2024-09-16

Vår söndag

 

Söndagen blev vi hemma och styrde med lite utav varje. Gubben med våra växter och även grannarnas växter. Jag körde en maskin tvätt som fick torka i vinden på taket.

Man har ju rätt att ändra på sig, och det har vi gjort nu gällande hundburen. Vi går tillbaka till bältet som vi har i baksätet till Ixa istället. Det känns som det blev ett steg tillbaka när vi stoppade in buren i bilen. Hon är ju ingen stordiggande hund på bilåkning precis. Och nu när buren kom in i bilen blev det inte så bra. Och det blir en bekvämare plats för mig med som brukar sitta med henne där bak när vi åker. Så så får det bli.

På eftermiddagen startade vi grillen och det blev karrékotletter, vi satt på taket och åt och var kvar där till kvällen innan vi gick ner.

Vi såg en film på Netflix innan vi hoppade i säng, och filmen tyckte vi var bra båda två.


Några som satt och väntade på soluppgången.


Gott med grillat.


Rebel Ridge är en amerikansk actionthrillerfilm från 2024. Filmen handlar om en före detta marinsoldat som har de medel som behövs för att sätta borgen för sin kusin som orättvist beslagtagits genom civilt förverkande av en korrupt polisstyrka.

2024-09-15

Min dag

 

Precis så var det, för jag fyllde år. Jag blev ett år äldre och har nu nått pensionsålder (min pensionsålder) där jag ska börja ta ut min pension. Men det firade vi inte igår, det får vi göra senare i veckan när den första pensionspengen kommer in på kontot.

Utan igår tog vi en liten promenad ner till IBC-huset där Skandinaviska butiken ligger och slog oss ner på Red Palm Café. Det är ett rätt så nyöppnat café som jag varit lite nyfiken på när jag såg att det var svenskt.

När vi skulle sätta oss ner var det en man som redan satt där vid ett bord. Han sa, det där är Ixa va? Jag sa ja, och sedan tittade både jag och gubben på varandra. Ingen av oss hade sett mannen förut, men det visade sig att det var en som följde min blogg. Så vi pratades vid en stund innan han skulle gå vidare. Alltid skoj när människor ger sig till känna.

Eftersom det var min födelsedag slog vi till på en varsin räkmacka och en öl. Och det var absolut inget fel val tyckte vi. 

Nu får vi hoppas på att de får fler gäster till cafét så att det inte försvinner. För just nu sa tjejen som serverade oss, var det lite för lite folk som kom. Men att de hoppas på fler när vintersäsongen sätter fart och pensionärerna kommer ner till sina hus. Hon sa med att nu på måndag skulle de börja med en lunchmeny med.

Ja, vi får hoppas att det går bra för dem. Vi kan tänka oss att gå dit fler gånger och ta något att äta och dricka.


En blåsig och mulen morgon och förmiddag var det. Inget som vi led av precis.


Red Palm Café



Verkligen en jättegod räkmacka och priset för den var 15€, helt okej pris tyckte vi.


2024-09-14

Fredag den 13 😱

 

Ja det var det igår, men det var inget som gick fel utan dagen gick sin gilla gång.

Gubben hade en tid hos kardiologen på sjukhuset vid middagstid. Vi åkte dit i god tid och fick sedan sitta och vänta ett bra tag, innan de ropade upp gubben för att han skulle ta ett EKG först innan han fick prata med sin läkare. 

När vi kom in till läkaren så förklarade han att de kommer inte att göra någon ablation, för hjärtat är förstorat och ett sådant ingrepp skulle inte hålla i all evighet i alla fall. Utan han vill ändra på gubbens medicinering, för att se om gubben känner sig lite bättre när han anstränger sig. Det är ju när gubben anstränger sig som hjärtat inte hinner med att syresätta blodet. Gubben börjar äta den nya medicinen på måndag och ska nu ta sitt blodtryck själv och kolla. Sedan har han en telefontid snart igen med sin hjärtläkare.

När vi kom hem från sjukhuset kom Maria och Magnus förbi och lämnade en påse med en massa godsaker i, för de åker hem till Sverige igen. Så tacksam för allt som vi fick.

Vi åt lite tapas (rester) när de hade gått. Vi satt på altanen för det blåste så mycket uppe på taket.

Kvällen blev en stund vid tv:n innan läggdags.


Det var svårt att hitta en parkeringsplats på sjukhusparkeringen.


Lite rester och ost och kex.



Receptet för fredagsdrinken hittade gubben på Instagram, limejuice, Aperol och en Corona. Den var mycket god.

2024-09-13

En vanlig torsdag

 

Gubben åkte iväg till bilmeken efter frukosten. Han skulle fråga om några grejer och på hemväg skulle han köpa ett nytt fälgkors och lägga i bilen.

När han kom hem åkte vi och handlade, och Ixa var med såklart. Lite stressig var hon till affären, men det gick bra när vi åkte hem igen. Men buren har hon inte lagt sig i ännu.

Jag plockade in varorna där de skulle vara och gubben gick ut och fixade en säkring i bilen. Så att vi får ström från cigarettuttaget och kan ladda våra mobiler när vi kör.

Jag gjorde en paj till middag igår på lite grejer som jag hittade i kylskåpet. Pajdegen köpte jag när vi var handlade, det var ett tag sedan vi åt paj så det smakade bra.

På kvällen blev det en stund vid tv:n innan vi hoppade i säng.


Tog morgonpromenaden i byn.



Middagspajen.

2024-09-12

Träning

 

Vi startade dagen som vanligt med en morgonrunda, och den gick till havet som den brukar. Hemma igen så blev det frukost vid tv:n för att se nyheterna.

Sedan gick dagen med lite småpyssel hemmavid. Gubben pysslade med sitt och jag med mitt. Jag gjorde köttbullar till middag för det var länge sedan vi hade det.

På kvällen tog vi en biltur med Ixa för att se hur hon skulle reagera med den nya buren som vi satt in. Som vanligt när vi ska åka bil så får hon en flyktkänsla och börjar dra i kopplet åt ett annat håll. 

Vi har vänt buren så att öppningen är inåt och fällt ena sätet där bak. Vi vill inte sätta henne i en bur och stänga igen när hon inte har kommit över bilåkningen ännu. Utan hon upplever det med ett stresspåslag. 

Så vi släppte in henne i baksätet och jag satt mig där bak med som jag brukar göra när vi åker bil alla tre. Hon tittade inte ens åt buren som stod öppen när vi åkte iväg utan satt som hon brukade och tittade ut genom fönstret och bara flämtade. Vi åkte en kort sträcka och sedan parkerade vi bilen och gick ut.

Där tog vi kvällspromenaden och hon fick springa av sig och komma ner i varv. När vi satte oss i bilen igen och skulle åka hemåt var hon mycket lugnare. Då upptäckte hon buren och blev nyfiken. Hon sträckte sig in i den med huvudet och kollade, men gick inte in i den. En bra början i alla fall. Vi får se om hon vågar sig in i den nästa gång vi åker.


Vi hälsade onsdagen godmorgon när vi kom ner till havet.


Vi åkte till den spanska skogen och tog kvällspromenaden 😉😀.


Nej, det var en palmodling som vi gick i.


Sist när vi var här och Ixa var valp, var det väldigt smutsigt och stökigt där inne så man inte kunde gå där.



Men nu var allt skit borttaget och man kunde gå mellan palmerna.

2024-09-11

Libanesiskt

 

Igår var vi bortbjudna till Maria och Magnus på en  fördrink och lite tapas innan vi skulle gå ut och äta. Vi hade pratat om att gå och äta libanesisk mat sist vi träffades. Så, så fick det bli.

Det finns en libanesisk restaurang i La Zenia så vi tog sikte på den när vi gick iväg. Det var inte mängder med folk, men det var heller inte tomt. Vi satte oss inne, men med facit i hand skulle vi ha valt ute.

Ingen av oss hade ätit libanesiskt innan, utan bara hört hur kryddigt och gott det är. Lite svårt att veta vad man skulle beställa för något, så vi slog till på en meny för 4 personer. 

Jag säger bara, jösses vad mat det var. Vi kunde gott ha varit 6 personer på denna meny som vi tog. Men gott var det och kryddstarkt var vissa rätter med.

Man äter alldeles för fort, för man är inte van vid att sitta och småäta och ta det lugnt. Så när det första var slut på bordet, kom det in en ny omgång. Som typ huvudrätten. Då var det olika grillspett, grönsaker, bulgur och pommes. Ingen av oss orkade äta rent på faten. Men vi smakade på allt i alla fall.

Vad fick det för betyg då 🤔. Helt klart så var det gott och mycket mat. Men det är inget som vi skulle gå och äta nästa vecka igen. Men om vi kommer gå dit någon mer gång, så får det bli lite tidigare på kvällen. Och man får äta lite långsammare så att man orkar allt som kommer in på bordet. 


Morgonpromenaden blev mot Punta Prima och hem.


Borta i Punta Prima var det folk som badade.


Goda små tapasmackor till skumpan.


Inne på restaurangen Shams Bar.


Lite av det som ställdes in först på bordet.


Sedan var det rond 2, och då kom grillspetten.


När vi gick hem från restaurangen tog jag och gubben en taxi vid La Zenia Boulevarden.



När vi kom hem så tog vi en snabbrunda med Ixa och sedan hopp i säng, i alla fall jag och Ixa. För gubben gick ner och tog sig ett dopp i poolen innan läggdags.

2024-09-10

Vecka 37

 

Nu börjar de plocka bort sommaraktiviteterna som funnits på La Zeniastranden. Det är lika med att hösten är här, semesterfirarna blir färre och skolorna börjar snart. Och sist men absolut inte minst, lugnet infinner sig igen i byn.

Gubben tog en tur med bilen för att uträtta lite ärenden. Han skulle till posten och vårdcentralen. Posten hade öppet som vanligt, men när han kom till vårdcentralen var det bara akutmottagningen som var öppen. Men det stod en dam och ringde på klockan och en personal kom och öppnade. Då frågade gubben om hon kunde lämna kuvertet till våran husläkare. Vi måste få våra recept uppdaterade tills vi åker till Sverige. 

Jag själv gjorde en runda med dammsugaren och dammtrasan. Sedan så fixade jag två burkar med pärlor åt Amelia och Ellen. 

När vi flyttade hit tog jag med mig allt som fanns kvar sedan tiden när jag och dottern gjorde smycken och sålde. Mängder av pärlor som jag nu har haft i en back under sängen här. Jo, jag har använt lite av dem med när jag knåpat ihop något armband eller halsband åt mig. Men nu tänkte jag att jag skulle bli av med lite, och barnbarnen gillar att pärla.

Resten utav dagen när gubben var tillbaka hände inte så värst mycket. Utan vi hade en skön start på veckan.


Vår vanliga runda ner till havet.


Och där stod de uppradade badbåtarna som har legat i vattnet under sommaren.


Solen tittar fram nu vid 07.40.



Det ser ut att vara en papaya på gång 🤗.

2024-09-09

Nu är de rena

 

Vad underbart att kliva ut genom dörren igår morse, det hade regnat lite under natten och regnet hängde fortfarande kvar i luften. Friskt och lite krispigt. Ja, inte så krispigt som den svenska höstkrispet. Men en betoning på höstkänsla, det var det definitivt.

Det här är första gången sedan vi flyttade hit för 7 år sedan som jag längtat till hösten. Men i år under juni, juli och augusti 2024 har världen upplevt den varmaste sommaren på det norra halvklotet som uppmätts enligt klimattjänstens månadsrapport. Så jag kanske inte bara kan skylla på att man blivit äldre. Utan det har varit olidligt varmt vissa dagar under dessa månader.

Men som det nästan alltid är här, så var det inget ihållande regn utan solen kom fram på förmiddagen och stannade kvar tills det var dags att göra plats för månen istället.

Eftersom det inte regnade så tog jag tag i fönstren, de var inte allt för vackra av sanddamm som blir på dem. Så har vi även en liten fröken som drar sin nos emot fönstren på altanen och vardagsrumsfönstret när hos sitter på soffryggen.

Det kördes en maskin tvätt med, för det var väldigt bra torkväder framåt middagen. Det hade nämligen börjat blåsa lite lätt, så det var inte någon lång stund som den hängde där på strecket.

På kvällen såg vi sista avsnittet på "Oldsberg - en gränslös gigant", en dokumentärserie i två delar.


Blöta gator och ett regn som hänger i luften.


Någon som tar en promenad vid strandkanten. Och några som guppar på en sup på vattnet.


Och några regnstänk fick vi under vår promenad.



Ingvar Oldsberg var i decennier Sveriges mest älskade programledare och skapade bland annat tv-klassikern På spåret. 2022 går han bort, 76 år gammal. Efter hans död dyker ett märkligt arv upp riktat till hans son och några av hans närmaste vänner. Ingvar har arrangerat en mycket speciell resa. Den följer i spåren av hans liv och karriär, ett gränslöst äventyr som ingen vet var det slutar.

2024-09-08

Lugn och skön lördag

 

Vi tog en lång mjukstart på lördagen innan vi tog tag i dagen och gjorde något. Men när vi var klara tog vi en promenad med Ixa och när vi passerade "The Cavern Bar" stannade vi till där och tog en vätskepaus. 

Det var varmt men himlen täcktes av moln som var skönt. Vi slog oss ner vid ett bord med parasoll ifall det skulle spricka upp. Jag började bli lite hungrig så jag beställde in en pommetallrik till våra öl. När vi satt där kom Carolin och Fredrik förbi med ett par vänner. De hade varit på marknaden och var på väg hem.

När vi fortsatte hemåt efter vätskestoppet gick vi bakom padeln för att se om vi kunde hitta en boll som någon smashat över. Ixa är överförtjust i dessa bollar, och biter inte sönder dem med en gång. Vi hade tur, för ute i en rabatt låg det en boll. Ixa bar den stolt hela vägen hem.

När vi kom hem vattnade gubben i trädgården och jag satt mig på altanen och målade en stund. 

På kvällen blev det en stund vid tv:n och sedan hoppade jag i säng innan 22.00. Sedan vaknade jag vid 24.00 och kände mig utvilad och väldigt pigg. Så det tog ett tag innan jag kom till ro och somnade in i djup sömn igen.


Hade läst att det kunde vara lite calima i luften. Och kanske det var det när man knappt såg solen när den steg upp.


Lugnt och fridfullt på "The Cavern Bar".


En stolt liten dam som bar sin trofé hela vägen hem.


Vi åt svampmackor på kvällen. Men nu är de torkade trattkantarellerna slut som vi fått.



Hittade en ny serie på 6 avsnitt på Netflix. 
"The Perfect Couple" Serien består av sex avsnitt som är baserad på Elin Hilderbrands roman med samma namn. Serien kretsar kring Amelia Sacks som är på väg att gifta sig med den perfekta mannen som också råkar vara den rikaste mannen i Nantucket. När en man hittas död i hamnen på bröllopsdagen blir alla inbjudna misstänkta.

2024-09-07

What!!!!! 😲

 

Nu ska ni få höra om våra nya däck. 

Gubben var måttligt irriterad igår morse att ingen ringde honom från Bosch om däcken. Nu hade det gått 5 dagar och han ingenting hört. Så jag sa, åk ner till Bosch eller så får du ringa dem. Hade vi bott i Sverige hade du ringt för länge sedan. Han ringde dem.

Jag hör när han pratar att han låter irriterad men att han får komma med en gång. När han la på och skulle åka iväg, sa han till mig. De säger att de ringt massor av gånger. Typiskt spanjorer, sa vi båda två.

Han åkte iväg ner till Bosch och snart så ringde han mig och sa att han väntade där på verkstaden tills de blev klara med bytet av däcken. Han sa också att mekanikern visade i sin mobil att han ringt gubben 2 gånger varje dag fr.o.m. i tisdags när däcken hade kommit. Gubben visade att han hade ingen som hade ringt .

Men då fick han se att det spanska sim-kortet i mobilen var avstängt, för det syntes inte. Men när han startade om hans mobil, så ploppade alla sms från mekanikern upp i mobilen.

Så med det här vill jag ha sagt. Man ska inte dra alla över en kam 🙈. Och slutet gott allting gott 😊. Förutom då att vi blev 200€ fattigare då.


Tidig morgon vid havet.


Såklart en hittepådrink. Det var ju fredag. Martini Bianco, is, persikojuice och limeläsk.



Grillad fisk till middag.

2024-09-06

Lite städning

 

Igår var det dags för vattning hos grannarna. Och sedan gick gubben in för att spola på toaletterna så de inte står och blir torra i rören när ingen har varit där på ett tag.

Hos den första grannen blev det merjobb, för där hade en flaska vin (vitt) och 5 öl smällt och runnit ut på patiogolvet. Ölen hade hållbarhet till april 2025 såg vi på burkarna. Så de måste ha smällt på grund av värmen som har varit. Resten utav ölburkarna som stod där (4 st.) som inte hade smällt slängde vi också. För de var som handgranater. Så det blev att skura golvet ordentligt i pation och få bort allt som runnit ut.

Om ni undrar så fick vi inga nya däck igår heller. Så hör de inte av sig idag, får gubben åka ner till Bosch och lyssna med dem.

Vädret var soligt och molnigt under hela dagen. Och värmen håller sig över 30 strecket fortfarande. Men det börjar att sjunka på nätterna nu. Då kan temperaturen ligga runt 22-24 grader. Snart dags att hoppa AC:n och sova med öppet fönster igen.

Ixa hostade bara en gång igår morse, sedan har hon inte hostat något mera. Vi får hoppas på att det bara var de där få gångerna och att det är över nu.


Innan soluppgång på La Zeniastranden.



Ett par på första parkett för att knäppa en bild på soluppgången.


Ett test att måla på vått papper och använda en målarspatel eller vad redskapet heter. Min mamma hade sådana när hon målade i olja. Men jag har sett på Youtube att många använder det när de målar i akvarell med. Jag hade även en tunnare pensel också.

2024-09-05

Igår var ingen vanlig dag

 

Nej, det var det inte. För det var gubbens födelsedag. Så nu är han 69 år och har börjat nedräkningen till 70 strecket.

Jag började inte morgonen med skönsång för gubben, utan Ixa väckte oss med en hostattack. Hon har fått kennelhosta som visst går här nu. Nu är hon vaccinerad för det. Men de kan få det ändå, fast i en mildare variant. Och det kan man verkligen säga att hon fått. För hon hostade då på morgonen 2 gånger, sedan var det inte mer resten utav dagen. Nu i morse hostade hon en gång, men inte så det kom upp slem. 

Några däck kom inte igår heller. Så något testköra med Ixa i bilen blev det inte heller. Så vi blev hemma och tog dagen som den kom. Jo, gubben var iväg till posten och hämtade ut brevet. Och då passade jag på att ta en sväng med dammsugaren.

På eftermiddagen kom Maria och Magnus förbi en sväng. Vi fick en påse fylld med godsaker av dem och en skumpa. Skumpan öppnade vi och skålade för gubben som fyllde år.

Vi satt på takterrassen i ett par timmar och pratade om både ditten och datten innan de åkte hem till sitt igen och jag tog då Ixa på en liten kvällsrunda.


Jag traskade inte iväg ner till havet igår på morgonen när Ixa hade vaknat med en hostattack. Vi hade fått lite regn under natten.


Solen höll på att gå ner när jag tog kvällsrundan.



Mycket godsaker i påsen som vi fick.

2024-09-04

Bekvämlighet eller 🤔

 

Vi vaknade inte som vanligt, utan det blev en liten sovmorgon igår. Så jag och Ixa kom inte utanför dörren förens efter 07.00. Jag tyckte faktiskt att man kunde känna lite höst i luften. -Njaa, jag tar tillbaka det. Men det kändes lite friskt och skönt i luften när vi tog morgonrundan nere vid havet. Kanske det berodde på att det var en mulen morgon, vad vet jag? Men skönt var det i alla fall.

Men det var mindre skönt när jag gick iväg och skulle hämta ut medicin. Då var solen uppe och det var kvalmigt och klibbigt som sjutton. Det var mycket mörka moln på himlen men något regn kom det inte.

Vi trodde att Bosch skulle ha hört av sig om däcken igår, men det gjorde de inte. Vi får hoppas det blir idag, för vi vill börja åk träna med Ixa i buren. Vi vill inte köra runt med reservdäcket då vi gör det.

Vi hade fått en lapp i brevlådan att hämta ut ett kuvert från juristen i Sverige om svärfars bouppteckning. Postgubben hade lämnat lappen i postlådan 10.30. Vi var hemma då, men någon postgubbe kom inte till vår dörr och ringde på. Utan skrev denna lapp och lade den i lådan istället för att leta upp vårat hus. 

När gubben åkte ner till posten och skulle hämta ut kuvertet, så säger kassörskan att han får komma tillbaka imorgon och hämta ut det, för då har hon det. Det enda som vi kan komma fram till jag och gubben. Måste vara att brevbäraren inte kommit in ännu till posten och lämnat in den post han inte kunnat dela ut. Så gubben får göra en sväng till posten idag med.



En molnig morgon.

2024-09-03

Bröt mönstret

 

Det var precis det vi gjorde både jag och gubben igår. Gubben åkte inte på någon vattningsturné och jag jagade inte dammråttorna med dammsugaren. Vad gjorde vi då? 

-Jo, vi hade lite andra planer för dagen. Det första var att åka till veterinären och höra om det var något som Ixa skulle ta inför resan till Sverige. Jag och gubben åkte upp dit och Ixa fick vara hemma då. Det hon skulle ha var en tablett som hon tar var tredje månad för hjärtmask. Så vi fick en tid i oktober och då får vi även en stämpel i passet.

Nästa sak som stod på agendan var att åka och handla en ny sopborste och skyffel som vi har för att sopa upp en massa skräp som kan bli i vår gång utanför huset. Den gamla har rostat sönder. Det blir ju så när det står ute året runt.

Nu kom vi tyvärr inte så långt. För när vi skulle ut från veterinärsparkeringen körde vi på en gatsten, och poff så var det punka på däcket. Gubben körde över och ställde sig på gatan så vi inte stod i vägen på veterinärsparkeringen.

Fram med reservdäcket och så skulle det trasiga bort. Men jösses vad hjulbultarna satt hårt. Det fälgkors som vi hade var alldeles för vekt. Det höll på att vika sig när gubben ställde sig på det för att få loss bultarna.

Men vi hade tur. För två räddade änglar eller spanska killar som satte upp solcellspaneler på ett hus precis bredvid, kom och hjälpte oss. De hade verktyg i sin arbetsbil och fick loss hjulbultarna efter ett tag. Gubben gav de en 10€ var för hjälpen när de var klara.

Nu var det ju tänkt att vi skulle ha testat den nya buren till Ixa i bilen som vi ska ha för resan hem till Sverige. Men så blev det inte. För däcket på vår bil hade inte bilverkstaden hemma. Så de skulle återkomma i veckan när de fått hem dem. Ja, man får visst inte bara köpa ett nytt däck. Man får inte lägga på ett nytt och ha ett gammalt däck på samma hjulaxel. Det visste gubben, men inte jag. 

Så när vi kom hem så blev vi hemma resten utav dagen. Jag kunde ju ha gjort min måndagssyssla då. Men det fanns inte på kartan att slita fram dammsugaren och dammtrasan då. 


En familj som förmodligen tänkt fota soluppgången. Men solen letade sig upp bakom molnen.

2024-09-02

September

 

Tänk nu är vi inne i september månad och då fyller både jag och gubben år. Även svärfar som nu nyligen gick bort fyllde i september. Och sedan våran egna partyprinsessa som vi döpt henne till, brorsans dotter. Nu firar vi inte med presenter mer än när man fyller jämna år (eller vart 5 år), efter man har passerat 20 strecket. Men nästa år fyller både gubben och Martina (partyprinsessan) jämt. Så då får de firas.

Vi har en i vår flock som fyller jämt i år och det är dottern. Hon fyller 40 i oktober och det har vi tänkt att vara hemma till i Sverige när det är dags. 

Vi ska ta oss en liten semestertripp hem till Sverige alla 3. Så Ixa får följa med på resan och vi får hoppas att det går bra. Nu ska vi bara kolla upp med veterinären så det inte ska tagas någon spruta innan resan. Som vi ser i hennes pass så ska hon inte ta en spruta förens i december. Men lika bra att kolla upp så det inte blir något fel.

Våran söndag finns inte så mycket att orda om, för vi tog det bara lugnt. Sådär som man kan göra när man inte har någonting annat har för sig.


Där stod de på rad och stretchade innan de tog sin bräda under armen och gick ut i vattnet.



Sedan paddla ut och vänta på den rätta vågen innan man hoppar upp på brädan.