2020-02-11

Apelsinkaka


I stort sett hela dagen ledig igår, så det passade bra att baka en liten kaka till kvällsfikat. 
Ja, det blev en liten hittepåkaka men den fick väl godkänt av gubben när vi fikade. 

Jag gjorde kakan i en liten springform och den blev inte så hög heller. Nu ska vi se om jag kommer ihåg vad jag hade i den. 

Först sköljde jag en apelsin och skar den i tunna skivor. Lade skivorna i en kastrull med ca.1 dl. socker och ca. 2 dl. vatten. Lät vattnet koka upp med apelsinskivorna i sedan drog jag bort kastrullen från plattan och lät apelsinskivorna ligga kvar i sockerlagen.




I kaksmeten hade jag 75 gram smör som jag smälte på spisen i en kastrull och sedan fick det svalna. Blandade ihop 1 dl. mandelmjöl, 1 dl. vetemjöl, 2 tsk. vaniljsocker, 1 tsk. bakpulver i en skål. Rörde ner de torra ingredienserna i smöret och sedan 1 ägg i smeten med.




Värmde ca. 2 msk. fikonmarmelad i micron och hällde det i botten på det fästa bakplåtspappret i springformen. Hällde av apelsinskivorna i ett durkslag och lade dem lite omlott i botten på formen.



Hällde sedan kaksmeten över apelsinerna och bredde ut den. In i ugnen på 175 grader i 15 minuter eller tills kakan känns klar. Lät den svalna en stund innan jag lossade på formen och vände på kakan.




4 kommentarer:

  1. Ser jättegod ut! Jag älskar apelsin och knycker receptet rakt av!

    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Imponerande att du kunde få ihop ett recept så på egen hand. Tyvärr är apelsinsmak i kakor eller choklad ingen favorit här hemma men själv tycker jag det är gott.

    Kram och ha en bra tisdag!

    SvaraRadera
  3. Vilken fin kaka det blev. Såg riktigt mumsig ut.
    Kram Carina

    SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.