2015-02-28

Skraplördag

Idag har vi haft skraplördag med barnen. Men någon storvinst fick vi inte den här gången heller. Men vi bestämde att pengarna som vi vunnit nu under åren ska vi gå ut och äta för i sommar. När alla åkte hem sent på eftermiddagen blev lille Axel och Orvar kvar. För deras mamma(matte) och pappa (husse) var bortbjudna på fest.
Nu ska jag och gubben sätta oss vid tv:n och se postkodsmiljonären. Sedan blir det Netflix och serien som vi ser, Sons of Anarchy. Melodifestivalen har jag tröttnat på att se.
  
 Nästan hela flocken samlad kring bordet.
 Storkusin Wilmer hjälper Lillkusin Axel att rita.
 Lite kvällsmatsintag.
Och så kvällsdoppet i mormor och morfars diskho.
 

2015-02-24

Barnburksgojs

I helgen bjöd jag på en jättegod efterrätt i mina sparade barnmatsburkar. Det gick enkelt och snabbt att göra den. Något man kan göra i förväg om man ska ha gäster. Sedan gör man bara finliret till den innan man dukar fram. Jag klistrade på lappar på mina också efter dom varit i ugnen (Så blev dom lite roligare). Så här gjorde jag denna smarriga efterrätt. Som jag spritsade på grädde innan servering och så hade vi hallon och blåbär till i ett litet glas.

Chocolate in a jar.
ca 8 burkar
4 ägg
4 dl socker
200 gram mörk choklad ( jag hade Marabous nya ljusa med Japp istället)
200 gram smör
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Smält chokladen ihop med smöret.
Blanda choklad/smör med äggsmeten och blanda noga.
Häll smeten till hälften i burkarna.
Sätt ugnen på 300 grader och sänk direkt till 200 när du ställt in burkarna.
Låt burkarna stå inne ca 8 min, eller tills massan fått ett hårt skal.
Desserten ska vara rinnig inuti när den tas ut.
Låt den stå några timmar i kylen innan man äter den.

 
 

2015-02-22

Not alone

Man behöver aldrig känna sig ensam i vårt hus, och skönt är väl det guskelov. I lördags hade vi bjudit mamma och bror min på middag. Oförhappandes :) dök grabben upp med flickvän på förmiddagen. Dom tänkte tvätta sina bilar och ta en fika. När dom ändå höll på så tog sonen våran bil också. Men hårt arbete blir man hungrig av. Så en liten fika nöjer man sig inte med då. Så vi blev 6 st. runt matbordet och hade några trevliga timmar innan alla åkte hem till sitt igen. Idag kom ett sms:s vid 07.30 från dottern som undrade om vi var hemma under dagen. Och vi hade inte tänkt åka någonstans. Så vid 10.00 tiden tog hon och jag en långpromenad med en sovande Axel i vagnen. Axels pappa var hemma och tapetserade Axels rum. Men när han blev klar kom han också och vi käkade middag ihop allihopa. Vi fixade till en mintkladdkaka till kaffet och skidorna på tv. Vi garnerade den med blåbär och hade vaniljglass till. Tur att Axel hade tagit av sig tröjan när han käkade den. För han hade blåbär enda ner till tårna när han var klar.
Det här var min och gubbens helg. Precis som helger ska vara när dom är som bäst. Hur har din helg varit?

 

 

2015-02-21

Grönt godis

Nu är det helg igen och då brukar en del smälla i sig godis. Gubben och jag är sådana som bara försöker att stilla sockerberoendet då under helgen. Men nu blev jag lite nyfiken på att göra grönkålschips som jag läst om lite här och där på nätet. Mitt omdöme om detta blir, att det var helt okej. Men en lakritskola eller en skumbanan kommer det aldrig att slå.
Jag tog bort det grövsta på kålen och blanda detta med olivolja och lite salt. Strödde ut det på ett bakplåtspapper och så in med det i ugnen. Det går snabbt så man måste hålla koll hela tiden. Ugnen hade jag på 200 grader.
 

 

2015-02-18

Stekpannebröd

Testade att baka detta bröd i helgen som min mamma hade receptet på. Hon hade fått det från en blogg som hon följer. Jag gjorde om receptet lite efter det jag hade hemma i skåpet. Men det blev jättegott ändå, och är redan slut också. Så kanske jag bakar en ny omgång i helgen igen.
Mitt recept på detta bröd blev så här.
50 gr smör
3 dl mjölk

2 dl vatten
halvt pkt. jäst
1 msk. salt
3 msk ljus sirap
3 dl rågmjöl
resten tog jag vanligt vetemjöl.


Smält smör tillsätt mjölk och vatten
Blanda alla ingredienser till en deg som är lite lös
Låt degen jäsa i 45 minuter.
Kavla ut bröden tunna med kruskavel så stora så att dom passar din stekpanna.

Stek dom genast utan jäsning. Vänd dom i pannan.
Låt kallna under bakduk.





2015-02-16

Änligen

Nu har det lilla vitrinskåpet kommit tillbaka på sin plats igen. Så nu är det bara att börja småputsa på det stora vitrinskåpet som också finns i köket. Det får bli svart och vitt det med. Men där blir hela skåpet svart och vitt bakom glasdörrarna.
 

2015-02-15

Kaktryck

Nu har jag provat min kakstämpel som jag köpte på Rusta för en billig peng. Kakorna blev goda men inte dom vackraste man sett. Men övning ger färdighet, så det var inte sista gången jag använde den. Mitt recept till kakorna var ett utan bakpulver så att jag kunde stämpla dom innan jag putta in dom i ugnen. Får väl prova ett med bakpulver nästa gång och stämpla dom när dom kommer ut från värmen.

1dl. farinsocker
1dl. florsocker
1tsk. vanilj
1 ägg
4dl. vetemjöl
100g. smör
Lite kanel

Knåda ihop alla ingredienserna med matberedaren och låt degen stå kallt minst en timme i kylskåpet. Kavla ut lite i taget av degen och ta ut kakor med kakmåttet. Stämpla kakan och sedan in i ugnen 8-12 minuter på 175 grader.

2015-02-13

Färdig för helg

Nyss kommit hem från gymmet där jag och gubben har kört ett superbra konditionspass innan helgen. Löpband, cykling och roddmaskin fick det bli innan vi åkte hem. Men först fick vi svänga förbi Konsum och hämta ut ett paket till mig. Skickat efter värmespolar och hoppas dom är bra. Visar ett resultat när jag testat dom.
Väl hemma hoppade jag in i duschen innan jag började med middagen. Sedan fixade jag till den i mysoverall och turban på huvudet. Det jag gjorde var räkgryta som var en av middagarna i vår påse denna vecka. Det gick snabbt, var enkelt och mycket gott.
Ha en skön fredagskväll.
 
 

2015-02-09

Dela med mig

Det här receptet hittade jag i tidningen Mitt Kök i lördags när gubben och brorsan höll på att lösa virusproblemen i bror mins dator. Så när brorsans dator var fixad och klar. Fick han med sig en påse nybakt matbröd hem. Receptet hittar ni här

2015-02-08

Sjukstuga

I morse började jag att måla klart vitrinskåpet som jag känner att det snart måste komma på plats igen. Sedan var gubben och jag ute i solskenet ett tag. Startade upp badtunnan för ett bad framåt eftermiddagen. Då ringde vår största tjej och undrade om vi ville ha lite besök. Och vem blir inte glad av att ha sina barn barnbarn omkring sig. Så jag fixade till glutenfri pasta och köttfärsås. Vi satt oss till bords och hade börjat att äta. När Julia kände sig hängig och ville inte ha mer mat. Sedan skedde allt blixtsnabbt. Hon började att kräkas, Wilmer började att gråta och gubben fick kväljningar. Jag hämta hink och sedan skurtrasa för att torka upp allt. Dom har haft maginfluensa hela familjen utan Julia som trodde att hon klarat sig nu. Men så var inte fallet. Vi var hos dom förra gången när det bröt ut och det klarade vi oss ifrån. Men vi får se nu hur det går, för det är något jag gärna vill slippa.
Liten sjuk Julia i soffan innan dom skulle åka hem.

2015-02-07

Lite besök av Axel

Vi skulle ha haft storskrap på våra trisslotter som vi har ihop med barnen idag egentligen. Men grabben och hans flickvän skulle iväg på annat. Så vi får försöka med en annan helg. Men lille Axel kom förbi en sväng med mamsen och pappsen hans. Jag fixade till lasagne som vi käkade och så bakade vi en jättegod kaka till kaffet. Receptet hittar ni här hos Tina.

Nu har dom åkt hem och snart kommer brorsan hit med sin dator. Han har fått något virus i den och vill ha hjälp av gubben med det. Tur att jag gjorde två formar lasagne och att det finns kvar av kakan.
 Gillar man inte vantar går det bra med tjockstrumpor.
 Alla barn gillar att slicka visparna.
 Smarrigaste kakan.
Nya magnetbokstäver på kylskåpet.

2015-02-04

Lite svar

Ser att många undrat vad för färg jag har haft till soffan. Jag har haft en billig vattenbaserad färg (halvblank vit). Jag spädde ut färgen med vatten så att den var väldigt lös. Så fuktade jag tyget lite innan jag gjorde första strykningen. Lät färgen torka mellan varje strykning och då slipade jag även ytan med en pimpsten också. Tror jag gjorde 5 strykningar innan jag blev nöjd. Om det håller i all evighet har jag inte en susning om.

Gjorde lite avokadoglass till kaffet nu på kvällen. 1st. avokado, 1 1/2 frusen banan och en näve frusna hallon. Mixa ihop allt lite snabbt och glassen är klar. Slängde på några chokladnibs och lite kanel på min.

2015-02-02

Trumvirvel

Ja här har ni soffan som nu är klar. Jag är megastolt över resultatet och kommer definitivt att måla fler gånger på tyg.
Idag när jag skulle hämta vår påse på ICA med griskind i. Men tyvärr så var griskind slut hos leverantören så det låg Pulled Pork i påsen istället. Gubben blev glad och lättad, jag blev nog lite putt. Var ju så nyfiken på att testa.
 

2015-02-01

Inget måla

Idag stack vi iväg på morgonen för att se på Wilmer när han tränade hockey. Och säga grattis till Wilmers pappa som fyller år. Han fyller inte jämt, så vi firar inte. Men en liten bukett med blommor hör till i alla fall när man fyller. Nu var inte lillgrabben så sugen på att lira hockey för han hade fått en släng av kräksjukan i veckan som varit. Så han ville åka hem, och vi följde med på en fika. Åkte förbi en Coop och köpte varma Wienerbröd till fikat. Vår son och hans flickvän kom också förbi på en snabbfika och sa grattis. Väl hemma igen hade inspirationen försvunnit för att fortsätta på vitrinskåpet som nu snart är klart. Det är bara skåpsdörrarna som ska bli svarta. Men som gubben sa till mig, Vincent van Gogh tog också en paus mellan sina konstverk som han gjorde. Så idag blev en paus här med.