2024-07-31

Våran tisdag

 

Fick faktiskt några få regnstänk på mig när vi var ute på morgonpromenaden. Men något mer regn kom det inte under dagen. Utan vi fortsätter att ha varmt och en temperatur som överskrider 30-strecket på termometern varje dag.

Jag körde igång en maskin med tvätt när vi var tillbaka, och den torkar väldigt fort i den här värmen. Sedan var det dags att baka lite bröd igen så vi har en macka till frukosten. Det blev även hemgjord kräm när jag ändå höll på och donade i köket.

Vi har hoppat yoghurten nu ett tag till frukosten. För efter jag gjorde rabarberkrämen, så har vi blivit kräm älskare. Det får en att tänka tillbaka på sin egen barndom och även när våra egna barn var små. Men man köpte sin kräm då. Men min mamma gjorde även egen kräm. Ofta äpplekräm kommer jag ihåg.

Men jag själv köpte krämen i affären innan jag hade blivit varm i kläderna och älskade att vara i köket. Då blev det Ekströms jordgubbskräm tex. Kommer även ihåg att det fanns i pulverform i portionspåsar. Sådana påsar hade vi med oss när vi kampade jag och gubben, innan barnen fanns.

Nu blev det en liten nostalgitripp. Men det blir det visst mer och mer när man blir äldre tycker jag.

Vi åt rester igår från dagen innan. Blev en massa pasta över så det var bara att värma på i micron. 

På seneftermiddagen blev det vattning på taket och lite plock av visset i växterna. 

Kvällen blev en stund vid tv:n och vi såg en urusel actionfilm. Väldigt glad att den inte var längre än 1,30 minuter.


Det var inget som rensade luften precis, de ynka regndropparna som kom.


Tycker alltid det är så vackert när solen försöker bryta sig igenom molnen.


Det blev en limpa med massa pumpafrön i.


En påse blandade röda bär från Mercadonas frysdisk, blev det en god kräm av.



En kampsportsutövare som inte vill förlora vårdnaden om sin dotter hoppar över en match för att hinna till hennes födelsedagsfest. Något som inte gillas av alla.

2024-07-30

Som vanligt

 

Så körde vi de vanliga rutinerna för att en ny vecka har börjat. Gubben åkte iväg och vattnade vänners blommor och jag städade undan dammråttorna under tiden här hemma.

Sedan hade vi inte några mera ansträngningar utan tog dagen som den kom. -Ja, precis som vi brukar göra. Varför ska man ändra på ett bra upplägg, när det flyter på så bra.

När det var dags att äta så satte vi oss vid tv:n och intog den där, samtidigt som herrarnas handbollsmatch spelades. Sverige mot Spanien som Sverige vann med 29 - 26.

Kvällskaffet och en glass blev på altanen samtidigt som vi spelade lite spel och sedan löste korsord. Eller det var mest gubben som löste det. Men jag satt bredvid som en stöttande korsordscoach 😂.

När kvällen kom så blev det beachvolleboll som vi kollade på. Men tyvärr så gick det inte så bra för våra världsstjärnor David Åhman och Jonathan Hellvig.

När gubben tog sista rundan med Ixa gick jag ut och blickade upp mot himlen för att se en rymdstation fara förbi med 7 astronauter ombord. Och tänk jag gjorde det. Jag såg en liten prick fara fram där på himlen och sedan försvinna bort i mörkret.


Nu börjar det vara lite skumt på morgnarna igen när vi går iväg.


Surfarna var på plats i vattnet.


Det var en disig morgon.


Solen var är du ? 


Pasta med färskkorv, broccoli, vitlök, parmesan och crème fraiche.


En skön och stillsam timme med färger och pensel. 


Samtidigt som jag lyssnade på denna bok i mina öron.



För några dagar sedan skulle man kunna se detta med blotta ögat också. Men då missade jag det.



Men igår hade jag tur. Jag såg den starka lilla pricken på himlen susa förbi med 7 astronauter.

2024-07-29

Söndag

 

Vi ansträngde oss inte så värst mycket igår. Det var varmt och klibbigt men det började att blåsa vid lunchtid. Vi tillbringade dagen som vanligt på taket. 

Gubben satt och planerade inför hösten med alla omplanteringar på en del växter som måste göras. Några tänker han även att slänga. Och när gubben säger att en växt ska slängas, måste jag fråga om han mår bra. För det är inget som hör till vanligheterna här. Men han menade allvar. För t.o.m. han kan tröttna på en växt/växter som aldrig blir okej.

 Vi hade en massa rester i kylskåpet men jag ville inte bara värma på byttorna. Utan jag gjorde en ny rätt av maträtten "svarta lådan" som vi åt i veckan. Det fick bli vårrullar med det i.

Vi kollade även lite på OS under dagen. På kvällen blev det ingen tv över huvud taget. Utan vi satt på altanen och sedan blev det lite datorhäng innan läggdags.


Vi tog morgonrundan i byn.


Och när vi kom till rondellen vid Burger King. Så var det någon som haft lite hög fart in i den. Så att lyktstolpen låg över vägen och några småpalmer hade blivit nermejade. Killarna stod och pratade med polisen. Så de hade änglavakt.


Vårrullarna på G.



Vi åt dem med sallad till och chilisås.

2024-07-28

Marknadsöl

 

Först tänkte jag gå marknaden och träffa gubben uppe på Da Mario för en marknadsöl. Men sedan ändrade jag mig och gick med gubben direkt till Da Mario istället.

Vi tog en runda med Ixa i parken först innan vi gick och satte oss på Da Mario. Som vanligt var det lugnt och skönt där. Inte alls så mycket folk och vi hittade en bra plats i skuggan med.

När vi kom hem igen så blev det taket och framåt kvällen så grillade vi langostinos och hade plock till dem.

Vi såg herrarnas handbollsmatch mot Tyskland som de tyvärr förlorade. Tyskland vann med 3 mål och matchen slutade 30-27. Efter handbollen kollade vi klart på serien. Vi hade 3 avsnitt kvar på den. Sedan var det hopp i säng för mig. Gubben tog sista rundan med Ixa innan han gick och lade sig.


Inte en kotte vid havet när vi kom dit.


Vi stod och tittade på vågorna både jag och Ixa ett bra tag.


Snart så skulle solen kämpa sig över molnen.


Och när vi vände ryggen mot havet och gick hem, så tittade solen fram.


Först lite spring i parken för Ixa innan vi gick bort till Da Mario.


Den här muren var hur skoj som helst att hoppa upp på när man kom i värdens fart.


Upp med ett skutt.


Kolla läget runt om kring.


Och sedan ner igen för ta ett race på marken.


När Ixa sprungit klart gick vi till Da Mario och tog en varsin öl och lite oliver. Ixa tog vatten och ett torkat kaninöra.



På kvällen åt vi räkor på takterrassen.

2024-07-27

Det var fredagen det

 

Fredagen var precis likadan som de övriga morgnarna i veckan. Morgonpromenad, frukost och datorhäng innan dagen startar upp.

Gubben åkte till Mercadona och köpte musslor som vi skulle ha till middagen. Han hade hittat ett recept på Instagram som vi skulle testa. Jag själv stannade hemma och gjorde ingenting.

När han var tillbaka tog han och vattnade grannarnas blommor och kollade ett av husen. För  nästa vecka kommer deras dotter ner med sina barn. Och vi hade sagt till grannen att vi skulle göra en check i det. Men det var inget som var några konstigheter med.

Resten utav dagen blev det takhäng tills kvällen kom och det var dags att ta kväller.


Ser ni dinosaurerna på himlen. Det gör jag 🙄 i alla fall.


Det blev en Tropical Birds drink igår. Namnet kom till när jag tyckte att jordgubbarna var ögon och limeskivan en näbb 😂.


Receptet gubben hittat på Instagram var det mycket gott i. Bl.a. chorizokorv, selleri, purjolök, schalottenlök, morot, lök, vitlök, fänkål (hade inte vi i), vittvin och crèmefraiche.


Och hemmagjord pomme var det till musslorna med.



Det här är första bollen som Ixa inte bitit sönder. Kanske ska tillägga, "än så länge" 🙂. Utan hon leker med den istället. Något som hon tycker är jätteskoj är att släppa den i trappen och jaga den sedan när den studsar ner.

2024-07-26

Det var torsdagen det

 

Vi åkte och veckohandlade efter frukosten och allt annat som ska göras först innan dagen startar upp. Väldigt mycket folk i affären, men det flöt på bra ändå i kassorna. Här är inte kassabanden sådär långa som i Sverige. Så veckohandlar man som vi gör blir det som en propp med varor på bandet om man inte hinner att plocka i efterhand. Sommartid nu har man även fryspåsar att packa i för de varor som är frysta eller sådana som ligger i kyldisken. Så att inte glassen eller isen är smält när man kommer hem. 

Kassörskorna är väldigt snabba med att hjälpa en att packa i varorna, på både gott och ont. För ibland så verkar det som de bara vill få undan ens varor snabbt så de kan ta nästa kund. Igår så fick jag hjälp av kassörskan (sommarjobbare) när hon slagit in alla mina varor. Och hon var snabb som sjutton att få bort varorna från bandet. Man hade lust att bara hojta till och säga STOPP. För hon stoppade ner varorna lite som hon tyckte. Morötterna hamnade i fryspåsen bland isen tex. Så när alla mina varor var borta från bandet och hon tog nästa kund så stod jag och fick plocka om i påsarna.

När varorna var inplockade hemma tog vi en promenad med Ixa och gick upp till Waldemars och tog oss en öl och en tostade con tomate till. Vi satt där ett tag och tittade på folk innan vi gick hemåt igen.

När det var dags för middagen så testade jag en maträtt som jag läste om hos Znogge den kallades "svarta lådan". Den var jättegod och väldigt enkel att göra med. Jag hittade receptet här.

På kvällen blev det vid tv:n en stund och vi började på en Spansk serie från Netflix som heter "Klanerna".


Lite halvskumt ute när vi började gå morgonpromenaden.


Svarta Lådan.


Serien kretsar kring som advokat som när hon upptäcker att hennes mördade far levt ett dubbelliv söker hämnd genom att infiltrera en galicisk drogkartell.

2024-07-25

Dags igen

 

Jag var tvungen att gå och hämta ut ny blodtrycksmedicin till mig, för nu var den slut igen. Så jag knatade bort till La Zenia och gjorde det. Samtidigt då tar jag alltid en liten snabbsväng i några butiker när jag är där. Men igår var det för varmt att springa runt i butikerna så jag vände rätt fort hemåt igen.

Gubben höll på med växterna i trädgården när jag kom hem, och ville ha lite hjälp när han skulle omplantera en växt. Han plockade även upp potatisskörden. Gubben köpte sättpotatis (asperges) i Sverige när han var hemma i våras. Så vi tänkte att vi kunde ha den nyskördade potatisen till middagen.

Jag satte mig vid fläkten på altanen och lyssnade på min bok och målade lite samtidigt. Tänkte att hade mamma fortfarande levt så hade jag skickat ett kort i veckan till henne. Hon älskade att få vykort och köpte många vykort för att stödja olika föreningar. Som bl.a. mun och fotmålarna kommer jag ihåg. 

Vi slog igen dörren vid 20.00 tiden och satte på ac:n och fläkten och kollade på en film. En action/thriller som hette "The Outsider". Inte dålig men heller ingen wow-film. Den gick som i vågor. Från att vara långtråkig och att det knappt hände något, till att sedan bli superspännande en stund.

När gubben tagit sista promenaden med Ixa så gick han till poolen för ett dopp innan den stänger kl. 23.00. Där inne på poolområdet satt det ett helt gäng ungdomar med en grill och några hade dragit in sina cyklar med. Gubben kände igen 2 av de spanska tjejerna som bor här på området. För de har en liten hund som ofta är på vift från deras tomt och springer omkring på parkeringen och gör sina behov (som de inte plockar upp).

Nu är det så att reglerna som vi har, säger att poolområdet inte är ett samlingsställe utan en badplats. Man får inte heller längre ha med något ätbart till poolen (det fick man när vi flyttade hit). Helt enkelt du ska bara bada och ligga och sola där.

Gubben sa inte till dem, för det hade nog inte hjälpt. Men man tycker att de som sitter i våran styrelse i samfälligheten borde ha lite mera koll.

När jag ändå är igång och gnäller så kan jag ta det här med palmklippningen igen. Vi har en Madridfamilj nästan precis bredvid oss som har deras boende som sitt sommarnöje. De har en palm som skräpar ner så in i vassen när den blommar. Gubben har varje år frågat när de är här, när deras palm ska klippas. Och frun i huset svarar alltid, nästa vecka. Nu har de åkt hem igen till Madrid och palmen är oklippt. Det är ju bara för samfälligheten att ha ett schema för klippning på deras palm, och sedan skicka räkningen till dem. Så slipper vi grannar ha skitigt på våra gårdar när palmen blommar.

Nej, nu får det vara slutgnällt för idag och fånga in positiva vibbar istället.


Fiskare som hoppades på att få en fisk på kroken.


På väg hem igen efter apoteksbesök. Inte hon då, men jag.


Tänkte jag skulle visa vår potatisskörd. Så någon sättpotatis från Sverige blir det inte mer. Vi kommer inte sätta någon potatis alls mer.


Men vi hade köpepotatis hemma till middagen.


Familjen som är på Cypern nu. Har varit på sköldpaddssafari.


Vi har fått sett jättefina filmer de tagit på sköldpaddorna.



Lite kul, för här på stranden i La Mata har en sköldpadda gått upp och lagt sina ägg.



Hela 63st. som de nu har koll på tills de kläcks.


En amerikansk soldat sitter fängslad i Japan efter kriget. I utbyte mot sin frihet tvingas han in i yakuzans mörka värld.

2024-07-24

På varsitt håll

 

Jag hade en tid hos frissan och gubben hade en tid för att göra ultraljud på sitt hjärta borta på sjukhuset. Så Ixa fick hålla ställningarna själv hemma i huset när vi var iväg. Nu blev det inte så lång stund som hon var ensam. För gubben hade precis åkt när jag kom tillbaka. Men hon sköter sig jättebra när hon är själv. Hon ligger för det mesta på ryggstödet på soffan och tittar ut genom fönstret.

När jag kom hem så började jag med maten och satte en bröddeg på jäsning. När gubben var tillbaka så var maten klar. Men innan vi åt tog jag en snabbrunda och rastade Ixa.

Vi satt på altanen och åt eftersom jag hade ett bröd att passa i ugnen. Orkade inte springa upp och ner i trappen från taket. Så vi blev kvar där på altanen resten utav dagen.

Framåt kvällen gick vi in och såg på en film på Netflix, "Fruktans lön". Och när vi sett klart den tog vi pärlan ner till havet och kvällsrastningen där med Ixa.


Vi tog morgonrundan i byn.


Nyklippt och det känns skönt att få bort det slitna.


Hittade det här receptet hos Mirre och var tvungen att provbaka med en gång. Det blev mycket saftigt och gott.




Glass, fika och ett korsord på G.



Fruktans lön är en fransk action- och dramafilm från 2024. Filmen är regisserad av Julien Leclercq, som även skrivit manus tillsammans med Hamid Hlioua. Filmen är en nyinspelning på filmen med samma namn från 1953.
I en sydamerikansk byhåla lever ett antal vagabonder och andra vinddrivna existenser i djupaste tristess. På ett närbeläget oljefält har ett borrtorn börjat brinna och enda sättet att släcka är med nitroglycerin. Oljebolaget efterlyser fyra män som skall köra två lastbilar fullastade med sprängämne över bergen.


Vi hade med oss badkläder men vi badade inte. För det var lite rörigt igår på hundstranden tyckte vi.


Mycket folk ute och promenerade när solen gått ner.



Vi gick direkt upp på taket och tvättade av Ixa från sand och salt i pälsen. Sedan satt vi där en stund innan vi gick ner. Gubben gick och tog ett dopp i poolen. Men jag hoppade det.