2020-02-03

Hann med mycket igår


Gårdagen var lika fin den som både fredagen och lördagen hade varit. Det skulle komma förbi en fikagäst vid 13.00 så jag ville baka något till kaffet. 

Det blev en variant av Budapestlängd fast på mandelmjöl och med jordgubbar i istället för mandariner som det brukar vara. Den gick fort att göra och sådant gillar jag. När rulltårtan var klar och åkte in i kylen gjorde jag nytt jordnötssmör när jag ändå hade mixern framme. 

När Ninos kom satt vi förts på altanen och fikade men sedan gick vi upp på takterrassen och satte oss istället i solen och värmen. Satt där ett bra tag innan Ninos tackade för sig och åkte iväg.

Jag hade tagit fram en fläskstek ur frysen som jag tänkte göra i lergrytan. Så i med lergrytan i kallt vatten ett tag sedan var det bara att proppa den full med det som skulle i den. In i ugnen i ca. 1 1/2 tim. innan den var klar.

Under tiden gjorde jag en rågbrödsdeg, det var hur länge sedan som helst. Lät den stå och jäsa tills steken var klar. Då åkte gjutjärnsgrytan in i ugnen och värmen skruvades upp på 250 grader. När gjutjärnspannan var varm i med lite mjöl i botten och sedan i med degklumpen. På med locket och in i ugnen igen.

Vi satt på altanen och åt middagen och sedan var klockan dags för tv:n innan läggdags.

Jag kände mig riktigt nöjd och belåten med söndagen. Haft fikabesök, varit ute och fått röjt runt i köket som jag älskar.

Blev smarrigt och gott.

 1 1/2 dl. mandelmjöl, 3 st. äggvitor, 0,5 dl. maizenamjöl och 1 1/2 dl. socker är det som behövs till rulltårtan. Bred ut på ett bakplåtspapper och in i ugnen på 170 grader i ca. 20 minuter.

 Bra och skönt när det sköter sig självt.

 Gör alltid sås av skyn som blir i lergrytan.

Även detta skötte sig självt utan att knappt röra degen.

6 kommentarer:

 1. Så mycket gott i matväg ni kunde njuta av igår. Fikat ser bara så gott ut. Även här blev det en stek fast den tillagades i en gryta på spisen.

  Kram och god måndag!

  SvaraRadera
 2. Jag avundas inte bara din matlagningskonst utan även din nästan outtömliga energi.
  Budapestrullen såg sååå god ut.
  Kram Carina

  SvaraRadera
 3. Oj så gott! Jag hittade min lergryta längst in i skåpet idag när jag röjde. Kanske dax att damma av den. Budapestrullen ska jag prova att göra. Kram Pia

  SvaraRadera
 4. Mums så gott allt såg ut och skönt när det sköter sig själv. Kram Eva

  SvaraRadera
 5. Jösses... Snacka om att du är huslig och det blir alltid ett väldigt frestande resultat!

  Ha en fin start på veckan! :-)

  SvaraRadera
 6. Snacka om produktiv dag :)
  Kram

  SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.