2016-02-24

Åkte dit

Igår kom dom ifatt mig, dessa förkylningsbaciller. Från att känt mig fräsch på morgonen till att känna mig helt matt på eftermiddagen. Väl hemma från jobbet kom huvudvärken, febern steg och kroppens alla leder värkte. Sedan upp på allt detta, den där jobbiga hostan som är torr och river sönder halsen på en. Så nu är vi två sjuklingar här hemma som hostar ikapp och halvligger i soffan intill braskaminen.

2016-02-21

Kulig helg

Här har det varit fullt ös i helgen. Lille Axel, eller STORA Axel enligt honom själv har sovit över här. Hans mamma och pappa var på Mellot som var i vår stad igår.
Så vi har lekt, bakat, myst och haft skoj.
 
Många chokladbollar blev det.
Många hamnade i munnen innan strösslet.
Stolt grabb.



Den här sötnosen var också med.


Nu har dessa 2 grabbar åkt hem till sig igen och lugnet har lagt sig hos oss. Snart är det dags att krypa upp i soffan och se på tv.
Men vi som alltid sagt att vi har varit lyckligt lottade som aldrig blir drabbade av dessa influensor som härjar ibland. Men nu har denna förtrollning brutits. För nu har gubben åkt på denna hosta och fått feber + förmaksflimmer. Men flimret har äntligen gått tillbaka igen. Så nu får vi hoppas på att jag inte får dessa Baciller.

 
 
 

2016-02-17

Hemlagade bars

Blev så sugen på hemmagjorda bars när vår grabbs flickvän hade gjort det till dom. Hon berättade att hon bara blandade ihop det dom hade hemma i deras skafferi.
Så igår tog jag och kikade i vårt skafferi och blandade ihop det vi hade hemma.
Så det här åkte ner i skålen:
2 dl. glutenfria havregryn
1 dl sesamfrön
2 dl solrosfrön
1dl. torkade blåbär
1dl torkade fikon (klippta)
2 dl. cashewnötter
4 tsk. vaniljsocker
2 msk. kakao
2 tsk. kanel
4 msk. akacia honung
4 äggvitor
Sätt ugnen på 125 grader.
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ihop det med äggvitorna och honungen.
Klä en mindre form med bakplåtspapper och platta ut smeten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt kakan kallna innan den skärs upp i portionsbitar.
 

 


2016-02-15

Framtagen från gömmorna

Denna lampfot med tillhörande vacker lamphållare av glas har vi fått från mamma och pappa en gång i tiden. Men nu har den stått undangömd ett bra tag. Eftersom lamphållaren har gått sönder och gick inte att laga. Det var en av våra amazonpapegojor som vi hade, som flög rakt in i den så att den åkte i backen. Men nu har jag tänkt till och bett gubben köpa en ny sockel till lampan så att en stor snygg ledlampa kan sättas i den. Tror att det kan bli lite häftigt! Vad tror ni?
 
 

2016-02-13

Flocken samlad

Nu har det gått ända sedan jul som vi samlats hela flocken. Men idag har vi skrapat våra trisslotter igen. Det hade blivit en bunt sedan sist. Men som vanligt blev det ingen storvinst på vårt skrap. Vi lottade idag vad vi skulle göra för pengarna som vi har . Det slutade med att vi ska gå ut och äta upp dom. Vi är ju 11 personer så det är nog inga konstigheter att förstöra 7.000:- på mat.


Innan bordet blivit fullsatt



Tacos är en bra rätt när många ska äta.



I väntan på att alla ska infinna sig.



Kommer inte kusinerna snart. har ingen lust att vänta längre.



Äntligen här och alla samlas runt svarta bordet.


Så nu hugger vi in så gott vi kan.


Glutenfri glassbakelse till efterrätt.



Man hoppas alltid att det ska vara en högvinst på sin lott.



Några struntade i lotterna och såg på paddan istället.


2016-02-09

Rätt dag

Idag är det fettisdag, och dags att äta semla. Det finns ju hur många varianter som helst nu för tiden. På jobbet blev vi bjudna på orginalsemlan till eftermiddagsfikan. När jag kom hem så gjorde jag små våffelsemlor på mandelmjöl till kvällsfikat.
Smeten bestod av:
2 ägg
25 gram smör
1 dl. mjölk
1 dl. mandelmjöl
1/2 msk. fiberhusk
1 tsk. bakpulver
1/2 tsk. kardemumma
pytte salt.
Lät smeten stå en stund innan jag gräddade våfflorna. Sedan bredde jag mandelmassa och spritsade lite grädde på ena hjärtat, innan jag lade på ett hjärta till.

Har ni ätit någon semmelvariant idag då?

2016-02-07

Några dagar för tidigt

Gjorde dessa semmelwraps idag när vi skulle och hälsa på hos mamma. Fettisdagen är ju inte förens på tisdag, fast man har ju kunnat äta semlor sedan i julas om man velat.
Dom här wrapsen var lätta att göra och snabbt gick det också, och det är ju min melodi. Nu gick inte jag all in i receptet utan hade köpt färdig mandelmassa. Hittade receptet här, så det här är kanske något ni gör på tisdag till kaffet när det är fettisdagen.

2016-02-06

Lördagskväll

En lördag som började med dammsugaren i högsta hugg, men slutade med spontanmiddag och en massa underbart snack runt middagsbordet. Nu är huset tomt igen och vi tar våra vinglas till badtunnan och bara njuter. Hoppar mello ikväll, utan det får bli film när vi badat klart.

2016-02-04

Information

Idag har vi varit på sjukhuset på informationsmöte om stroke. Vi hade tur att det bara var vi anhöriga till gubbens far som var idag på detta möte. Det var även hans sjukgymnast som höll i mötet. Så det blev ett bra möte med mycket personliga frågor och funderingar som man har grubblat på.
Igår när vi var där och hälsade på, satt han i rullstolen i dagrummet. Han fick prova att dricka lite varm soppa. Sedan blev det 3 skedar kräm efter soppan. Allt gick bra och han såg nöjd ut också. Så han gör framsteg sakta men säkert, som är roligt att se.
 

2016-01-31

Lördagslunch

Igår kom lille Axel med mamma på besök och vi åt lunch ihop. Jag gjorde en broccolisoppa till oss vuxna som ni hittar här, och Axel ville ha makaroner och köttbullar. Gjorde också havrescones till som ni hittar här. Efter lunchen gick vi ut en sväng för Axel ville så gärna hoppa i vattenpölar. För det hade han gjort massor på fredagen på dagis. Det var inte lätt att hitta någon pöl så mycket som det blåst nu och torkat upp. Men till slut fann vi en som var lagom stor att hoppa i så att det stänkte.
 
 

2016-01-28

Bästa Gubben

Tur man har en så fin gubbe som vet vad man gillar och inte gillar. Så nyligen kom han hem med det här fina mässingsfatet och så den lilla mässingsstjärnan till mig.
En annan gubbe som gör framsteg sedan han kom till Sverige för två veckor sedan med ambulansflyget, är min gubbes far. Han är mer vaken nu och så har han fått börja försöka sitta upp lite grand på dagarna. Men han sondmatas fortfarande, för signalerna till svalget fungerar inte.

2016-01-27

Finkoppar

Idag var vi och hälsade på hos svärfar 1 och hans sambo efter jobbet. När vi skulle åka hem fick vi med oss dessa finkoppar och assietter som svärmor hade haft. Tycker dom är så snygga med gulddekoren och så själva formen på koppen gillar jag också. Även de små med blommor var jättefina. Båda kopparna är gjorda i Tyskland såg jag i botten på dom.
 
 

2016-01-24

Kalas

Igår var vi iväg på 25-årskalas, för grabbens sambo hade fyllt 25 i veckan. Vi fick även veta att dom hade förlovat sig när dom var på Teneriffa nu. Johanna är en fena på att baka och hade gjort både semeltårta, glasstårta och en chokladbollstårta. Var tvungen att smaka på allt och det var som vanligt jättegott. Hon hade fått en fin köksmaskin som hon kan göra sina bröddegar i framöver. Så slipper hon stå och knåda för hand.
 
 
 


2016-01-22

Småmysigt

Fredagar äter vi alltid middag hemma. De övriga dagarna i veckan har vi matlåda med oss och bara äter lite kvällsmat på kvällen. Idag blev det väl ingen middag direkt. Men räkor med lite vitt och bara mysa in fredagskvällen med är inte fel det heller.

2016-01-20

För att få varmt

Här hinner vi inte mer än hem från jobbet förens vi slänger oss över braskaminen och slår igång en brasa. Det är ju så kallt nu och huset känns nästan helt utkylt när man kommer hem på kvällen. I fredags när vi kom hem från Canaria efter att ha varit borta en vecka. Då hade vi bara 14 grader i huset. Tur att vi kom hem på eftermiddagen så vi hade några timmar på oss att få upp värmen innan vi skulle krypa till sängs.
Men nu ska det bli mildare fram mot denna helg och så har dom lovat mer snö också.

2016-01-19

Länge sedan

Fick se påsen med chiafrön i skafferiet igår, och kom på att det var jätte länge sedan jag gjorde någon pudding. Så sagt och gjort jag rörde ihop 4 st. och ställde i kylskåpet. 2 med kardemumma och 2 med vanilj. Idag köpte jag lite frysta bär att ha till dom. Så toppingen fick bli varma körsbär och lite crunch på den jag åt ikväll.

2016-01-17

Bara på en handvändning

I onsdags förra veckan fick vi ett besked som man inte vill ha. Min kära gubbes far hade fått en kraftig stroke på Gran Canaria där han bor halvårsvis. Vi letade flyg med en gång och kom iväg på fredagen.
 Vi kom ner och besökte honom på Las Palmas lasarett med en gång. Han är förlamad på hela vänstersidan och flera andra komplikationer har tillstött. Vi var på lasarettet varje dag under veckan vi fått ledig från våra jobb.
Under veckan blev läget mer stabilt och i torsdags dagen innan vi var tvungna att åka hem igen till Sverige. Då fick vi beskedet från sos international att han skulle flygas hem på lördagen till Sverige.
Så sent igår kväll kom han med ambulansflyget och finns nu på lasarettet nära oss här hemma. Nu är det en lång rehabilitering som väntar för att komma tillbaka. 
 

2016-01-07

Blomkål och lax

Måste dela med mig av detta goda recept. En enkel och jättegod blomkålssoppa med lax i. Hittade receptet här och den kommer att göras fler gånger. Det enda som jag inte hade hemma var fänkålsfrön, men det gjorde inte gubben någonting alls. Eftersom han inte är så förtjust i fänkål.
 

2016-01-06

En klämmis till

Då var det sista klämdagen på ett tag. Nu får man vänta till i slutet på mars när påsken är.
Igår åkte jag och gubben efter jobbet till Axel. Hans mamma och pappa skulle ut och äta inne i stan. Vi käkade pizza som Axel gillar. Sedan ville han bada för dom har precis fått in badkaret i deras badrum som dom håller på att fixa. Där i satt han tills fötterna började likna små russin. Efter badet skulle vi spela Alfons på läsplattan en stund.
Idag ska vi elda upp tunnan för ett bad lite senare. Kan bli skönt att krypa ner i när vi nu har -15 i luften.
 
 

2016-01-03

Enkla snittar

Inga toppenbilder precis på dessa små knyten som jag gjorde till Nyårsafton. Men dom var jättegoda att stoppa i munnen till ett glas skumpa.
Snittarna hittade jag på efter att jag rotat runt i frysen där jag hittade smördegsplattor och grönkål. Jag kokade grönkålen så att allt vatten försvann. Sedan stekte jag lök och vitlök i en stekpanna. Hällde över grönkålen i pannan. I med 2 skedar dijonsenap en burk kesella och smulad fetaost. Kavla ut smördegsplattorna och skär ut fyrkanter. Lägg en klick av grönkålsmojset på plattan och knipsa ihop. Pensla knytena och sedan in i ugnen på 200 grader tills knytena fått lagom färg på sig.

2016-01-01

Då var det nytt år

Igår firade vi in det nya året med lille Orvar. Hans matte och husse var på partaj. Orvar är lite skottberörd och det är ju inte bästa dagen på året att vara själv hemma då. Men det gick bra och dom sköt inte av värsta artilleriet på vår gata heller mot vad det har varit förr om åren.
Idag bjöd vi på kyckling i hoisinssås och ris när dom kom och hämtade Orvar. Sedan har gubben och jag repat av ett par avsnitt på serien Bron. Nu ska vi snart sätta oss i tunnan innan det blir På Spåret på tv:n.