2019-03-06

Baljväxter för hela slanten


Igår letade jag i skåpet efter baljväxter och hittade en  burk med linser och en med kikärtor. Kikärtorna fick bli till middagens röra och linserna bakade jag matbröd på. 

Kikärterna tog jag till rödbetshummusen som blev god. Jag var och letade efter tahini i både Mercadona och Lidl när vi var ute och gick på dagen utan att hitta det. Så jag fick göra lite egen tahini (recept här) först innan hummusen blev klar.


Rödbetshummus
1 burk kikärtor
3 små kokta rödbetor
2 msk olivolja
1 msk tahini
1 stor vitlöksklyfta
1 citron
salt och peppar


Jag hade rödbetshummusen till en stor hamburgare.


Kalljäst linsbröd
1 burk färdigkokta röda linser
12 g jäst
5 dl kallt vatten
2 dl havregryn
1 msk olivolja
6 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen
salt
sesamfrön

Rör ut jästen i vattnet och ha sedan i resten av ingredienserna och rör ihop till en deg. Ha bara i halva burken av linserna och spar den andra halvan tills du ska baka ut brödet.

Min deg stod och jäste i ca. 7 timmar innan jag gjorde något med den. Sedan stjälpte jag upp den på en mjölad bänk och drog ut den tills den blev rektangulär. hällde linser som var kvar på degen och vek ihop den en gång och så en gång till. Skar ca. 20-25 bitar och lade dom på en plåt för att jäsa ytterligare några timmar.

Penslade brödet med vatten och strödde på sesamfrön innan jag puttade in plåten i ugnen på 250 grader i ca. 12-15 minuter eller tills brödet fått färg och känns färdiggräddat.


Blev mycket saftigt och gott.



8 kommentarer:

  1. Mums vad gott med hummus :)
    Kram

    SvaraRadera
  2. Du är så duktig!

    SvaraRadera
  3. Allting såg verkligen så gott och fräscht ut!

    Kram

    SvaraRadera
  4. Vilken kock du är. Så gott det ser ut. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  5. Detv är ju inte klokt vad Du kan hitta på, Du som är vår egen fina kokck. Här var det 6 grader kallt i morse, och ett nytt snätcäcke

    SvaraRadera
  6. när jag var ung, sade man Mums Filibabba om dessa rätter. Men det är verkligen länge sedan.
    Puss och kram från en glad Morsa sgöta slätten

    SvaraRadera
  7. Åh, vad jag önskar att jag var middagsgäst hos dig. Det ser så gott ut att det vattnas i munnen. =) Kam Carina

    SvaraRadera
  8. Så gott. Jag bakade kikärtsbröd, gott till soppa och helt glutenfritt. Kram.

    SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.