2022-07-29

Två flugor i en smäll

 

Vi skulle åka en sväng till apoteket och då tänkte vi slå två flugor i en smäll, och även åka och prova en restaurang nere vid Cala Capitánstranden.

Här i Spanien är det inte på samma sätt som i Sverige när man ska plocka ut sin medicin. Det finns inget högkostnadsskydd här, som det gjorde i Sverige. 

Här får man bara plocka ut en burk i taget av sina mediciner, och sedan är det en liten marginal till nästa uttag så man inte står utan mediciner när de tar slut. Sedan är medicinerna subventionerade så du betalar inte fullpris här heller. Om det bara gäller pensionärer eller om det är så för alla som har ett recept låter jag vara osagt.

Men gubben betalar kanske 100€ per år här för alla mediciner han har. Mot i Sverige där högkostnadsskyddet var (då vi bodde där) 2.400 kr och sedan fritt resten av perioden.

Men det måste bli ett lägre svinn på medicinerna här mot i Sverige i alla fall. Eftersom många plockar ut för mycket av sina mediciner i Sverige för att komma upp i högkostnadsskyddet för att sedan ha fritt resten av sin period.

Efter apoteksbesöket åkte vi ner till restaurangen "Beach House Bar & Grill" och tog en liten titt på den. Det var knappt något folk alls på restaurangen. Om det beror på att det finns en strandbar precis bredvid eller om folk tycker det är lite för dyrt, ingen aning faktiskt. Eller om de har mest frukost och kvällsgäster. Vi tog en nachostallrik och en varsin öl som kostade16,50€. Det har vi ju ätit billigare på andra ställen.



Här parkeras det likadant som inne i Torrevieja för att få en parkeringsplats. Man kör upp på trottoaren med halva bilen.


Det var bara att välja vilket bord man ville ha ute på terrassen.


Nachostallriken var god förutom koriandern då, men den gick att pilla bort.


+35 grader igår med.


Så de flesta trängs nere vid strandkanten.



Och där låg restaurangen.



12 kommentarer:

  1. Jag får bara plocka ut en omgång i taget av mina receptbelagda mediciner och sedan måste det gå en tid innan nästa omgång får hämtas, lagom så det blir ett litet överläpp. Låter som hos er i Spanien. Nachostallriken såg supergod och fräsch ut, även koriandern. Älskar!
    Kram Monika

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Sverige fick man ju ta ut i tre månader i taget. Skulle man åka på en längre resa fick man ta ut dubbelt. Så var det i alla fall när vi bodde i Sverige. Eftersom man ville komma upp i högkostnadsskyddet när man har dyra mediciner så blev det ett överskott på medicinen.
      Kram Carin

      Radera
    2. Jag håller med Monika, jag får bara ta ut en viss del av receptet o sen ska det gå en tid till nästa uttag. Men äter man som jag en tablett/dag och varje uttag är 100 tabletter så räcker det förstås 3 månader. Men att ta ut mer än 1 burk per gång går inte. Det kanske är olika på olika platser i Sverige?

      Radera
    3. Gubben hos Mamma C När vi bodde i Sverige och jag skulle ta ut min medicin på en ny period av högkostnadsskyddet, så passera jag det med råge på första uttaget pga. dyr medicin alltså, vilket gör att jag då hann att kunna ta ut 4 ggr. till under den tid kalenderåret som högkostnadsskyddet räcker, alltså blev det 3 månader över varje år vilket egentligen är ett svinn (för landstinget/staten eftersom läkemedelsbolagen/apoteket vill ju ha fullt betalt för det dom lämnar ut) som alltså inte finns i Spanien eftersom man bara får ta ut så mycket att det räcker för perioden innan man får ta ut på nytt. Om du ska resa utomlands och visar upp din biljett som då visar att under tiden du är utomlands så kommer din medicin att ta slut, så får du dubbel ranson så du alltså inte står utan medicin.

      Radera
  2. Otroligt att restauranger och barer kan ha så stora prisskillnader trots de ligger grannar. Två ställen här är skillnaden 2 euro för liten öl, på den ena kostar en liten öl 4 euro och den sidan av kostar lika storlek 2 euro, ändå drar den dyrare mer folk, fattar inte, då den billigare är så mycket mysigare, piggare personal och har en härlig stämning. Konstigt.
    Men vad är du för en människa? Plocka bort koriandern! ;-D Hahaha ... Nä, jag känner många som inte alls tycker om det medans andra som mig älskar det, tror inte det finns någon som är mittemellan :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen märkligt att folk väljer det dyra stället.
      Nej, det finns nog inte någon mittimellan variant för att gilla koriander. För mig är det som att äta parfym 😧.

      Radera
  3. Lite dyrare än vanligt ja men nu har ni testat den. Koriander är nog antingen eller och själv avstår jag den gärna. Är den bara som dekoration brukar det inte vara några svårigheter att pilla bort den tack och lov.
    Önskar en fin fredag nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, nu har vi testat.
      Ja, det är bra när det bara är dekoration av kryddan,
      Fin fredag till dig med.
      Kram

      Radera
  4. Åhhh jag som älskar koriander... men där finns det nog bara två läger; antingen så gillar man koriander eller så gör man det inte. Det finns likson inget mitt emellan. Kram //Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det gör nog inte det 😉😁.
      Kram

      Radera
  5. Men du, koriander som är så gott! Börja med torkad så kommer du vänja dig! Vet, var precis som du innan. Nu älskar jag färsk koriander.

    Jag kommer aldrig upp till högkostnadsskyddet. Plockar ut det jag behöver. Blir inga stora summor. Medicin mot högt blodtryck och östrogen 😁 Inte lätt att bli gammal!

    KRAM Anna Channal

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njaaa, vet inte det. Tycker den luktar tvål även torkad.
      Min gubbe gjorde det med en gång när han tagit ut sitt första köp för perioden.
      Nej det är inte lätt att bli gammal, de ska gudarna veta 😉😁.
      Kram

      Radera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.