2016-11-30

Kröser, linglong eller lingon

Kröser säger man om bäret i Småland, därav krösamos som är lingonsylt. När jag själv var liten sa jag linglong. Men nu när jag är stor vet jag att det heter lingon.
Så ikväll gjorde jag en klassisk julkaka, som för mig är en Lingonpepparkaka.

Ugnen på 175 grader och kakan i ugnen i 20-25 minuter.

2016-11-29

Mörker och köer

Jag är så innerligt glad att jag cyklar till och från jobbet året om, och slipper dessa bilköer som är.

Idag när jag cyklade hem på min gamla hoj hade dom stängt av en av körbanorna på den mest trafikerade sträckan genom Norrköping. Bilarna kröp fram och förarna blev irriterade på varandra, och tutar och ger onda ögat åt varandra. Då känns det rätt så bra att det finns en cykelbana och det är bara att trampa på i sitt egna tempo.
Sedan blir jag smått irriterad på andra som kommer på cykelbanan utan cykellysen. En del har inget alls, eller så har dom bara ett baklyse. Jag själv ser nästan ut som en trailerdragare som brukar ha hela sitt ekipage fullt med smålampor.
Dessutom så har jag även varselväst denna årstid.
 Plus en pannlampa som sätts på för sista biten som är kolsvart (när ingen snö finns) på min cykelväg.

Hur klär ni er när ni ska ut i mörkret, gående eller på cykel denna årstid.

Bilderna lånade på nätet.
 

2016-11-28

Juligt och gott

Gjorde saffransmums i helgen och receptet hittade jag på bloggen Söta Saker. Jag gjorde mina med glutenfritt mjöl och så hade jag gul karamellfärg i glasyren istället för ett paket saffran till. Dom blev försvinnande goda, så det här får bakas fler gånger.
 

 

2016-11-27

Lite besök

Idag är det första advent och t.o.m. lite snö dinglade ner från himlen en stund. Men det är inget som ligger kvar på backen nu. Men jisses vad det blåser ute, även om termometern visar +3 så känns det som -5.
Idag skulle Axel med familj titta förbi på middag och hämta  sin paketkalender. Vid 11.00 tiden kom grabben med flickvän och skulle bara ta en snabbfika, men blev stannandes på middag dom med. Finns det hjärterum finns det stjärterum, och mat brukar jag oftast göra alldeles för mycket av. Det här är gubbens stadiga kommentar, "kommer grannen på middag också". Det blev ingen efterrätt idag utan vi tog en fika och en saffranskaka till kaffet.
Nu har alla åkt hem till sitt, förutom lille Orvar som blev kvar här hela veckan som kommer. Dottern och mågen har hantverkare i huset hela veckan och ingen av dom kan ta med Orvar till jobbet. Så då har han det mycket bättre hos morfar och mormor. Axel blev inte så glad först när hans bästis skulle stanna, men förstod sedan att det var bättre för Orvar. Och så blev paketkalendern lite mera intressant.
Orvar som tror han har en plats vid bordet.

Lite bus och lek med Axel.

Så hann Axel med lite pysseltime.
 
Tuffa tatueringar.


Nu mumsar gubben och jag på skumma grisar.

Och lille Orvar sover så gott i kökssoffan.

2016-11-26

Dessa små lampor

Idag skulle det röjas massor hade jag tänkt, men hur blev det. Ett gissel av små lampor som ska förgylla advent tog upp min tid istället. Nu hade jag inte tänkt att pynta så mycket eftersom vi ska flytta snart. Men lite lampor som lyser upp mörkret vill man ju ha,  i alla fall jag. Men nu ska ju dessa ljusslingor lysa också när man sätter upp dom. Nu gjorde dom inte det tyvärr, och detta tog sin lilla tid att fixa detta. Det slutade med att jag tog fram saxen för att få bort ljusslingan i granhjärtat. Men nu lyser det så fint vid vår ingång. Stor röj i garderoberna får bli en annan dag. Vi flyttar ju inte förens i februari.



 

2016-11-24

Behövs bara en mugg

Bror min var här för lite datasupport i veckan då fick det bli en muggkaka till kaffet med vaniljglass till. Jag böt ut mjölet till glutenfritt när jag gjorde dom. Det här är en bra grej att göra när man inte har något kaffebröd hemma. Det går snabbt att göra och det går att variera med allt möjligt gott i. Jag hade nutella hemma så det fick vara med i denna muggkakan.

1 ägg
2 msk matolja
0,5 dl strösocker
3 msk vetemjöl (eller 3 msk glutenfritt)
2 msk kakao
2 msk Nutella
1 krm salt
 
Gör så här:
1. Knäck ägget i en stor skål och tillsätt olja. Vispa ihop med en gaffel.
2. Tillsätt socker, vetemjöl, kakao, Nutella och salt och rör till en jämn smet.
3. Ställ in i mikron på full effekt i 1 1/2 minut. Kakan ska vara lite kladdig när den är klar.
4. Servera kakan ljummen med vaniljglass.

2016-11-23

Slå in paket

Nu ska jag börja att slå in paket till barnbarnens paketkalendrar. Måste få dom klara till helgen så vi kan lämna ifrån oss dom då. Jag har några saker kvar att köpa till var och en av dom, och det får bli i morgon efter jobbet. Paketkalendrarna har både mjuka och hårda paket. Vet att vårt minsta barnbarn förra året inte var så förtjust i dom mjuka. Roligare med en penna eller något annat hårt en ett par strumpor eller kallingar som kan vara i dom mjuka paketen.

2016-11-22

Några frusna bananer + saffran

Hittad en påse saffran i skafferiet och så hade jag några frusna bananer i frysen, av detta blev det en god saffransglass.
RECEPT
1 pkt saffran
4 bananer
Kör detta i mixern tills det blir krämigt. Tada, nu är glassen färdig att servera.

Jag garnerade min glass med krossad pepparkaka.
 

2016-11-21

Kort måndag

Jobbade bara till middagen idag, för jag hade en läkartid på eftermiddagen att passa. Sedan blev det en sväng till Ica för att hämta kassen för den här veckan. Kör med 3-dagarspåsen för 2 pers. som heter Bistro. Sedan bar det iväg hem och fixa till något att äta och det fick bli enchiladas på med bönmix och lite köttfärssås som fanns kvar. Lunchlådan till imorgon blev en laxrätt.

slutletat efter tomter och hus bara att fortsätta i morgon igen.

På väg från lasarettet. (Jag är inte groggy fast man kan tro det på bildkvalitén)

Det här var visst inte matavdelningen på Ica. (Även här lite skakig på handen)

Enchiladas på mitt sätt.

Laxrätt med glasnudlar. Den var stark när jag provsmakade.

Ett litet smakprov som låg i påsen på en ny choklad. Blir nog en bit till kaffet ikväll

2016-11-20

Så var det snart måndag igen

Idag startade vi med att först åka till returpunkten med alla påsar som jag fixat igår när jag rensade. Sedan åkte vi till mamma och hjälpa henne med lite saker. Vi var i affären och handlade lite och så fixade jag upp nya gardiner under tiden gubben gjorde en liten snabbservice på hennes laptop.
När vi kom hem fyllde vi på fågelmat till våra småfåglar, som har varit utan mat i en månad när vi varit borta. Men dom har inte svultit utan bara flugit till grannens fågelbord istället under den tiden. Vi checkade även av i trädgården vad som ska till returpunkten och vad vi ska lämna kvar när vi flyttar. Maten idag blev pannbiff, potatis, stekt lök och champinjoner med brunsås till.

Allt gick på brännbart, så det gick snabbt.

Nybakad fralla från affären och en kopp kaffe hos mamma.

Mamma hade varit duktig och tvättat sina fönster själv. Bara att hänga upp nya gardiner.

Nu kan våra småpippi frossa igen.

Frostbiten rosknopp.

Snöbär eller smällbär.



Mätt i magen.

2016-11-19

Mysdress och tofflor

Ja, så blev dagens outfit idag. Tänkte i morse att man kanske skulle lufta sig lite i novembersolen, men så blev det inte. Utan latmasken tog grepp om en och mysdressen blev kvar på hela dagen. Men jag har faktiskt gjort lite också. Sett ifatt på serien Midnattssol som går på ettan. Rensat ur några garderober + några andra skåp, och det blev 6 st sopsäck som ska till returpunkten. Sedan har jag bakat ett supergott bröd som man kan ha till glöggen eller ostbrickan. Vi har också hunnit med att ätit spagetti carbonara, en snabb och enkel rätt som är jättegod tycker jag. Så nu återstår bara lördagskvällen och det blir att se på Så mycket bättre.
 

Det här brödet bakade jag som är ett franskt kryddbröd.

 

Smakrikt och gott. Hittade receptet i tidningen Jul & Advent(Aftonbladet)


Jag ändrade lite och gjorde mitt glutenfritt.

Recept
1dl honung
1/2 dl råsocker
1 1/1 dl grädde
1 msk brödkryddor
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 dl torkade aprikoser
1 dl pumpakärnor
1 dl valnötter
1 dl pistaschnötter
2 dl vetemjöl
1 tsk flingsalt
2 tsk bikarbonat
smör och mandelspån till formen

Sätt ugnen på 150 grader
koka upp honung, råsocker, grädde och alla kryddor i en kastrull. Låt det sedan svalna.
Hacka aprikoserna och blanda ihop med pumpafrön och nötter. Tillsätt mjöl, bikarbonat och salt.
Blanda ihop de torra ingredienserna med vätskan.
Häll smeten i en bröad sockerkaksform.
Grädda i mitten av ugnen i 40-50 minuter. Brödet ska inte vara kladdigt.
 
Jag böt ut vetemjölet på glutenfritt mjöl och 3 tsk pofiber. Hade inte heller mandelspån till formen utan glutenfritt skorpmjöl.
 

2016-11-18

Fredagsgott

Ikväll blev det grillad tonfisk, kokt potatis och kallrökt aioli med ett glas vitt till. Det var riktigt gott tyckte vi båda två. Nu blir det soffhäng och tv-tittande resten av kvällen.

2016-11-17

Pepparkakornas tid

Jag är lite smågalen i pepparkakor och denna årstid är det ju fritt fram att äta dom nästa hur mycket som helst. Jag gillar Nyåkers pepparkakor bäst. Tycker dom smakar pepparkaka och inte bara socker som en del gör.
När jag handlade i måndags fick jag se att Lindahls nu hade kvarg i pepparkakssmak. Så jag var helt enkelt tvungen att stoppa ner en burk i vagnen. Men som sagt allt som sägs smaka pepparkaka, gör inte det jämt. Så denna kvarg kom inte på top 10 listan över huvudtaget. Men nu har jag smakat och behöver inte köpa den mera. Har ni testat den?

2016-11-16

Glutenfri Kladdis

söndags åt vi kladdkaka med grädde till kaffet. Kladdkaka går alltid hem hos både små och stora. Jag dekorerade den med hallon och blåbär och pudrade över lite florsocker.
 
GLUTENFRI KLADDKAKA
100 gram smör
100 gram nougat
100 gram mörk choklad
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1 1/2 dl glutenfritt mjöl
1/2 tsk fiberhusk
2 dl socker
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Bryt nougaten och chokladen i bitar och låt den smälta ihop med smöret på eftervärmen. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i kastrullen. Knäck i äggen och blanda ihop till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20-22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med vispad grädde.
 

2016-11-15

Datorfix

Idag när jag kom hem från jobbet var köksbordet belamrat med datorer. Gubben och dottern satt djupt koncentrerade för att lösa problemet som uppstått på Julias dator. Förmodligen ett virus förstod jag när dom småpratade sinsemellan varandra. Den kom en bra bit på väg innan dom bröt upp. Klockan tickar även på när man har roligt (som dom två tycker). Barnen har ju skola i morgon och behövde hem och sova.
Datorn står kvar på köksbordet för gubben tänker fortsätta med den. Känner jag dom här två rätt, så är dom inte nöjda förens dom löst problemet. Det är ju toppen för Julia såklart, men inte så kul att ha köksbordet fullt med datorer en längre tid.

Jag fattar nada av detta.

Ett riktigt teamwork.

Filmtime, och en som är trött.