2018-12-06

Bak och shopping

När jag steg upp igår morse hade jag en bröddeg som stått och jäst över natten. Så på med ugnen på högsta temperatur och in med gjutjärnsgrytan under tiden jag fixade vår frukost.

Men innan vi åt vår frukost tog jag upp degen och vek den några gånger innan den åkte ner i den varma gjutjärnsgrytan och in i ugnen igen.

När brödet var klart var jag klar för att gå iväg till La Zenia och handla lite julklappar till våra barnbarn. Var lite disigt när jag gick iväg så lite småruggigt var det. Men så fort solen kommit upp ordentligt är värmen här.

Det var lagom med folk och ingen trängsel alls. Så efter några timmar var jag klar med allt. Gubben kom och mötte mig så gjorde vi sällskap hem igen.


Den stora fejkgranen utanför La Zenia.
Här kommer receptet på mitt bröd som jag bakade. Det får en hård skorpa och är supersaftigt inuti.


GRYTBRÖD

3 1/2 dl. kallt vatten
15 g. färskjäst
2 dl. kall havregrynsgröt (gröt på 1 dl havregryn 2 dl vatten)
1 st. äpple
1 tsk. salt
2 tsk. kanel
1 dl. russin
5 1/2 dl blandat mjöl (jag hade grovt och vetemjöl)
mjöl + havregryn till utbakningen.

Riv äpplet grovt med skalet på. Lägg ner det i en degbunke med resten utav ingredienserna. 

Arbeta samman allt till en rätt så lös deg.

Täck över bunken och låt degen jäsa över natten.

Sätt in gjutjärnsgrytan i ugnen med lock på och skruva upp ugnen till 250 grader.

När du ska baka ut degen, strö ut mjöl och havregryn och stjälp upp degen och vik den några gånger innan den läggs i grytan.

Grädda 5 minuter på 250 grader sänk till 225 och fortsätt grädda i 30 minuter. Ta av locket och grädda ytterligare i 25 minuter.

Låt brödet svalna på galler utan handduk.


 Gott med smör och ost på.

10 kommentarer:

  1. Så underbart väder nu :)
    Skönt när man kan ta "ledigt" efter lunch dessa dagar
    Ha en finfin dag
    Kram

    SvaraRadera
  2. Bra jobbat det där. Jag har inte lyckats ta mig iväg ännu för att handla julklappar.

    SvaraRadera
  3. Så gott brödet ser ut och att avnjuta nybakat med ost är ju bara toppen!
    Skönt att du fick klarat av dina julklappsköp. Här går det framåt också.

    Kram

    SvaraRadera
  4. Det där brödet såg verkligen smarrigt ut! :-)

    Vi var också på Zenia B häromdan och det var verkligen lugna gatan där. Lugnet före stormen antar jag... :-)

    SvaraRadera
  5. Tack för receptet, hälsar Ulla.

    SvaraRadera
  6. Trevligt att vi sprang på varandra igår. Men kom på sen att jag var oartig nog att inte presentera er för varandra...det var alltså min mamma som var med :)
    Brödet såg verkligen gott och saftigt ut!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Jaa det skall vara Du som fixar till middagsbrödet på detta vis. Serien som går nu på ettan, heter det ditter i väggarna. Om dina bravader och kunskaper får nog denna gamla "bägga säga" att set sitter i händerna, Undrar ibland om Du vet hur duktig Du är med MAT OCH BAK. dET ÄR EN KOMPLIMANG TILL dIG LILLA GUMMA.

    SvaraRadera
  8. bER OM URSÄKT, FELSTAVNINGARNA FÅR DU TAGA MED EN PR¨VNING. KRAM FRÅN MAMMA h

    SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.