2024-02-29

Lite gott och blandat på en onsdag

 

Nu har vi haft det blåsigt i ett par dagar. Visst det har mojnat lite på eftermiddagen. Men man är rätt trött på blåsten nu. Så våra morgonpromenader har nu mest varit ett dragande och jagande av löv, papper och annat som flyger omkring i vinden.

Igår hade gubben en vattningsdag här hemma. Och jag dammsög, inte med den nya (den har inte kommit ännu) utan med den gamla dammsugaren.

För gubben var smart och satte fast dammsugarpåsen direkt på slanghålet. Och det fungerade väldigt bra, och den håller tätt. Så när den nya dammsugaren kommer, så åker den gamla upp på takterrassen.

Gubben har velat haft sillmackor nu ett bra tag. Så igår när vi tog ett break i sysslorna, blev det sillmackor och en öl.

Jag började att lyssna på en ny bok igår med. Det fick bli Andrew Waldens "Jävla Karlar". Eftersom jag inte hade så många lyssningstimmar kvar på månaden. 


Det var många som skrev att vi kunde väl bara köpt en reservdel . Att kolla upp en reservdel var det först som gubben gjorde. Men vår dammsugare som är väldigt gammal finns det tyvärr ingen till. Men vi skickade faktiskt efter en hållare som höll alla måtten som skulle vara. Men det går inte att stänga luckan med den hållaren. För den skiljer sig en liten aning från den gamla. Men den här idén blev toppen som gubben kom på.


Liten sillalunch i trädgården.


Ixa:s hundkoja är klar nu. Men hon har inte legat och slappat i den ännu.


Min nya bok som jag lyssnar på.



Någon form av havrekakor bakade jag för någon dag sedan. Gott att ha något till kvällsfikat.

2024-02-28

Mycket saftigt och gott

 

Det här brödet gjorde jag för ett par dagar sedan och det är så himla gott. T.o.m. gubben gillade det som annars gillar mest vitt och luftigt bröd. Men han sa, att man kan bara äta det som det är, utan någonting på. Nästan som snacks. Eller gott till en ostbricka. Eller som vi en macka på morgonen till frukost.



5 dl torkade bär och frukter
5 dl nötter och fröer
2 dl grovt rågmjöl
4 dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
5 dl yoghurt, naturell


Sätt ugnen på 175 grader, klä en form på 1,5 liter med bakplåtspapper.
Grovhacka frukten och nötterna.
Blanda frukt och nötter med rågmjöl, rågsikt, bikarbonat och salt.
Blanda ner yoghurten och rör ihop till en jämn smet.
Fördela smeten i formen.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 1,5 timme.

2024-02-27

Hör nu på, govänner

 

Så ska jag för er berätta. Vad jag nu har gjort, inte för allt så längesen 🙄🙈.

Igår skulle jag ta tag i städningen för vädret var inget tjohoo väder precis. Så efter frukost och blogginlägg började jag först att damma. Sedan plockade jag fram dammsugaren ur garderoben och skulle börja dammsuga.

Men där uppstod det ett problem förstår ni. Sist jag dammsög och var klar, tog jag och bytte dammsugarpåse. Eller det gjorde jag inte 😏. Utan jag tog bort den fulla dammsugarpåsen, men satte inte dit någon ny. För jag tänkte, det kan jag göra nästa gång jag ska dammsuga. Mycket dumt tänkt, kan jag tänka nu i efterhand. Men så gjorde jag i alla fall.

Det jag nu märkte när den nya påsen skulle dit, var att påshållaren fanns inte i dammsugaren. Så in i garderoben och letade i den från golv till tak. Men varken jag eller gubben hittade någon påshållare där.

Försöka att komma ihåg hur jag gick till väga sist jag dammsög och när jag plockade ur den fulla dammsugarpåsen. Det finns inte på kartan att jag ska komma ihåg. Så jag har förmodligen kastat hela alltet 😮 när jag tog bort dammsugarpåsen sist.

Hur är det möjligt att slänga hela kittet utan att reagera att en stor plastkåpa som sitter fast i dammsugarpåsen. -Jo, förmodligen så är de det. Och jag kan inte skylla på någon stress heller. För det förekommer inte längre här i huset. Skit samma, jag har slängt alltihopa. Så nu måste vi köpa en ny dammsugare 🙊.

Den här dammsugaren har jag älskat sen första gången jag satt på startknappen på den. Det var för herrans många år sedan i Sverige. Gubben hade varit och köpt den och jag tyckte det var ett hutlöst pris på den då. Men den gick tyst, sög så bra, både på golv och mattor, sladdlängden var 13 meter också. Som var toppen i vårt 30 meter långa hus som vi bodde i då. Behövde inte byta kontantuttag så värst många gånger när jag dammsög. Och här i vårt lilla Casa 66 har jag aldrig behövt byta kontantuttag. Men detta är ett minne blott nu.

Så nu har vi beställt en ny dammsugare (fanns inte hemma i butik) en Electrolux igen. Vi får hem den om 6 dagar. 


Den bästa dammsugaren någonsin har haft 👍. 



Fattar ni? hur kan man bara slänga en plastkåpa som är lika stor som detta hål 😬. 

2024-02-26

Klickrunda

 

Det var länge sedan jag gjorde en klickrunda med mobilen nu. Men så såg jag att Annika hade gjort ett sådant inlägg (hon som jag fick idén av en gång i tiden). Men vintertid hos mig är det nästan bara svart på mina morgonrundor. Men nu börjar det vända och ljuset på morgnarna börjar att komma tillbaka.

Så tog ett kort var 10 minut när jag gick min morgonpromenad igår. Vi började vår runda vid 06.30 ungefär. Solen stiger upp vid 07.40 nu och det börjar att ljusna lite tidigare.


Vår morgonrunda.


Promenaden började i mörker och första bilden är en suddig sådan. Men vi är på väg ner till havet.


Nu har vi kommit en liten bit till på vår promenad, och är nere på vår marknadsgata här i byn.


Nästa knäpp blir vid La Zenia Boulevard (stora köpcentret) när vi passerar där.


Sedan passerar vi parken som ligger mitt emot Consum nere i La Zenia. Ingen park jag vill gå in i nu när pinjelarvern finns. Men jag vet inte om några av träden är smittade. Men jag chansar inte.


Nu har vi gått över gångbron och är på rätt sida av N332:an för att komma till havet. Och man kan se det redan nu.


Nu rundar vi udden och snart kommer Playa Flamencastranden som vi brukar bada på.


Vi fortsatte utmed havet ända bort till La Moscastranden.


Där vek vi av från havet och började att gå hemåt igen. Verkligen ovanligt rent och fint vid dessa sopkärl mot vad det brukar vara.


När vi viker in på denna gata vet vi att det bara är en megalång uppförsbacke hem.

Nu är det inte långt kvar på backen. Och vi har knappt mött någon på vår morgonpromenad. Men det är ju söndag.

Och nu var backen avklarad och vi har inte många meter kvar hem nu.

2024-02-25

Det blev en runda

 

Igår så tog jag en promenad till marknaden. Gubben var kvar hemma och snickrade klart på bordet. Men när jag kom till marknaden var det inte alls så mycket stånd kvar. Många höll på att packa ihop sina grejer. Och det kan man förstå, för det blåste som sjutton. Och inte lätt att ha sina grejer på sin plats i stånden när det blåser så mycket. För när det kom en vindpust så flög sakerna all världens väg.

När jag var tillbaka hemma igen hade gubben fått ett sms från Mats. De var ett gäng som skulle ses på en marknadsöl uppe på Da Mario vid 14.00. Så vi gjorde oss i ordning och gick dit.

När vi kom hem igen så gjorde gubben klart det sista på bordet och sedan gick vi in och tog en kaffe och såg på en film. 


Månen var på väg ner.

Och solen på väg upp.

Jag gick iväg till marknaden, och det var inte skönt i blåsten när solen försvann bakom molnen.

Det blåste hej vilt på marknadsgatan.

Alla som tog en marknadsöl skulle även äta på Da Mario. Så då gjorde även jag och gubben det. Så fläskfilén som jag tagit fram igår får bli middag idag istället.

Filmen hette "Avgrunden" och finns på Netflix. Den utspelar sig i Kiruna. Hela Kiruna kommer troligen rasa, frågan är inte om utan när. När ett gruvras inträffar i Kiirunavaragruvan börjar en kapplöpning mot klockan. Säkerhetschefen Frigga är fast i gruvan och måste ta sig upp för att varna staden och rädda sin familj innan katastrofen är ett faktum.

2024-02-24

Hemmafredag

 

Efter morgonrundan som var en väldigt blåsig sådan åkte vi och veckohandlade. Sedan höll vi oss hemma resten av dagen. Vi gjorde inget särskilt utan var bara ute i trädgården i solen.

Dagen rullade på som vanligt och snart var det dags att fixa till något att äta. Någon inspiration till att hitta på något extra för att det var fredag, det fanns inte. Men vi blev mätta av det som kom på bordet till slut.

Vi kollade på det vanliga på tv:n när det är fredag och sedan hoppade jag i säng. Gubben satt ett tag vid datorn innan han hoppade i säng.


Fredagsdrinken blev bara wow så gott. Jag hade skurit en färsk ananas i bitar och frusit in. Nu mixade jag den med 4 msk. sockerlag. Blev världens godaste ananassorbet. I med ananasen i glasen och på med Cava. Ha en liten tesked till drinken. Så kan man både äta och dricka den.


Och den här sötfia vill gärna ligga i knät när vi sitter ute. Närhet och kärlek hela tiden 🧡.


Det blev lite småplock till middagen. Eller tapas som man kallar det för här.



Kvällsrundan innan tv:n. Och en fullmåne som lyste upp.

2024-02-23

Torsdag

 

Vi har gjort check för bacillkriget här hemma nu. Nu blickar vi bara framåt och hoppas att det är färdigt med sjukstuga för den här gången.

Sedan att inte turbon har startat upp på oss ännu, är väl smällar man får ta. Men det är helt okej att starta upp på en lägre växel och sedan accelererar efter hand.

Så igår puttrade vi på och fick lite gjort här hemma. Det jag sköt på var dammsugningen. Men det finns fler dagar som jag kan dra runt på den i vårt lilla hus.

Gubben åkte iväg och fixade ett ärende på förmiddagen. Jag körde en maskin tvätt och hängde den. 

Efter det gjorde jag klart mitt halsband. Som jag fick trä om 2 gånger. Mitt egna lilla fel att man inte räknar ut på ett ungefär om pärlorna skulle räcka. Men till slut blev det klart och jag blev nöjd.

Gubben höll till i trädgården och fixade till ett nytt bord under citrusträden. Det som vi haft där innan har rostat sönder och började falla ihop helt och hållet.

Jag gjorde kalkonwraps till middag. En middag som gick snabbt så vi kunde fortsätta med det vi höll på med ute i trädgården.

Men vid 19.00 är det mörkt nu och då klappade vi ihop och gick in och satte oss vid tv:n.


Igår hade de sagt i väderprognosen att temperaturen kunde stiga till +30 grader. Men så blev det inte.

Inte lätt att få till ett kort utan oskärpa. Men jag blev nöjd med mitt halsband.


Gjorde i ordning mandarinlikören och hällde upp den på flaskor. 


Bara skära upp kalkonfilén i strimlor och steka på den. Skära lite grönsaker och göra en vitlökssås. Sedan är det bara att skapa sin wraps.


Stått ute i vått och torrt i 6 år. Då rostar det sönder till slut.


Gubben behöll glasskivan. Sedan snickrade han ihop ett nytt bord. Det är inte riktigt klart ännu. För 3 av sidorna ska kläs in i trä. För det ska bli en liten hundkoja åt Ixa där. Om hon kommer att ligga där, det får vi se. Annars har han kanske byggt ett litet bo åt hemlösa katter 🙈.

2024-02-22

Var i väg en sväng

 

-Ja, igår så tog vi faktiskt pärlan och åkte iväg en liten sväng. Vi åkte till Chatarina och hjälpte henne med en grej. För hon är inte här nu utan hemma i Sverige igen.

När vi ändå var så nära havet tog vi en promenad ut med det och rastade Ixa. Men det blåste en del och vinden var inte direkt ljummen igår. Men man blir alltid lugn och glad när man fått sett havet oavsett det blåser eller inte.

Vi köpte hamburgare på vägen hem, som vi åt på altanen. Vi hade tänkt ta Mc Donalds men körde förbi så det fick bli Burger King istället.

När vi hade ätit klart satte jag mig och lyssnade på min bok. Jag tog emot ett erbjudande från BookBeat igen. Och den här gången fick jag 2 månader för 19,80:- som inkluderar 20 timmar varje månad. Annars kostar en månad 99:- för 20 timmar.

Jag började också att pärla ett halsband av pärlor och stenarna som jag fick av Ulrika till jul.

Kvällen blev en stund vid tv:n innan jag hoppade i säng. Och såklart så ringde vi och sa har den äran till Amelia med. Hon visade vad hon hade fått när hon fyllde år och vårt paket hade kommit fram med.


Doften från havet helt underbart.


Glittrande hav som gör en glad.


Det var inte några 😲 tomatketchupförpackningar man fick till en normalstorlek på pommesfrites.


Den här lyssnar jag på nu.



Det var länge sedan jag pärlade. Så rogivande att göra det.

2024-02-21

Det blev fint

 

Det känns att det går åt rätt håll här hemma med bacillerna. Även om vi inte är direkt superfräscha, så är det ljusår ifrån i lördags när bacillerna slog ner som en bomb på mig. Febern är väck, men hostan finns kvar. Och i natt hade jag något konstigt i mina ben. Kändes ungefär som värsta träningsvärken med en molande värk i lederna. Kände lite av det i morse när jag gick upp. Men tagit en värktablett och just nu är det borta.

Igår ringde markisfirman och sa att de skulle dyka upp vid middagstid och sätta dit vår nya markis. Och det gick utmärkt för vi var ju hemma. Och vi behövde inte vara i närheten av montörerna för de klarade sig själva.

Det blev jättefint när den nya markisen kom på plats, förutom kappan på den då 🙈. Killen frågade vad jag tyckte när de var klara. Det blev fint sa jag, men kappan vi beställde skulle vara rak. Jaha, men det kan vi fixa sa han. Vi får plocka bort denna och komma tillbaka en annan dag med en rak då.

Men gubben gillar vågiga kappor och allt annat var jag nöjd med. Så vi kom fram till att det behövdes inte. Vi behåller den vågiga kappan. Det är ju inget världsproblem direkt. Och det ser inte förjävligt ut heller. Jag vänjer mig, eller det har jag redan gjort förresten 😀. Det var väl bara den lilla principen att inte leverera rätt när man skrivit upp det på papperskopian som vi fick av honom som var här och mätte.

De fick jobba ostört där ute.


Mycket bättre än innan.


Nu håller väl den i 15 år om vi har tur.


Dova fina färger.



Idag fyller vår fina Amelia 6 år. Kommer ihåg dagen för 6 år sedan när hon skulle födas. Vi var på jobb i Benidorm och hade fått ett sms av sonen att det åkt in till förlossningen. Sedan var det knäppt tyst. För under förlossningen tillstötte det en massa komplikationer. Så det blev en jobbig arbetsdag innan vi fick ett telesamtal från sonen. Och han berättade att Amelia var född.

2024-02-20

Bara en massa svammel

 

Rutiner det är alltid bra att ha lite till mans. Men sedan tror jag inte att man ska skapa rutiner för allt som man gör i sin vardag. Då tror jag att det skulle bli tråkigt. I alla fall i mitt liv. För lite spontanitet i sitt liv vill man också ha.

Men tillbaka till rutiner då. Rutiner som jag tänkte på är när vi skaffade Ixa. Med hennes rastningar tex. och jämförde med hur vi gjorde i Sverige när vi hade hund.

Egentligen går det väl inte att jämföra då och nu, men det gjorde jag.

I Sverige började morgonen med en kortare runda med våra hundar. Så att de gjorde vad de skulle. Sedan hem och ge dem mat och åka vi åkte iväg till jobbet.

Kom hem från jobbet och släppte ut dem för en snabbrastning på vår gård eller på gärdet som angränsade till vår trädgård.

Gjorde i ordning maten och de åt. Sedan blev det en långpromenad. Oftast gick vi en långpromenad och mötte upp husse vid hans jobb. Antingen gick vi hem eller åkte bil med husse om han hade tagit den till jobbet.

Sedan blev det en sista kissrunda när vi skulle hoppa i säng.

Nu med Ixa blir den längsta rundan på morgonen. Så när vi går upp och ska gå ut, får hon lite torrfoder innan vi går iväg. Så hon inte går på tom mage när vi går långt. Varför det har blivit att vi går långrundan på morgonen beror på värmen.

När vi kommer hem igen får Ixa sin mat och vi käkar frukost. Sedan blir det en runda på eftermiddagen. Men när värmen är som hetast mitt på sommaren. Så gör hon hellre en kiss på gården och går in och lägger sig igen.

Sedan blir det en kvällsrunda och med kvällsrunda menat kan den bli av från 18.30 beroende på hur trött vår lilla Ixa är. För hon är väldigt kvällstrött.

Sedan blir det en sista kiss innan vi hoppar i säng. Ibland vill hon inte gå ut ens än gång. Men det har blivit bättre med det.

Ja, vad ville jag få sagt med detta då 🤔 inte så värst mycket. Rutiner är bra att ha. Och sedan blev det något att skriva om. När det inte händer så mycket här just nu.



Det hon kollar på är en cypresskotte.

2024-02-19

Ett tips

 


Vad gör man när man är sjuk. Man vilar såklart. Det finns helt enkelt inte så mycket mer att göra. Och då kan man ta ryggläge i soffan och slötitta på tv:n. Och det har vi gjort båda jag och gubben.

Jag hittade en serie på Svt-play som heter "Ett enklare liv". Där får man följa olika människor som har gett upp sitt vanliga 9 - 5 liv för att leva det liv de hellre vill leva.  Äventyraren Ben Fogle möter människor som valt att vända vårt moderna samhälle ryggen för att bosätta sig på några av jordens mest avlägsna ställen.

Jag kan varmt rekommendera denna serie. För man blir fast i den och vill bara se fler avsnitt.



En mycket bra serie som är inne på sin 3 säsong.

2024-02-18

Sjukstuga


 Ja, det har vi nu här hemma. Både jag och gubben har åkt på en förkylning med en eländig hosta. Gubben började redan i torsdagskväll att känna sig krasslig. Ögonen började att rinna och en rethosta som bara är jobbig.

Jag vaknade igår morse och kände med en gång att jag hade feber. Sedan kom hostan framåt dagen. Det är en torr och retlig hosta som är skitjobbig.

Var bacilluskerna kommer ifrån tror jag att jag räknat ut. När våra grannar gick in på sin sista vecka här blev de sjuka och fick en ihärdig hosta. Gubben skjutsade dem till flygplatsen och förmodligen så hoppade det över några baciller på honom då.

Så det händer inte så värst mycket här hemma, mer än att vi hostar ikapp med varandra. 

So over and out.


Blomknopparna slår snart ut på julstjärnan.