästa gång. När det gäller surdeg brukar jag alltid göra en stor sats och dela opp i lagom portioner och förvarar i frysen så att jag alltid har. Annars är mitt nya sätt att alltid långjäsa numera. Sätter degen på morgonen och så får den stå tills jag har tid eller lust att baka ut.
SvaraRaderaMmmm vad sugen jag blev. Lurat länge på surdeg...men kommer aldrig till skott.
SvaraRaderaKanske idag....
Ha en skön söndag.
Vårkram Ingis
Oj vilket härligt bröd, luktar gott ändahit tror jag. Jag bakade surdegsbaguetter i går, men fick dem inte riktigt helt bra. Kanske blev det lite för mycket
SvaraRaderamjöl i dem.
Kram Kristina
Så gott det ser ut.
SvaraRaderaKram
Hanna
De ser gode ut, jeg har lyst til å prøve å bake med surdeig.
SvaraRaderaHe ei fin uke!
Klem : )
Så gott det ser ut. Måste våga mig på det där med surdeg. Men hur gör man egentligen.
SvaraRaderaSka man blanda mjöl, vatten och jäst och låta det stå? Hur länge ska det stå osv....
Osäker som katten på det där.
Så tips tages emot med stort tack.
Ska sätta en deg nu.
Inte surdeg då tyvärr.
Ha en fortsatt skön söndagskväll.
Kramen.
Å men du det där ser ju hur gott ut som helst med lite tee till.Kram Katta
SvaraRaderaSer jättegott ut :) Jag vill också prova att baka surdegsbröd nån gång.
SvaraRaderaHa en härlig vecka!
Kram Helena
Det ser supergott ut, det blev en toppenhelg, ett minne för livet, kram
SvaraRaderaSå gott det ser ut.:-)
SvaraRaderaKram Stina
Åh vad gott det ser ut!
SvaraRaderaJag ska med prova göra surdegsbröd någon dag.
Just nu håller vår lilla spanjorska och min dotter på att göra snickers i köket. Det går väldigt bra med henne och hennes familj i Granada har ringt och givit oss en stående inbjudan att komma till Grananda för de är så lyckliga över att deras dotter trivs så bra hos oss.
Själv tycker man inte att man gör så speciellt mycket mer än att vara deltagande....
Det känns som om denna vecka kommer springa iväg snabbt :)
Ha re gott
Kram Lena
mmmm så goda de sur ut att vara, jag önskade jag hade lite mer tid till att tex baka lite bröd, hos dig ser det såå gott ut.
SvaraRaderaKram på dig/Ingela.
Någon gång när du hinner kan du väl maila mig receptet, både på surdegen och brödet. Om du vill.
SvaraRaderablogg@zettervall.se