2021-01-04

Nu måste man vänta 🙁

 

Var helt enkelt tvungen att prova att göra detta nu när jag har köket fullt av citroner. 

Carolin tipsade om detta på sin blogg för ett tag sedan och jag blev väldigt nyfiken redan då på att testa. Tänkte jag skulle vänta tills hon hade smakat på sina inlagda citroner och säga hur det blev. Men jag kan inte vänta.

Och eftersom jag har mängder av citroner så skulle det inte vara någon fara om det smakade bläääääääää när min inläggning är klar.

Så igår blev det en burk inlagda citroner som nu ska stå och gotta till sig i sisådär 4 veckor innan ett provsmak.

Jag hittade receptet här men jag skippade chilin. 


Hur äter man inlagda citroner?

Hittade denna text nedan på nätet.

Det som är lite ovant med inlagda citroner är att man bara använder skalet och inte själva fruktköttet!
Ta en citron (oftast behöver du bara en halv) med en sked ur burken för att undvika bakterier. Skölj den eventuellt och dela den. Om du bara behöver lägger du bara tillbaka halvan som den är. Ta bort fruktköttet och frön med en kniv och strimla skalet fint innan du använder den.
Färska citroner kan inte ersätta inlagda citroner i en rätt. De saknar samma komplexitet och skulle bara lägga till syran, men inget djup till din rätt. Omvänt kan annars fungera mycket bra. Prova och se vilken smakfest du kan skapa!

Strimla den inlagda citronen och sätt på bordet i en liten skål så att alla kan prova den till din goda mat. Det fungerar mycket bra med grillade grönsaker. Du kan också lägga till det i en sås med yoghurt, i guacamole eller i din hummus. Du kan också mixa citronskalet, lägga till lite kryddor och sedan använda det till en god salladsdressing. Du kan till och med använda citronskalet i pajer och kaksmet!


9 kommentarer:

  1. Oj det där lät ju spännande. Om man nu råkar ha många citroner så ska man ju klart testa. Vi får höra sedan hur det blev. Kul! Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  2. Citroner är "gott" men lite svårt att hitta nya användningsområden för dem
    Hoppas detta blir ätbart :)
    Kram

    SvaraRadera
  3. Det låter spännande och intressant så hoppas att experimentet utfaller till belåtenhet.

    Kram

    SvaraRadera
  4. Har faktiskt ätit inlagda citroner i Tunisien. Där använder man dom både till sallader och till mat. Som till fisk och kyckling. Såg en burk inlagda citroner på någon affär(ica?) förut. Men den kostade över 90 kr för en liten burk.
    Så det är ju jättebra att man kan göra själv. För det är faktiskt riktigt gott.
    Kram Carina

    SvaraRadera
  5. Men så spännande. Visste faktiskt inte att man lägga in citroner så här. Blev väldigt inspirerad att testa.

    SvaraRadera
  6. Spännande! Hade aldrig hört talas om och jag hann minsann undra hur man skulle använda det innan jag läst klart ;)
    Väntar med spänning på utlåtande :)
    Kram och god fortsättning!
    /Maria

    SvaraRadera
  7. Låter väldigt spännande!

    Ha en fin start på veckan :-)

    SvaraRadera
  8. Jag får försöka hinna prova våra innan dina är klara. Glömmer bort dem! 🙃

    SvaraRadera
  9. Det lät spännande! Och även vackert som dekoration!
    Kram

    SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.