2019-11-21

Glöggtider


Nu är det snart dags att värma glöggen och äta pepparkaka med roquefortost på. För nästa söndag är det första advent och då är det legitimt att göra det.

Men jag och gubben har tjuvstartat lite här i huset, för jag har gjort 2 olika glöggvarianter själv redan. Så då måste man få prova och se om de går att dricka.

Den första glöggen gjord på rödvin och mörk rom. Den andra är gjord på vitvin och portvin.

Glögg numero ono
1 flaska rödvin
1 dl rom
2 kanelstänger
4 stjärnanis
1 apelsin i skivor
1 msk. lakritspulver
1 msk. kockens superkrydda (den för shots och te)
1 tsk. vaniljpulver

Häll alla ingredienser utom romen i en kastrull och hetta upp det, inte så det börjar att koka. Låt det stå och dra 5-6 timmar eller mer innan kryddorna silas bort. Häll i romen och häll upp på flaska.

Glögg numero dos
1 flaska vitvin
2 dl portvin
1 påse glöggkryddor
10 st kardemumma kärnor
1 apelsin i skivor
1/2 dl socker

Häll alla ingredienser i en kastrull och hetta upp det. Låt stå 5-6 timmar eller mer innan alla kryddor silas bort. Häll sedan upp glöggen på flaska.

Gubben gillade glögg numero dos bäst för han är inte lika förtjust i lakrits som jag är. Så om jag nu gör en flaska glögg till på rödvin så får jag skippa lakritspulvret då.



Sockerkaka med valnötter i och roquefortost på.




Glögg numero dos är även god att dricka kall. Bara med en isbit i eller göra den som en drink med någon kolsyrad dricka.

9 kommentarer:

  1. Men hur gott lät inte det där! Gissar att numero ono utan lakrits skulle bli min favorit! Jag brukar spetsa vanlig alkoholfri glögg med rom nämligen... mmmm gott...
    Sockerkaka med valnötter lät ju gott! Tack för alla fina goa tips!
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  2. GOTT! Ja glögg är ett måste denna dystra mörka tid på året...värmer gott :)
    Ska testa dina recept, toppen tips! Torsdag igen och veckan rullar på...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  3. Ojojoj... Är första advent sååå nära?

    Glögg med peppisar är inte dumt det :-D

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  4. Vad roligt med lite glögg recept. Jag tror jag skulle gilla glögg nr 2 bäst. Förra året köpte jag en jättegod vitvinsglögg som jag drack kall med is i. =) Kram Carina

    SvaraRadera
  5. Ja, nu närmar det sig verkligen. Själv är jag inte så förtjust i glögg för jag tycker den kan bli för söt. Fördelen med hemgjord är onekligen att man kan påverka den biten.

    Kram och ha en bra dag!

    SvaraRadera
  6. Glögg med lakrits lät intressant :)
    Kram

    SvaraRadera
  7. Jag är inte jätteförtjust i glögg, men något glas brukar det bli till jul , så tack för tipsen :)
    Kram

    SvaraRadera
  8. Underbart, underbart med hemmagjord glögg! Jag har också gjort min egen alla de åren jag bodde utomlands, och tycker faktiskt att den smakar så mycket bättre än all köp-glögg som finns. Vilken underbar ide att göra en kall variant av glögg. Jag tänker lite på TintoVerano när du skriver att man kan ha i kolsyrad dryck.

    Kramen och ha en fin kväll!

    Anneli

    SvaraRadera
  9. Tack för tipsen. Gillar dina glöggmuggar. Hade likadana men vet i sjutton vad som ände med dom. Har aldrig gjort egen glögg men jag hinner väl. Ha Ha! Kraaaam Pia

    SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.