2018-12-08

Granen står så grön och grann i stugan

Igår eftermiddag innan vi åkte till jobbet så svängde vi förbi trädgårdshandelm på vägen dit. Gubben skulle ha ny jord (vad han nu ska ha den till 😕) och så letade han efter orkidémossa också.  Jord hade trädgårdshandeln men orkidémossa hade den inte.

Under tiden gubben pratade med han i affären fick jag se att dom hade Kungsgranar till försäljning. Det konstiga var att affären kapade granarna i olika längder själva och satte dom på en granfot i trä och ställde in dom i affären.

I Sverige får man kapa sin gran själv och det gör man hemma innan man tar in den i huset och pyntar den. I Sverige klarar granarna att stå ute en längre tid utan vatten. Det är ju när vi plockar in dom i värmen som dom börjar att barra om man inte vattnar dom ordentligt.

Då undrar jag, kommer dom här granarna att hålla sig till jul i värmen här och inget vatten. För vem vill köpa en barrande gran och ta hem och pynta. Eller är det jag som tänker konstigt 😵. Min blomexpert här i huset har inget direkt svar att ge mig heller.

Eller är det som med allt annat växande här. Har det en gång tagit sig är det svårt att få död på det.

 Här låg dom nätade och väntade på motorsågen som kapade dom i olika längder.

 Många var väldigt små tycker jag. Suddig bild men blev så chockad 😲 att han nästan bara sparade toppen på granarna.
 Sedan på med hemmagjorda granfoten. Nada vatten i den.

Priserna varierade något kolossalt. från 25€ upp över 40€.

11 kommentarer:

 1. Det är inte meningen att man ska ta bort deras "fot" för att sätta i egen?
  Annars får man hålla tummarna att den lever hela julen :)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag tror aldrig att jag har sett huggna julgranar (kapade eller ej) säljas här? Dom jag har sett (och inte fått köpa ;-) ) har varit planterade i krukor. Anders påstod att en sån inte skulle få plats i bilen, men jag tror allt att han lurade mig :-D

  SvaraRadera
 3. Den lär definitivt inte klara sig över julen utan vatten. Det som eventuellt skulle tala för en viss tid är att temperaturskillnaden ute och inne inte är lika stor...

  Kram och god lördag!

  SvaraRadera
 4. Första året för mig, med en Jultallrik. Vi hat bestämt så, onödigt med så mycket matpytsar.
  Gör bara en liten Jasnsson i dag till mig, det är alltid gott.
  Skall foxa till den nu. Det får duga tycker jag.  SvaraRadera
 5. Är det inte så att kungsgranar inte barrar? Men rödgranen gör. Kram.

  SvaraRadera
 6. Gubben i huset 👍8 december 2018 kl. 14:44

  Jo Kungsgranen barrar dom med men i mindre utsträckning. Iaf. Dom "Svenska" som kommer från Polen eller Slovakien eller nått. I Sverige så klarar dom sig utan vatten när det är kallt, men så fort dom kommer in i stugvärmen så vräker dom ju i sig vatten...vet i faan hur dom klarar sig här...men säkert som du säger så är inte växter beskaffade på samma sätt som på Nordliga breddgrader...för där stendöd ju Julstjärnor när temperaturen sjunker under 15 plusgrader...blåser det dessutom så dör dom ännu fortare. Här nere växer dom så det knakar iaf. här i Playa Flamenca där vi bor även om termometern kommer ned under 5 plusgrader....bara kolla i vår trädgård , vilka praktexemplar vi har och då har dom varit med om natttemp på 3 plusgrader förra hösten

  SvaraRadera
 7. Jag har nog aldrig sett att de säljer granar här. Men man undrar ju om de klarar sig utan vatten och i värmen!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Klart att en gran måste ha vatten. Det där låter som att granen kommer att barra annars, men jag får nog läsa vidare här eftersom jag förstår att du befinner dig i annat land än Sverige. Mitt första besök här hos dig.
  Ha en fin söndag!
  Christina

  SvaraRadera
 9. Tror inte den klarar sig utan vatten. Onödigt slöseri på vackra träd att behandla dom så där.
  Kram Carina

  SvaraRadera
 10. Haha spanjorer kan ju ingenting om granar :-)) Den granen kommer vissna fort. Tur det inte var en vanlig rödgran! Den hade barrat fort! Kanske bättre med en konstgjord gran i Spanien.

  KRAM

  SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.