2023-12-06

Ett svårlöst problem

 

Igår så tittade solen fram igen och en maskin tvätt kördes igång. För när vi fick plocka bort dynorna för regnet dagen innan. Plockade jag bort alla plädar som vi har över dynorna samtidigt, för de var väldigt smutsiga några av dem. Eftersom det är vita och beigea plädar så syns det väldigt väl om någon vildkatt haft sin sovplats på dem.

Vi har märkt nu när vi inte är på takterrassen 24-7 denna årstid, att då dyker de upp alla hemlösa katter som finns här i området. Alla plastormar som finns där uppe verkar inte bekymra dem det minsta. 

Vi har även fått ut meddelande från samfälligheten att sluta mata katterna som en del gör om vi nu ska få någon bukt på detta problem. 

När gubben skulle slänga sopor härom dagen såg han att det låg en katt på en av parkeringsplatserna vid poolen. Ingen katt med halsband så det var en vildkatt. Men den reste inte på sig och stack sin väg som de gör om de hör ett minsta lilla ljud. Nej, den här katten var stendöd. Parkeringsplatsen är en säsongsboende som har, och de har kommit ner nu igen. Så den hade legat ett tag där under deras bil, så ingen har sett den. Gubben fick hjälp att kasta den av en dam på området. Den såg inte ut att ha några skador på kroppen. Då blir man (jag) misstänksam. Har den kanske blivit förgiftad.

Jag har även sett på en community i vår närhet att det står sådana där kattburar, som kom ut under pandemin när vi var inlåsta. Vet att vi fick ett utskick från vår samfällighet då. Att man kunde få ut en sådan kattbur om man hade problem. Sedan skulle man ringa ett nummer när man hade fångat in katten.

Vet också att det där sköttes dåligt av dem som bad om en kattbur. På vår gata fanns det en kattbur på en tomt. Men husägaren fanns inte på plats när katten hade gått in i fällan. Så en granne förmodar jag hade lagt en filt över buren så katten inte skulle bli så stressad. Men jag såg buren stå där ett par dagar innan kommunen var och hämtade den.


Tyckte det var lite märkligt att de som äger parkeringsplatsen inte såg katten när de körde iväg med sin bil. Eller man kanske inte tittar i backspegeln med en gång.

17 kommentarer:

 1. Det finns tyvärr människor som förmodligen tänker att någon annan kan fixa. Det var väl bra att T tog undan katten. Det verkar förekomma en del förgiftning men även katter dör ju naturligt ibland. Ha det fint! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. man ska inte måla fan på väggen och tro det värsta 🙈. Han kan ju ha levt ett långt och glädjefullt liv, den här katten.
   Detsamma till dig.
   Kram

   Radera
 2. Så ledsamt med hemlösa katter och katter som dör utan att någon saknar dem. Det bästa vore om alla kastrerade sina katter men så fungerar det tyvärr inte...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är tragiskt.
   Ja, det vore det bästa.
   Kram

   Radera
 3. Hej Carin! Det borde finnas ett katthem. Någon som kan ta hand om dem. Vet förr sprang det även omkring massa hundar vilt i Spanien. Tror de har fått bukt på det. Vet ett svenskt par som tog med sig en sådan hund hem till Sverige. De adopterade hundvalpen. Kanske de i bilen dumpade av katten där. Påkörd, förgiftat... Katter som dör naturligt går oftast undan och gömmer sig. Minns problemet med sommarkatter i Sverige.

  Här skiner SOLEN, -8°C. Varm KRAM Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns även hem för katter här. Men det är sådana mängder av dem på vissa ställen, och man kan inte fånga in alla.
   Det är fortfarande problem med hundar här med. Men kanske inte lika mycket som på 80-talet. Vår Ixa kommer från ett rescucenter som tar hand om herrelösa hundar.
   Här har det regnat och varit mulet idag igen. Temperaturen på +16 grader mitt på dagen.
   Kram

   Radera
 4. Nej men så tråkigt och sorgligt med kattproblemet. OCH med den döda katten under bilen :-( Precis, har man inte sett det tidigare? Alltså personen som har P-platsen. Ledsamt. Precis som Channal ovan skriver har jag också en kompis som adopterade en spansk gatuhund och tog den till Sverige. Katter som lever vilt är förstås en svårare problem, svårt att hålla koll på dem och deras förökning. Sorgligt ÄR det. Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte lika lätt med vildkatter som med vildhundar.
   Mycket sorgligt är det.
   Kram

   Radera
 5. Åh nu gör det ont i hjärtat. Hoppas verkligen det var en naturlig död, men det ju faktiskt inte ut som om den lagt sig ner och somnat.. Hoppas ni får ordning på vildkatterna, det är ju inte roligt om de tar över området och/eller altanen så klart. Vi har mycket färre vildkatter hos oss nu sen Sombri o Assi flyttade hit. Hoppas det fortsätter så! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hoppas jag med. För någon måtta får det vara när man ska lösa problemet.
   Vi trodde att det skulle bli lite bättre sedan vi fick Ixa. Men det bekommer dem ingenting.
   Det är värst denna årstid än på sommaren. Då behöver de inte varmt och gott lika mycket.
   Ja, det får vi hoppas att det gör hos er.
   Kram

   Radera
 6. Hej hopp
  Prova med att lägga ut folie på takterrassen. Nä ni ska inte täcka in hela terrassen utan bara där ni inte vill att katterna ska vara. Har sett några reels på insta. Om det funkar det vet I fan men kanske värt att prova eller så är det bara något påhittat.
  Och så ett serietips .... Playback på Tv4-play. Ha dä 🥰

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bollar av foliepapper eller stora ark som ska läggas ut?.
   Precis som du skriver så är det värt att testat.
   Tack för serietipset 👍🥰

   Radera
 7. Usscch vad hemskt, det ser nästan onekligen ut som om den blivit förgiftad eftersom den inga skadar har på sig och ligger på ett sätt som den dött efter ett tag av sig själv. SÅ sorgligt. Liknande grej hände ut för ett tag sedaan då jag och Bellis stötte på en skadad hare i lekparken. Bellis sa först så söt mamma, så tam. Ja det var den ju inte för att den hade blivit påkörd på något vis så dens höft eller rygg var avbruten. Jag kände att jag kunde inte bara strunta i den. Så jag ringde kommun för att se om någon kunde ta den, men så var inte fallet. Ringde polisen och de åkte ej ut på smådjur. De sa åt mig att lägga haren i en kasse och sedan slänga en sten på typ. Nej du inte en chans. Tillslut ringdre vi en kompis som känner en jägare och hans es fru som också är jägare kom till parken och gjorded det som behövdes. Dock så var det hemskt ledsamt och jag kan känna ibehag fortsatt då jag tänker på det. Bellis ville inte gå till den lekparken på länge efter det. Jag sa dock att Bellis fick vända på sig då jägaren var där och vi gick sedan där ifrån. Jag ville såklart inte att hon skulle se det. Hon förstod ju vad som skulle ske och hon grät ju också av det, men för att få det så smärtsamt sm möjligt fick man ju förklara att haren kom till himlen osv. Så direkt får jag samma känsla med den här stackars katten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är hemskt om den nu skulle ha blivit förgiftad.
   Men så dåligt att inte kommunen kom och tog hand om haren. Tur att du hade en vän som kunde hjälpa till så haren slapp att lida mer.

   Radera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.