2015-09-25

Härliga fredag

Varit ute på en liten löprunda och när jag ändå var på språng tog jag och klippte gräset när jag kom hem också. Rätt så blött fortfarande efter allt regn som kom igår, men nu är den klippt i alla fall. Så har jag plockat mängder med äpplen igen som ska skäras ner och stoppas i frysen. Bra att bara kunna plocka fram en påse och göra lite äpplemos till gröten på morgonen. Har nu gräddat ett morotsbröd som stått och jäst sedan igår. Luktar jättegott men har inte smakat det. Ska lämna dom till gubbens faster och farbror som vi ska till i helgen.

Goda äpplen.


Morotsbröd


25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 riven morot
4 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
2 msk olja
2 tsk salt

Gör så här:
Rör ut jästen i det ljumma vattnet
Tillsätt rågsikten, morötterna och oljan och rör till en slät smet
Tillsätt vetemjölet och saltet och knåda samman till en deg.
Låt jäsa ca 20 minuter i rumsvärme, ställ sedan korgen i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader
Ta fram degen, tippa upp den på en mjölad bänk.
 Dela degen i 20 ungefär lika stora delar, lägg frallorna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Släng in ett halv glas vatten i botten på ugnen, ställ in plåten och baka frallorna i 15 minuter.
 Detta gör att du får en krispig yta på frallorna.
Låt frallorna vila på galler utan bakduk, sedan är det bara att njuta!
 

10 kommentarer:

  1. Oh vad härligt det är, Du har alltid ett bra recept till något.
    Det går väl an att hitta recept. Men att sätta igång och göra
    något också , det följer inte jag lika lätt nu för tiden.
    >Minus för mig.
    Nu önskar jag er en trevlig helg, själv får jag Stavsjö främmande, det skall
    också bliva trevligt.
    Vi hörs varefter kram Hajan

    SvaraRadera
  2. Hääärligt & gottit ...
    Tack så ♡-ligt för smarrigt recept/Kram i Höstsolen!

    SvaraRadera
  3. Vilken energi!
    Brödet låter väldigt gott=))

    Kram Hannis

    SvaraRadera
  4. Brödet ser så gott ut ! Tack för receptet .Önskar dej en mysig och skön kväll .Kram Rita

    SvaraRadera
  5. Så gott det brödet ser ut. Har bakat morotsbröd som var väldigt poppis. Äpplen ska handlas imorgon för då får det nog bli en äppelkaka bakad. Kram Suss

    SvaraRadera
  6. Tack för ett så bra tips om äpplen! Att frysa ner dem i bitar. Det är verkligen perfekt då jag har en son som älskar äppelpaj. Önskar dig fin helg! /Helena

    SvaraRadera
  7. Vilken härlig energi du hade. Så smart att frysa in äppelbitar.
    Fin helg önskar jag dig
    Kram
    Annie

    SvaraRadera
  8. Så smart! Det ska jag också göra med mina äpplen.

    Trevlig helg och kram Anna

    SvaraRadera
  9. Tack för tips. Du är så flitig. Kram Anette

    SvaraRadera
  10. Ser supersmaskigt ut, tack för receptet! Jag har tänkt en längre tid att jag vill börja baka matbröd, det är ju sååå mycket godare än det köpta, men det är svårt att få till tiden. Härliga bilder!!

    Kramizar aka

    SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.