2024-03-30

Långfredagen

 

Dagen börjar som den brukade med en morgonpromenad med Ixa. Sedan blev det långfrukost och häng vid datorn. Jag fixade även till smörgåstårtan som vi skulle äta på eftermiddagen.

Vi ringde till alla barn och barnbarn på Whatsapp med. Såg att de hade soligt och fint väder precis som vi. Det enda som skilde var väl blåsten som vi har. Vi swishade en peng till barnbarnen, så fick de köpa vad de ville för den. För att skicka hem påskpresent till alla (6 st.) skulle bli jättedyrt. Sist när vi skickade hem Amelias present fick vi betala 21,50€ för 1kg.

På eftermiddagen när vi gick en runda med Ixa så gick vi upp till Da Mario och satte oss en stund. När vi gick dit så var det solsken men blåsigt. Efter en liten stund när vi suttit där gick solen i moln. Och sedan skyade det tills sig på himlen totalt och solen kom inte fram mer. Så det blev lite småkyligt med en gång.

Men hemma på altanen var det varmt och skönt. Så där satt vi sedan och åt smörgåstårta och spelade spel till det blev kväller.


Godmorgon till en ny dag.


Även om vi har en pläd med oss till Ixa. Så gillar hon att sitta i husses knä och spana in omgivningen.


Alltid skoj att få fixa till en smörgåstårta tycker jag. Men det räcker gott och väl med en bit för mig. Sedan tycker jag det blir för mastigt.



Måste bara nämna det här enkla brödet till er. Jag har bakat det 2 gånger nu. Med bara vetemjöl en gång. Sista gången blandade jag råg och vete och det blev lika bra.
12 gram jäst
3,5 dl. vatten
6,25 dl. mjöl
1 tsk. salt
0,5 msk honung

Rör ut jästen i vattnet.
 Rör sedan ihop samtliga ingredienser med en slev till en lös deg.
 Täck bunken och låt degen stå och jäsa i ca. 1,5-2 timmar. Degen ska ha dubblats minst.
 Strö ut mjöl på bordet och stjälp ut degen på det. Strö lite mjöl ovanpå och dela sedan degen med degskrapan i ca. 8 bitar.
 Grädda brödet direkt på 250 grader i knappt 15 minuter. Släng in 0,5 dl. vatten i ugnen (på en ugnsplåt) när du ställt in brödet.

8 kommentarer:

  1. Smörgåstårta är gott då och då men mer än en bit orkar man inte. Det är så mäktigt.

    Önskar er en fin påskafton!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig och en fin påskafton till dig med.
      Kram

      Radera
  2. Tänkte göra brödet på stört... om jag haft jäst!
    Mums vad smörgåstårtan ser läcker ut.
    Glad Påsk på er.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får prova när du har jäst hemma 😉.
      Tack, den blev bra och gubben älskar smörgåstårta.
      Detsamma till dig.
      Kram

      Radera
  3. Älskar smörgåstårta, jag gillar när det är kladdigt :) Kanske ska göra en själv, har aldrig gjort det. Vore kul att bjuda våra irländska vänner på kanske. Tack för tips! Kram

    SvaraRadera
  4. Tycker om smörgåstårta med. Men inte lika mycket som gubben gör 😉😃. Det blev kvar av den, så det kanske blir en liten bit idag med.
    Vore ju kul att bjuda era vänner på. Är smörgåstårta lite svenskt kanske?

    SvaraRadera
  5. Åååh mums med smörgåstårta <3 Ser jättegod ut! Jag ska göra en skagentårta nu till vårt påskfirande i morron, också mumsigt på en kavringsbotten. Så söt Ixa, ja där sitter hon bra kan jag tänka mig, i husses varma famn <3 Hoppas att ni får en fin påsk, och att du mår bättre med din yrsel nu... har läst men kunde inte kommentera av nån anledning :/ teknikens under... Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter god din tårta med.
      Ja, hon är söt och fin.
      Vi har haft en lugn och skön påsk.
      Yrseln har gett med sig nu när medicin börjat göra verkan. Så det går åt rätt håll.
      Kram

      Radera

Tack för att du besöker min blogg och lämnar en liten kommentar.