2024-12-10

Vecka 49

 

Vi började dagen med ett fortsatt blåsväder som dagen innan. Det skulle börja mojna framåt eftermiddagen hade vädergubbarna lovat.

Det blåste så mycket att en kruka föll omkull uppe på takterrassen och växten gick av som stod i den. Det var en Yuccapalm som gubben själv har drivit upp. Det har han med det mesta i våran trädgård, för det är sällan han köpt en växt hos trädgårdshandlaren. Men det har hänt, det har det.

Jag skulle till posten och skicka iväg julkorten till barnbarnen men gubben skjutsade mig dit så slapp jag gå i blåsvädret. Sedan tog vi vägen förbi Skandinaviska för jag skulle ha ljus sirap. Men det blev lite mer grejer i korgen än sirapsflaskan. Vi köpte nämligen en kokt julskinka för första gången sedan vi flyttade hit.

Innan vi fick Ixa har vi alltid varit i Sverige hos barn och barnbarn under jul och nyår, och då hade det inte känts som vi behövt köpa någon julskinka när vi ändå inte varit hemma. De två sista åren sedan vi fick Ixa och inte åkt hem till Sverige över jul, har vi köpt färdigskivad skinka som finns på Mercadona. Men i år kommer vi att griljera våran egna.

Jag köpte svenskt vetemjöl med när vi ändå var i butiken som jag ska baka lussebullar av. Gubben köpte en hel limpa Odense marsipan på pråmen när vi åkte hem från Sverige. Han älskar marsipan men jag tänker låna lite till mina bullar. Jag gör aldrig släta lussebullar, tycker alltid de blir torra så fort.



Vår egna julskinka efter 7 års tid som vi bott här.

10 kommentarer:

  1. Här älskar vi också marsipan, men numera gör jag min egen, tycker de som går att köpa är för torra. Julskinka struntar vi i helt och hållet, Roger är inte så noga med det och jag äter ju inte kött. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar göra egen mandelmassa på sötmandel. Men nu har jag en korv som ligger i kylen så jag slipper 😉😁. Vi är inte sådana som måste ha julmat på bordet när det är jul. Men igår när vi såg skinkorna så längtade vi båda två efter en god skinkmacka.
      Kram

      Radera
  2. Marsipan är bara så gott. Själv bakar jag hellre saffranssnäckor som är saftigare och godare än vanliga lussekatter.
    Julskinka tror jag att vi hoppar över i år men vi får väl se...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är gott. Vi får se vad det blir för bullar här.
      Okej, man kan ju ändra sig.
      Kram

      Radera
  3. Marsipan är galet GOTT. ÄLSKAR det. OCH det är sjukt gott i saffransbröd. Lyckost er som hittar svensk julskinka. Det går inte att få tag på här. Men det finns annan god skinka som vi köper. Kramar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är smarrigt i saffransbröd.
      Ja, det är tur att vi har nära till Skandinaviska butiken. Jag har köpt en spansk skinka som är färdigskivad som vår mataffär har till jul och den har varit helt okej. Men igår kom suget efter en svensk när vi såg dem i affären.
      Kram

      Radera
  4. Hej Carin! Saffransbullar med marsipan är jättegott! Klart ni ska ha en liten julskinka till jul. Hoppas blåsten avtar hos er! KRAM till dig! Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halloj!
      Ja, det tycker jag/vi med.
      Blåsten avtog igår, men nu ska det visst komma in ett regnoväder med blåst. Vi får hoppas de har fel i den prognosen.
      Kram

      Radera
  5. Haha, känner igen det där när jag går till svenska butiken... "Bara en sak..." Jo, tjena😄 Blir alltid lite mer så klart. Jag ska också ta ett varv nu och handla till jul, skinka också förstås, och sill! Mums😋
    Jag brukar baka släta lussebullar som jag penslar med smält smör och rullar i socker, supergoda och saftiga blir dom😋
    Stor KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lite svårt att bara komma ut från butiken med det man gick dit för att handla 🙄😄.
      Det var ett smart tips.
      Kram

      Radera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.