2025-01-21

Nostalgi bakelse

 

Det var precis så jag kände när jag bakade igår. För det här är en bakelse som jag kommer ihåg att min mamma bakade under årens lopp, från när jag var liten till jag blev vuxen. Det var inte bara små bakelser som hon gjorde av degen utan det blev olika konstellationer som kransar, avlånga bröd m.m.

Men vad var det jag bakade då kanske ni undrar nu, jo jag gjorde petit choux som jag fyllde med hackade färska jordgubbar och grädde.

Jag hade faktiskt glömt bort hur snabbt och enkelt det går att göra dessa bakelser, och man kan fylla dem med nästan allting. Det behöver inte vara fylld med vaniljkräm eller grädde, utan kan även vara fyllda med en god skagenröra eller skinkröra tex.

Men igår blev det små goda bakelser till fikat ute trädgården. Vi lämnade även över en varsin bakelse till grannen som de skulle ta efter de hade ätit mat sa de.

Har ni gjort petit choux någon gång? eller kanske ätit någon bakelse? Har man ätit bananbakelse så har man ätit petit choux för den är gjord på den degen.


De var inte svårtuggade.


Är de små så får man ta två.



De pudrades lite lätt med florsocker på toppen.

12 kommentarer:

  1. Wow, så gott. Minns jag brukade göra som en krans av smeten och fyllde den med hallon/jordgubar och grädde, så gott och vad jag minns inget socker i smeten. Har gjort som bakelser också för några år sedan när vi hade gäster och de gillade också dem. Tack för påminnelsen, ska absolut göra sådana.
    Hälsn Yvonne Åström i La Mata

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är inget socker i smeten och varsågod 😀.

      Radera
  2. Det där såg minsann väldigt gott ut. Det har jag aldrig provat att göra. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så enkelt att göra, så det får du prova någon gång 😉😀.
      Kram

      Radera
  3. Jaaa det har jag ätit många gånger. Mamma bakade ofta det till oss. Mums vad gott. Som du skrev behöver ju inte bli dessert utan en liten maträtt. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är gott och kul att man kan göra dem små förrätter med.
      Kram

      Radera
  4. Så goda bakelser. Minns dem mycket väl. Älskar bananbakelse petit choux. Nu blev jag sugen på detta.
    Kram Tummelisa/Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var länge sedan jag åt en bananbakelse själv men jag gillar dem med.
      Kram

      Radera
  5. Vilka mumsiga bakelser och grannarna uppskattade säkert att få var sin de med.
    Det var länge sedan jag åt sådana men förr var de vanliga.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. De var uppskattat och de var mycket goda sa de när de lämnade tillbaka fatet idag.
      Ja, det var nog rätt vanligt förr tror jag med.
      Kram

      Radera
  6. Ätit många gånger men faktiskt aldrig gjort. Lätta små moln!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen, så det är lätt att det blir fler än en 🙊😀.
      Kram

      Radera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.