2023-09-07

Synd den inte var rosa

 

Det blev en liten kompott av saker som vi tog oss för igår. 

Vi var tvungna att spola lite igen på taket. För vi fick lite mera regn på morgonen och av det så blev det lite högar av sand här och där på takterrassen. 

Vi skördade vår första egna ingefära, som jag blev superglad över. Jag gör ju egen ingefärsshot och nu behöver jag inte köpa ingefäran i affären på ett tag.

jag pysslade lite med och det blev ett halsband med en större snäcka i. Det har blivit många snäckhalsband och armband nu.

På kvällen tog vi pärlan till saltsjön som ligger bakom Habaneras nere vid Torretas III. Det är den största saltsjön "Salinas de Torrevieja". Sedan finns det en mindre vid La Mata och naturreservatet.

Men den här som vi åkte till är den som de utvinner salt och exporterar runt hela världen. Som jag förstått och försökt läsa mig till, så är det förbjudet att bada i den stora men inte i den som ligger i naturreservatet.

Men ni vet hur det är i landet där vi bor. Vem bryr sig om något förbud. Så det var väldigt många nere på stranden och många som badade med. Det ska vara som ett hälsobad för kroppen. Bra för ledsjukdomar, astma, lungor och huden.

Vi var där för jag ville ta lite kort när solen går ner i sjön. Hade även hoppats på att den skulle vara sådär rosa och fin, men tyvärr det var den inte den här gången. Och solen försvann bakom molnen när den skulle gå ner också. Men, men, det kommer fler tillfällen att fota där.

Att saltsjöarna skiftar i den rosa färgen ibland kommer av karotenoider som finns i de små kräftdjuren. Och att kräftdjuren i sin tur får i sig dessa genom rödalger som är deras föda. Flamingos som inte äter karotenoider blir beige i färgen precis som de är när de är nyfödda. De övriga som äter dem blir sådär fint rosa som en flamingos ska vara.


Nu var det dags för cirkusen att dra vidare såg vi på morgonpromenaden.


Vi fick duscha samtidigt som vi tog morgonrundan. Det regnade inte när vi gick hemifrån. Men sedan öppnade himlen sig.


Tjohoo, vad glad jag blev över ingefäran.


Jag (Gubben, trädgårdsmästaren) har bara tryckt ner bitar som hade ögon (ni vet som på potatisen).


Lite trä och kopparpärlor + en snäcka. Blev till ett halsband.


Ugnsbakad potatis, morötter, lök, tomater och fikon. Till det stekt kalkon.


Här låg de och flöt i det salta vattnet.


Man kan även smörja in sig i leran som finns vid strandkanten och sedan ta sig ett dopp i saltsjön.


Fridfullt och stilla.


Vet inte vad pålarna i vattnet var till för.


Tänk om den varit rosa med.


Fast det var mycket folk så var det väldigt fridfullt.

17 kommentarer:

  1. Snyggt halsband och god mat!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Vilken lycka med egenodlad ingefära, undrar om det går här också, ska prova nästa vår.
    Så fina halsband du gjort, de två du visat. Älskar snäckor som dekoration och i smycken.
    Har du köpt något salt från saltsjön?
    Kram Monika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingefära kan du odla inomhus också, så du behöver inte vänta till nästa vår.
      Snäckor i alla dess former är vackra tycker jag med.
      Nej jag har inte köpt något salt från sjön.
      Kram

      Radera
  3. Underbart med egen ingefära. Bilderna blev fina fast sjön inte var rosa. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var kul att det blivit knölar.
      Ja, de blev bra ändå, och sjön finns ju kvar.
      Kram

      Radera
  4. Hej, ett tips är att åka salttåget som går nere ifrån Hippiemarknaden.
    Då åker man guidad tur in på området där fabriken finns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tåget känner jag till, men tack ändå.
      Men hippiemarknaden hade jag ingen aning om. När är den öppen?

      Radera
  5. Vad kul med gyttje- och saltbad :) Har aldrig gjort det dock.. ahahah. Så kul med egenodlad ingefära, grattis till skörden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har badat lerbad på ett annat ställe här i trakten som är en kurort och heter Lo Pagán.
      Kolla in länken här från när vi badade där. https://hallonoblabar.blogspot.com/2017/08/lerbad.html
      Det var jätteskoj att ingefäran blev något. Så nu när allt är uppdraget ur krukan får jag sätta nytt igen.

      Radera
  6. Grattis till skörden! Så kul med ingefära för du använder det ju en hel del.
    Så fint det är vid saltsjöarna. Har också hört att man inte får bada där men förstått att många gör det ändå. Så fina och rofyllda bilder.

    Kram och sen god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir lite ingefära som rivs under ett år här i köket. Det används både till mat och till shoten.
      Ja, det görs ju det trots förbudet.
      Kram

      Radera
  7. Så fint halsband. Grattis till ingefäran, vad kul att odla egen och få provsmaka den. Jag brukar ofta använda det i matlagning men shots smakar också gott, och uppfriskande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack.
      Ja, det var kul att det blivit nya ingefärsrötter. Det används rätt så flitigt här hos oss också.

      Radera
  8. Vilket fint halsband du gjort. Jag testade också att odla egen ingefära men det blev inget. Hoppas det blir goda och starka shots. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack.
      Det såg ut att inte bli något här heller. Men nu efter lång tid så var det rötter i krukan.
      Kram

      Radera
  9. Mors !
    Jag tycker bilderna på 🌞-nedgången blev "super"bra trots uteblivet rosa skimmer.
    Ett sådant halsband skulle du kunna få göra till STOREbror med MEN utan snäckan till nästa gång vi ses.
    En STOR kram från Svedala och snart är det din dag 🥰🥰🥰

    SvaraRadera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.