2022-12-16

Mycket bilåkande

 

Det blev det verkligen igår. Vi hade mycket som vi ville få uträttat innan vi drar till Sverige.

Vi började med att kolla in en julklapp som vi sett ut till oss båda, och vi är helt överens båda två om den.

Sedan drog vi vidare för att inhandla bytesjulklappar till julklappsspelet som vi vuxna spelar varje år. Där blev det genast mycket svårare. Men till slut så hade vi en varsin sådan klapp.

Efter julklappsköpen blev det en sväng till Mercadona och handla några middagar till helgen. Något annat behövs inte fyllas på i kylen. För vi flyger till Sverige på måndag.

När allt detta var gjort, så kändes det rätt bra att få komma hem och bara landa och veta att allt är det check på nu.


Gjorde ett julbröd för ett par dagar sedan. Jag hittade ett recept hos "Systrarna Eiseman" som jag gjorde om lite. För jag hade inte precis samma ingredienser hemma.


Pain d’épice är en ljuvligt söt och kryddig kaka. I Frankrike serverar man den gärna med lite smör och marmelad till frukost. 

1 limpa

4 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
2 tsk bikarbonat (jag tog 4 tsk bakpulver)
1 tsk vaniljsocker (jag hoppade över detta)
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor (jag hoppade över detta)
1/2 tsk malen muskot 2 dl honung (jag tog ingen muskot)
2 dl apelsinmarmelad (jag tog fikonmarmelad istället)
50 g smör
1/2 dl mjölk
1 ägg
ca 8 sockerbitar (kan uteslutas) (jag uteslöt detta)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj eller kläd en avlång brödform. Blanda de torra ingredienserna samt kryddorna i en stor bunke. Värm honung, marmelad, smör och mjölk i en kastrull över låg värme. När allt har precis smält, häll blandningen över de torra ingredienserna. Rör till en slät smet. Låt svalna något och rör sedan ner ägget. Häll smeten i formen. Krossa sockerbitarna lätt och strö över. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.  Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna. 

Vi provade brödet med ädelost och lite marmelad på till glöggen. Och det var jättegott. 

Hittade dessa ljus som vi fick av Ellen förra julen som hon hade gjort själv. De lyser så vackert i våra ljusstakar nu.

8 kommentarer:

  1. Så roligt att komma "hem" igen till jul och mysa med familjen! Ni lever ett härligt liv!
    Brödet ser gott ut... men det gör ju allt du visar. Visst doftar det lite honung om bivaxljusen?
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ska bli så mysigt att få krama om alla och mysa med dem.
      Brödet blev gott fast jag uteslöt och la till lite eget.
      Kanske doftar de lite grann. Men tyckte de luktade mer om dem när vi fick dem.
      Kram

      Radera
  2. Min mor brukade alltid säga mig, när jag stressade med presenter och julklappar, "det är 364 dagar mellan gångerna ". Ja det hjälpte inte, för jag var ofta sent ute iaf. 😉😀 Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är märkligt 🤔 hur vi är.
      Eller så är vi tidsoptimisters helt enkelt 😉.
      Kram

      Radera
  3. Så skönt att ha allting klart inför den kommande resan till Sverige.
    Här ska också bakas bröd men det får bli först på lille-julafton.

    Kram och ha en härlig fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu är det bara att packa väskorna 😀. När jag slagit in alla klapparna såklart 🙄.
      Allt i mat och bakväg behöver jag inte tänka på alls inför julen.
      Ha en fin fredag du med.
      Kram

      Radera
  4. Har ni hört/läst att Norwegian ska börja flyga till Malaga från Skavsta! Toppen tycker jag! Då blir det turer dit även av oss. Det brödet ser väldigt gott ut! Min mamma gjorde ett fruktbröd varje jul, Stollen. Ser lite lika ut. Men det var ett sött fikabröd.

    KRAM Anna Channal

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi har läst och sett att de börjar att flyga där i April nästa år. De kommer både ha resor till Alicante och Malaga 2 gånger i veckan och det är ju toppen. Men som det ser ut nu, verkar de bara flyga April till Oktober. Så våra vinterresor blir väl till Arlanda. Men det kan hinna ändra på sig, vem vet.
      Brödet är sött och passade väldigt bra med ädelost till. Men vi har även ätit det till frukosten och haft skinka och senap på det då.
      Kram

      Radera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.